Võrreldes naise organismiga, toodab mehe organism optimaalsetes oludes meessuguhormoon testosterooni kümneid kordi rohkem. Testosterooni piisav tase annab mehele elujõu ja vastutab iseloomulike sootunnuste eest. Kroonilise stressi tingimustes alaneb testosterooni tootmine drastiliselt, sest organism tegeleb omaniku teadmata nii-öelda ellujäämisega, tootes rohkem stressiga toimetulekuks vajalikke hormoone. Kuna testosteroon on meestel puhul domineeriv hormoon, siis selle languse negatiivsed mõjud on võrreldes naistega ulatuslikumad. See läbi saavadki nii meeste hormonaalsüsteem kui ka enesekindlus pingeperioodidel võrreldes naistega rohkem kannatada.

Madal testosterooni tase tõstab meestel südamehaiguste riske, põhjustab libiido langust, on seotud depressiooni, unehäirete, energiapuuduse ja rasvumisega. Keha koostise kvaliteedi languse kõige iseloomulikumaks ilminguks on kõhurasva domineerimine. Meeste testosterooni  tootmine on vähenenud iga dekaadiga., milles on oma osa halvenenud toiduvalikul  ja dieetidel.

Dieedid on rasvade põletamiseks ebaefektiivsed, sest organism, mis jääb toitainete vaegusesse, kasutab puudujäägi korvamiseks lihaste , organite ja luude massi rohkem kui põletab ära rasvkude.

Kui ei ole tegu kroonilise ülesööjaga, pole toidust saadava energia vähendamine keha koostise kvaliteedi parandamisel prioriteediks . Toidu vähendamise asemel tuleb  süüa hoopis paremini ehk toitaineterikast tõelist toitu. See aitab luua organismi ladusaks toimimiseks, sealhulgas liigse rasva ärakasutamiseks, soodsa hormonaalse keskkonna.

Insuliin on hormoon, mille üle on meil kõige suurem kontroll. Insuliin reguleerib vere glükoositaset — selle tootmist mõjutavad eelkõige süsivesikurikas toit ja pingeolukorrad, mil maks verre ohtralt glükoosi väljutab. Krooniliselt kõrge vere insuliinitase on haiguste tekke, rasvumise ja kiirema vananemise kaasnähtus, võib-olla isegi põhjus. Kõrge insuliinitase tähendab ka madalat testosteroonitaset. Toitu oleks mõistlik valida selle põhjal, kui suures ulatuses see kellelgi vere glükoositaset mõjutab.

8 head soovitust, kuidas paremini toituda!

1.       Sööge tõelist, enamasti kodus valmistatud toitu. Vältige töödeldud toitu — see on toitainetevaene ja suhkru-, jahu- ning transrasvarikas.

2.       Tõstke loomsete valkude ja rasvade osakaalu. Sööge valku igal toidukorral vähemalt 30 grammi — siis käivitub kogu organismi kudede valgusüntees, mille tulemusel võib keha koostis paraneda isegi treenimata. Testosterooni  tase suureneb, kui süüa ööpäevas üle 100 grammi monoküllastamata  ja küllastunud rasvu.

3.       Vähendage süsivesikuid, eelkõige teraviljatooteid ja kõike magusat ning taimseid rasvu (tööstuslikke taimeõlisid).

4.       Sööge harvemini, mitte sagedamini! Süües süsivesikuvaesemalt, aga tugevamalt, kõigub vere glükoositase vähem, insuliini toodetakse vähem ning võimalikuks saavadki harvemad söögikorrad.

5.       Jooge piisavalt puhast vett, mitte mahla ja magustatud teed/vett, karastusjookidest rääkimata. Vedelad kalorid on kiirtee vedela kehani!

6.       Maitsestage toitu meresoolaga. Mineraalide vähesuse korral ei toimi organism optimaalselt. Jutud soola kahjulikkusest kuuluvad samasse kategooriasse hirmulugudega kolesteroolist ja küllastunud rasvadest.

7.       Taimsel toidul põhinev toidusedel  jätab mehe organismi vajalike loomsete valkude, rasvade ja mineraalaineteta. Juur- ja köögivili pole iseenesest toidukord, vaid tervitatav lisa kala, liha ja muna kõrvale. Pudru ja leib/sai on süsivesikupommid, mis iseseisva toiduna samuti vastuvõetamatud, sest kõigutavad järgneva  ebastabiilse veresuhkru tõttu  kogu hormonaalsüsteemi tasakaalu, mida tänapäeva elu niigi ebasoodsa suunas mõjutab. Suurem süsivesikute kogus tuleb kõva lihastreeningu või füüsilise tööga ära teenida ja ka siis ei tohi unustada valkude/rasvade suuremat tähtsust.

8.       Ärge liialdage alkoholiga. Alkohol vähendab testosterooni tootmist. Tähtpäevadel piirduge punase veiniga.

Toitumisvälised faktorid omavad suuremat tähtsust tervise, heaolu ja välimuse parandamisel kui osatakse arvata.

  • Osake öelda „ei”. Ärge võtke õlule rohkem kui suudate kanda. Mitme ülesandega samaaegne tegelemine on ebaefektiivne ja väsitav.
  • Osake puhata! Uni on tohutult tähtis — mida varem magama lähete, seda paremini magate ja välja puhkate.
  • Vähendage oma eluaseme kiirguskoormust! Lülitage ööseks välja ruuterid, mobiilid, arvutid, juhtmeta telefonid — siis magate sügavamalt ning hormonaalne miljöö paraneb. Päeval olge oma telefoniga minimaalselt kehalises kontaktis.
  • Planeerige päevi, kus te tööasjadega üldse ei tegele ja viibite palju õues värske õhu ja päikese käes. Päike alandab vererõhku ja aitab toota testosterooni!
  • Liikuge palju, kuid vältige ületreenimist, mis võib omakorda olla lisa stressiallikas organismile. Pigem jalutage või tegelege mingi muu aktiivse tegevusega, mis stressi suurendamise asemel aitaks seda leevendada. Tehke jõu- ja lihastreeningut 2-3 korda nädalas mitte rohkem tund korraga — siis tõuseb testosterooni tootmine, paraneb keha koostis ja te saate oma „mojo” kiiremini tagasi.

Vaata Märka meest! algatuse kohta lisaks Facebookist!