Tööd on küll parasjagu, kuid see-eest oleme kasutanud õunast kõik võimaliku. Juhul, kui ebaõnnestub veinitegu ja on tekkinud õhu juurdepääsuga äädikhappeline käärimine, saab ka selle äädikaks kääritada. Parema maitsega äädika saab hilissügise õuntest — need sisaldavad rohkem suhkrut.

Esimene võimalus on teha õunaäädikat mahlapressimise jääkidest.

  • Võta suur nõu (klaasist, savist, emaileeritud vm anum, kuid mitte metallanum), köögiviljapurusti, nuga, sügav taldrik ja marli.

  • Purusta koorega õunad ja pressi mahl välja.

  • Lisa õunapudrule vett — umbes 0,5 l 0,4 kg õunapudru kohta. Iga liitri vee kohta lisa soovi korral kuni 100 g suhkrut (oleneb õunte happesusest). Käärimise kiirendamiseks võid lisada ka veidi pärmi ja paar viilu kuivatatud juuretisega valmistatud leiba.

  • Kata nõu marliga, jäta sooja ruumi kaheks nädalaks seisma, sega paar korda päevas. Nõu pane pimedasse, sest ultraviolettkiirgus segab õiget käärimist.

  • 7-10 päeva möödudes tekib pinnale õhuke kile ning on tunda äädikalõhna. Üha paksenev kile pinnal kujutab endast baktereid, mis muudavad õunhappe äädikaks.

  • Kui käärimine seiskub, pane kogu paks koos vedelikuga marliga kaetud sõelale ja lõpuks pigista veel läbi marli kogu vedelik välja.

  • Pane vedelik alguses suurde purki või ämbrisse, lisa veidi suhkrut, sega ja jäta marliga kaetult veel veidi käärima.

  • Käärimine loetakse lõppenuks, kui gaasi eraldumine on lõppenud (ei eraldu mullikesi ega tugevat lõhna) ja vedelik selginenud.

  • Pudelitesse või purkidesse villimiseks tõsta nõu taburetile või lauale ja juhi kummivoolikuga läbi marliga kaetud lehtri pudelitesse või purkidesse. Sule need õhukindlalt ja aseta jahedasse pimedasse ruumi, kus õunaäädikas seisab aastaid.

    Tööstuses valmistatud õunaäädikas on äädikhapet 6% ringis, kodus valmistamisel võib see ulatuda 10%-ni, eriti kui valmistame teise võimaluse järgi.

    Teine võimalus ongi teha õunaäädikat kogu õunapudrust. Sel juhul paneme kohe kogu õunapudru vähema veega käärima, kui seda teeme kuivaks pressitud õunte jäägist. Ülejäänud osas toimime samamoodi, nagu eespool kirjas.