04.11.2008, 05:30
Teeme ise õunaäädikat!
FOTO:
Õunaäädikas on paljude haiguste ravim ja tervislik toidulisand. Mõttekas on valmistada ise õunaäädikat neil, kel suur õunaaed ja kes valmistavad palju õunamahla. Õunaäädikat võib valmistada õunamahlast ja purustatud õuntest, aga veel asjalikum on ära kasutada õunapressimise jäägid.
Tööd on küll parasjagu, kuid see-eest oleme kasutanud õunast kõik võimaliku. Juhul, kui ebaõnnestub veinitegu ja on tekkinud õhu juurdepääsuga äädikhappeline käärimine, saab ka selle äädikaks kääritada. Parema maitsega äädika saab hilissügise õuntest — need sisaldavad rohkem suhkrut.
Esimene võimalus on teha õunaäädikat mahlapressimise jääkidest.
Tööstuses valmistatud õunaäädikas on äädikhapet 6% ringis, kodus valmistamisel võib see ulatuda 10%-ni, eriti kui valmistame teise võimaluse järgi.
Teine võimalus ongi teha õunaäädikat kogu õunapudrust. Sel juhul paneme kohe kogu õunapudru vähema veega käärima, kui seda teeme kuivaks pressitud õunte jäägist. Ülejäänud osas toimime samamoodi, nagu eespool kirjas.