Viis talviselt rammusat smuutiretsepti

 (2)
Viis talviselt rammusat smuutiretsepti
Scanpix

Vanem põlvkond mäletab kindlasti aastat 40 tagasi suurmoeks olnud jooke, milles peakomponendiks oli jäätis ja mis kandsid ajajärgule omast kohmakat nime „alkoholivabad külmad kokteilid”. Tänapäeval nimetatakse sauseguri või kannmikseriga ühtlaseks suristatud külmi jooke smuutideks, kunagise peastaari kõrval või isegi selle asemel kohtab üha sagedamini jogurtit või kohupiima, eriti koos banaaniga. Nimelt muutub banaan pikemal lõiketeraga töötlemiselmstruktuuri hoidvaks, võimaldades joogi toredasti vahuseks töödelda; banaani maitse jääb sealjuures kenasti tagaplaanile.

Smuutibanaane on mugav ja käepärane hoida tagavaraks külmutatult. Koorige väga küpsed, juba pruunitäpiliseks muutunud koorega banaanid, lõigake kas ristisuunas õhukesteks viiludeks või tükeldage 1 cm suurusteks kuubikuteks. Pange neid radasulguriga külmutuskotti ühe banaani jagu, hoidke sügavkülmas.

NB! Kogu töö peab sujuma kiiresti ja ilma pausideta, et banaan ei jõuaks õhuhapniku mõjul ebameeldivalt tumeneda. Kasutage külmunult, puistates tükid kannmikserisse koos vedelate ainetega.

Banaani-kakaosmuuti piima ja jogurtiga
4 suurt küpset banaani
2 dl piima
1 dl suhkrut
2 sl kakaod
400 g maitsestamata jogurtit

Lõika banaanid viiludeks, lao ühe kihina kandikule; pane pooleks tunniks sügavkülma. Sega kakaopulber suhkruga, seejärel piimaga. Keeda paksupõhjalises anumas madalal kuumusel umbes 10 minutit ehk kuni segu muutub paksemaks; lase jahtuda. Töötle jahtunud kakaosiirup, külmkapist võetud jogurt ja külmunud banaanid sauseguriga või köögikombainis ühtlaseks; serveeri kohe.

Seotud lood:

Jäätisesmuuti küpsistega
200 g Domino küpsiseid
3 dl piima või jogurtit
0,5 l vanillijäätist

Töötle küpsised köögikombainis peeneks, jäta saadud purust 2 sl kaunistuseks. Lisa piim ja jäätis ning töötle ühtlaseks. Jaga klaasidesse ja riputa peale küpsisepuru; serveeri järelroana.

Šokolaadi-banaanismuuti piimaga
5 dl piima
4 väiksemat küpset banaani
2 sl suhkrut
3 sl naturaalset kakaopulbrit
näputäis vanillsuhkrut
0,5 l šokolaadiplombiiri

Võta jäätis külmutuskambrist, ava pakend; lase 10 minutit pehmeneda. Töötle banaanitükid kannmikseris koos suhkru ja osa piimaga püreeks. Lisa ülejäänud piim, maitseained ja kuuma noaga väiksemateks tükkideks lõigatud jäätis; töötle ühtlaseks. Serveeri kohe.

Triibuline smuuti
TUME KIHT:
2 dl šokolaadijäätist
2 sl kakaopulbrit
2 dl maitsestamata jogurtit
0,5 dl või rohkem suhkrut

HELE KIHT:
2 dl vanillijäätist
1 banaan
1 dl piima
1 sl suhkrut

Valmista esimesena hele, seejärel tume komponent ning pane eraldi kallamisnõudesse. Võta anumad ja kalla igasse klaasi mõlemat segu ühekorraga ja võimalikult ühesuguse kiirusega. Kallamisnõusid liigutades võid luua erinevaid mustreid. Serveeri kohe, sest joogi soojenemisel hakkavad kihid kohe segunema.

Kama-jogurtismuuti
0,5 l marjalisandiga jäätist
0,5 l marjalisandiga joogijogurtit
2 dl kamajahu

Mikserda külm joogijogurt kamajahuga ühtlaseks, hoia 15 minutit külmas. Lisa veidi pehmenenud jogurtijäätis, töötle ühtlaseks; serveeri kohe. NB! Ainete vahekorra muutmisega saad soovi järgi kas kõrrega joodava smuuti või lusikaga söödava järelroa.

Retseptid on pärit Maire Suitsu "Suurest piimaraamatust" kirjastuselt Varrak. 

---


Loe lisaks:

Tee põrgukuumusest paradiis ehk elagu marjasmuutid

RETSEPT kuumaks suvepäevaks: mahlane jääpulk