Tex-mex toidud sisaldavad traditsioonilised Mehhiko köögile omased komponendid, mida iseloomustab vürtsikas maitse. Meie organism vajab algavaks kevadeks turgutamist ning parim moodus selleks on kasutada toidus ka vürtsikamaid komponente, mis annavad hulgaliselt energiat ja tõstavad toonust. Tuntuimateks komponentideks tex-mex toitude juures tšilli, tomat, küüslauk, värsked ürdid, kaneel ja vürtsköömen.

Kõige laialdasemalt kasutatav maitsetaim neis toitudes on tšilli.
Tšilli on kuulus selle poolest, et see vallandab organismis heaolutunde ning Jaapani arstid väidavad, et tšillit tarbides on võimalik ennetada isegi vähki," kirjutatakse meditsiiniliste uuringute kokkuvõtetes. Samuti leidub tšillis nii A, B, K kui ka vähesel määral E- vitamiini.

Värsketest ürtidest kasutatakse kõige enam koriandrit, pune, tüümiani ja estragoni. Koriander on tuntud kui soolestiku ja mao vaeguste leevendajana, samuti on see abiks ka ülesöömisest tuleneva ebameeldivustunde leevendamisel.

Viimaste uuringute kohaselt tarbivad eestlased nö tuliseid toite veel vähe, kuna kardetakse toidu rammusat ja vürtsikat maitset. Tex-mex toitude puhul on tegemist valehirmuga, kuna need road on just täpselt nii vürtsikad kui vürtsikaks need ise teha, sest kõik sõltub lisatava vürtsi kogusest.
Vürtsikama toidu austajad võivad toidu valmistamisel julgemalt kasutada tšillit või piprakastet või siis teravamate elamuste tarvis võib lisandiks serveerida jalapenosid.
Mahedama toiduga harjunud seevastu võiksid  teha valiku pigem mahedamaitseliste salsade hulgast ja maitseainesegusid kasutada väiksemas koguses.

Toidu valmistamiseks kasutatakse rohkelt köögi-ja puuvilju. Ka lihad, mida toitudevalmistamiseks soovitatakse puhul soovitatakse on reeglina pigemlahjemat sorti, pakkudes rohkelt võimalusi valmistada erinevalt kana jakala.

Kuulsaimateks Mehhiko roogadeks on tortillad, mis on valmistatud nii nisu- kui ka  täisterajahust, mis on sobilikud tervislikust toidust lugupidajatele. Põnevad toidulaua rikastajad on tacod, mille valmistamiseks kasutatakse maisijahu ja palmiõli ning mida võib täita erinevate täidistega.

Klassikalised tex-mex toidud ja -ained ehk
üks maitsev nimekiri

Taco - friteeritud maisitortillad. Mehhiko köögi ühed tuntumad suupisted, mis on väga toitvad ja sobivad serveerida ka prae eest. Üsna teravamaitselised taco´d on parimad soojalt. Kõrvale sobib näiteks guacamole-kaste.

Tortilla - tähendab väikest kooki. Originaalis on see mehhikopärane maisijahust valmistatud leib, mis kuulub iga Mehhiko toidukorra juurde. Hispaanlased lisasid nisujahu variandi ja nüüd on see rohkem levinud kui maisijahutortilla. Nisutortillaga valmistatakse burritosid, fajitasid, quesadillasid, tostadasid ja tamalesid. Hispaanias nimetatakse nii kartuliomletti.

Burrito - hakkliha-, veise-, sea- või linnuliha täidisega täidetud ja rulli keeratud nisutortilla, mis on tihti kergelt küpsetatud või grillitud.

Fajita - eelsoojendatud nisutortilla, mille igaüks täidab ise enne sööma asumist marineeritud ja grillitud liha, sibula, paprika jms. Sizzling Fajita serveeritakse tavaliselt fajita pannil ja see sisaldab liha, linnuliha, kalatükke või mereande, mis on marineeritud ja grillitud sibula ja paprikaga. Seda süüakse tortilla, salsade ja guacamolega.

Nachos - põhiline komponent on maisijahu ja palmiõli. Nachode ja chipside vahe on nende kujus ja
kasutamisotstarbes. Nachosid serveeritakse taco taskute asemel toidukorra osana, chipse aga serveeritakse snäkina dipikastmega.

Quesadilla - juustu ja muude komponentidega täidetud, pooleks murtud ja mõlemalt poolt praetud või grillitud nisutortilla

Enchilada - täidetud ja rulli keeratud ning ahjus küpsetatud maisitortilla. Tavaliselt küpsetatakse seda kastmes, näiteks tomatipõhises kastmes. Enchiladasid võib täita millega iganes, lisaks tavapärastele liha ja köögivilja täidistele veel ka muna, banaanide ja mereandidega. Üks populaarne variant on ka kartulitäidis juustuga.

Tostada röstitud või friteeritud tortilla, mis tihti serveeritakse eelroana ja mis on kaetud paksema mustade ubade pastaga, kana või veiseliha ribadega. Lisaks on need omakorda kaetud salatiribade,
hapukoore, sibula ja salsaga. Kuna tortilla kiht on õhuke, siis peab kate olema tihkem, et ta tostadal hästi püsiks.

Wrap nisutortillasse keeratud kana, krevetid või veiseliha, millele on lisatud salateid, tomatilõike, pico de gallo, guacamole, cheddar juustu laaste ja kastet.

Chimichanga - täidetud, ümbrikuks kokku volditud ning fritüüris või rohkes rasvas praetud nisutortilla. Täidisena kasutatakse palju ube, riisi ja liharibasid. Serveeritakse salsa, guacamole, hapukoore või
juustuga

Salsa - tähendab kastet, tavaliselt on see tehtud tomatitest, tšillist, küüslaugust ja sibulast. Erinevus tavalise kastmega on, et see sisaldab reeglina suuremaid tükikesi ja on paksema koostisega. Salsasid on erineva teravuse ja maitsega.

Mole - kaste. Asteekide sõna molele tähendaski kastet. Mole kaste võib sisaldada kuni 20 komponenti, millest 5-6 on erinevad tšillid ja samuti võib see sisaldada kakaod. See on tavaliselt paks, vürtsikas keedetud kaste.

Ceviche - tsitrusemarinaadis marineeritud mereandide salat. Marinaadiks kasutatakse näiteks laimi mahla, tšillit ja koriandrit

Pico de Gallo - tuntud kui värske segu tükeldatud tomatitest, sibulast ja tšillist. Lisada võib ka laimimahla, värsket koriandrit, avokaadot ja kurki.

Guacamole - avokaadost valmistatud dipikaste, mis pärineb juba asteekide ajast. Avokaado on rikas kasulike ainete ja vitamiinide poolest. Asteegid valmistasid guacamolet tavaliselt nii, et purustatud
avokaadodele lisati tomateid ja natuke soola. Maitsetest kasutatakse veel ka küüslauku, tšillit ja laimi.

Escabeche - tähendab hapukat marinaadi, mis on levinud Ladina-Ameerikas ja Hispaanias.