Toscana päikese all
Panna cotta ehk kooretarretis
neljale
Ettevalmistusaeg 20 minutit + vähemalt 2 tundi kuni üleöö külmikus.
4 dl vahukoort
3 spl suhkrut
1 vanillikaun või 1 tl vanillsuhkrut
2 tl zelatiinipulbrit + 2 spl vett
Serveerimiseks:
erinevaid värskeid või külmutatud marju või marjakompotti
1. Kuumuta kastrulis koor, suhkur ja vanillikaun keemiseni. Lase keeda 2 minutit. Kui kasutad vanillsuhkrut, lisa see alles lõpus.
2. Sega omavahel zhelatiinipulber ja vesi ning lase paisuda 5 minutit.
3. Tõsta vanillikaun välja, lõika pikisuunas pooleks ja eemalda noaga seemned.
4. Vala zhelatiinisegu kooresegu hulka ja sega, kuni zhelatiin on lahustunud.
5. Vala segu nelja väiksemasse vormi või klaasi.
6. Lase külmkapis tarretuda vähemalt 2 tundi kuni üleöö.
Panzanella ehk Toscana saiasalat
Panzanella on lihtne talupojatoit, mille valmistamiseks kasutati ära esimese värskuse minetanud sai. Rohkes oliivõlis kuldseks ja krõbedaks röstitud saiakuubikutega salatis leidub ka tüüpilisi itaalia köögivilju — tomatit, paprikat, sibulat ja küüslauku.
neljale
Ettevalmistusaeg 20 minutit + 5 minutit küpsetamiseks.
1 päts itaalia leiba (näiteks ciabatta või boccatta, soovitatavalt paari päeva vanune)
2 küüslauguküünt
4 spl oliivõli
6 küpset tomatit
1 kollane paprika
1/2 pikka kurki
1 punane sibul
peotäis basiilikulehti
Kaste:
1 dl oliivõli
2 spl punaveiniäädikat
1 tl suhkrut
maitse järgi soola ja musta pipart
1. Kuumuta ahi 175 kraadini.
2. Lõika sai kuubikuteks ja haki küüslauk.
3. Laota saiakuubikud ja küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Nirista üle õliga ja rösti ahjus 10 minutit.
4. Lõika tomatid sektoriteks ja paprika tükkideks. Koori kurk ja sibul ning viiluta. Haki basiilikulehed peeneks.
5. Kastme jaoks sega omavahel õli, punaveiniäädikas, suhkur, sool ja must pipar.
6. Sega suures kausis omavahel saiakuubikud ja köögiviljad.
7. Vala üle kastmega, sega läbi ja serveeri kas eelroana või lisandina liharoogade kõrvale.