Normandias kokku on vaid kümme juustutootjat, kes omavalmistatud Camemberti juustule väljateenitult päritolu ja tooteheadust kinnitava templi „Appellation d’Origine Controlee“ (AOC) võivad lüüa. Nüüd on üks sellesse kitsasse ringkonda kuuluvatest juustumeistritest võtnud nõuks eralduda ning kasutada juustu valmistamiseks toorpiima asemel töödeldud piima. Ennekuulmatu pühaduseteotus, leiavad juustusõbrad.

Maitseteadliku juustusööja jaoks pole pastöriseeritud ja steriliseeritud piimast valmistatud Camemberti juust mingi õige Camembert. Tootjad aga saavad viidata terviseohtudele, mida kujutavad endast toorpiimas leiduda võivad bakterid. Näiteks oli firma Reaux aasta eest sunnitud oma tootmise mitmeks kuuks peatama, sest väidetavalt haigestus kuus last pärast nende valmistatud juustu söömist.

Isigny-Sainte-Mere tootmisühistu asejuhataja Claude Granjoni sõnul ei taha nad oma kundesid mürgitada. Samal ajal ei taha nad ka tsunfti reeglite vastu eksida ning on seetõttu esitanud taotluse juustuvalmistamise kriteeriumite muutmiseks.

Normandia juustutootjate ühendus tervitab uut algatust, sest tegelikult on suurem osa tootjatest reeglite muutmise poolt, seda erinevatel põhjustel. Välja on käidud arvamus, et tegu pole mingi toidumuuseumiga, kus uuendusi teha ei võiks. Eks tootjad ole ka pisut mures, sest prantsuse tarbijad armastavad toorpiimajuustu. Paraku ei osta mitte kõik prantslased toorpiimast tehtud delikatesse enam spetsiaalsetest juustupoodidest, vaid suurtest supermarketitest. Seal aga on lademetes mitu korda odavamaid, töödeldud piimast valmistatud juustusorte.

AOC-tähisega juustutootjad valmistavad praegu 12 500 tonni Camemberti juustu aastas. Juusturetsept ise aga pärineb 18. sajandist