Neist võib nüüd leida puuvilju, marju, kohvi, toidujääd, kakaod, mahlu, jogurteid, piima ja kohupiima ning oh ime! mõnikord harva ka jäätist kõigis võimalikes kombinatsioonides.

Kuidas neid jooke eesti keeles nimetada? Ei soomlased ega rootslased ole suutnud olukorrast oma keele abil välja tulla ning kasutavad ingliskeelset väljendit smoothie (smooth: sile, ühtlaseks segatud). See väljend tähistas kunagi kõnekeeles libedat mesikeelset meelitajat, Ameerika Ühendriikides ja Austraalias aga hakati seda kasutama ka alkoholivabade püreetaoliste ja sametjate segujookide kohta.

Just sellele terminile leidis keegi toreda eestikeelse vaste smuuti, mis läks käiku aasta-paar tagasi märkamatult ja ilma suurema kärata. (Uues ÕS-is (praegu töös, ilmub 2006) on smoothie ingl vasteks mahedik — toim.)

Lähemalt ka tänapäevaste segujookide uudistest. Koos tervislikuma elulaadi propageerimisega on läänes rasvase jäätise asemel hakatud pruukima lahjat jogurtit koos külmutatud puuviljade ja marjadega. Ühendriikides on asi eriti lihtne, kuna seal on külmutatud kujul saada ka piisavalt laias valikus jogurteid. Kui ükski komponentidest pole jääkülm või külmutatud, lisatakse kontsentreeritud mahladele ja/või tükeldatud marjadele ohtralt suuri jääkuubikuid. Nende purustamisega saab hästi hakkama vaid paksust vastupidavast materjalist korpuse ja võimsa mootoriga kannmikser. Selleks tööks ei sobi õhukese plastkorpusega kannmikser, veel vähem köögikombain, mille mõlema korpused võivad lihtsalt puruneda.

Kui teil on sobiv kannmikser olemas, soovitavad asjatundjad järgmist tegutsemiskava. Kallake kõigepealt mikserikannu päris vedelad komponendid, seejärel marjad või tükeldatud puuviljad. Nüüd lisage suured jäätükid, mis on juba veidi aega toatemperatuuril seisnud, nii et pind on läikivaks läinud. Sulgege kann kaanega ja lülitage mikser käima, esiti kõige aeglasemale käigule. Kui mikseri käik juhtumisi aeglustub või seiskub, lülitage mootor kiiresti välja ning vajaduse korral vabastage lõiketerade vahele jäänud jäätükid. Pange kaas uuesti peale ja lülitage mootor käima, alguses aeglasele, siis kiirele käigule.

Serveerige jook otsekohe, kui on saavutatud teile meelepärane struktuur. Tavaliselt kulub võimsal mikseril jää purustamiseks 25–40 sekundit.

Kõige suurem uuendus on meie jaoks see, et peaaegu iga tänapäevase alkoholivaba kokteili loetelust võib leida vähemalt ühe banaani, ehkki see ei kajastu üldjuhul ei kokteili nimes ega ole tuntav ka maitses. Kasutamist leiab sellisel juhul banaani omadus muutuda pikemal sauseguri või kannmikseri lõiketeraga töötlemisel venivaks ning struktuuri hoidvaks, lubades joogi toredasti vahuseks töödelda. See ongi üks põhilisi trikke, mis võimaldab saada kohevaid jooke ka ilma rasvase koorejäätiseta. Siin oleks igati sobiv rääkida ka vastupidisest tegutsemisest. Banaani kasutamisel küpsetistes või muudes segudes tuleks see peenestada ettevaatlikult kahvliga surudes, mitte elektririistaga, vältimaks mittevajalikku venivust ja kleepuvust.

Banaane on kõige mugavam hoida kodus tagavaraks külmutatud kujul. Selleks koorige väga küpsed, juba pruunitäpiliseks läinud koorega banaanid, pange need tumenemise vältimiseks otsekohe ühekaupa minigrip-sulguriga kotti, suruge kotist õhk välja ja pistke kotid külmutuskambrisse. Kui soovite banaani kasutada ainult paksendajana, laske sel kotis kas õhu käes või sooja vette panduna sulada ning vajutage otse kotis pudruks. Soovi korral võite banaanid tükeldada umbes 1 cm suurusteks paladeks ja sügavkülmutada. Selliseid kuubikuid võite kasutada ka otse külmunult, puistates need kannmikserisse koos vedelate ainetega.

Kõiki järgnevaid retsepte võite võtta kui näidiseid, mille abil võib igaüks kokku panna veel lugematul arvul erimaitselisi ja -värvilisi jooke. Serveerida võib neid igal võimalikul juhul, eriti muidugi lastele, kes külmadest, jäätist meenutavatest jookidest iialgi ei tüdine.

NB! Nagu ikka, kehtib ka seekord rahvusvaheliselt kasutatav vaikiv kokkulepe: kui teisiti pole märgitud, on retsept mõeldud neljale.

Kokakoola jäätisega

Ühele portsjonile:
2 sl valmis šokolaadikastet (Ohoj, Hershey vms)
1 dl vanillijäätist
2–3 dl kokakoolat

Pane kõrge klaasi põhja šokolaadikaste ja kalla peale veidi kokat; sega hästi läbi. Täida seejärel klaas poole kõrguseni joogiga ja oota, kuni vaht kaob täielikult. Lõika jäätisest sobiva suurusega pall või kuup ning pane see lusikaga klaasi. Kalla jäätise peale veel kokat, kuni klaas on peaaegu täis. Kui jäätist on piisavalt, võid seda panna veel joogi pinnale, kuid tee seda ettevaatlikult ja aeglaselt. Järgi väga täpselt ainete lisamise järjekorda, sest muidu kohub jook üle klaasi ääre.

Maasika-jogurtimahedik

4 dl maasikajogurtit
2 dl piima
400 g külmutatud maasikaid

Töötle külmunud maasikad koos piimaga püreeks, lisa jogurt. Jaga klaasidesse ja serveeri kohe.

Marja-jogurtimahedik

400 g maitsestamata jogurtit
0,5 l Dixi marja-jogurtijäätist
200 g külmutatud kirsse
suhkrut maitse järgi

Troopiline puuviljamahedik

1 purk (450 g) mangokompotti (annab eriti ilusa värvi)
1 väike purk (225 g) ananassikonservi
1 suur küps banaan
2 sl sidrunimahla
1 purk (400 g) kookospiima

Seda kokteili võid pakkuda piduliku lõunasöögi järelroaks koos imeõhukeste kaera- või biskviitküpsistega. Veidi tavapärasema, hõlpsama ja odavama variandi saad, kui jätad ära puuviljade külmutamise ja asendad kookospiima jäätisega. Kui soovid piima täielikult vältida, siis kasuta kokteilis ära ka kompotivedelikud ning lisa veel paar detsiliitrit puuviljamahla.

Kurna puuvili leemest välja ja lõika pisikesteks tükkideks; tükelda ka banaan ning nirista tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga üle. Pane kogu puuvili õhukese kihina tunniks või kaheks külmutusse. Purusta poolkülmunud puuvili köögikombainis ja nirista masina edasitöötamise ajal juurde eelnevalt läbisegatud kookospiim.

Tiigrikokteil

Tume kiht:
2 dl šokolaadijäätist
2 sl kakaopulbrit
2 dl maitsestamata jogurtit
0,5 dl või rohkem suhkrut

Hele kiht:
2 dl vanillijäätist
1 banaan
1 dl piima
1 sl suhkrut

Kaunistuseks:
Šokolaadipuru

Valmista esimesena hele, seejärel tume komponent ning pane mõlemad tilaga kallamisnõusse. Võta anumad mõlemasse kätte ja kalla klaasidesse mõlemat kokteili ühekorraga ning võimalikult ühesuguse kiirusega; veel paremini õnnestub see kahekesi. Kaunista portsjonid šokolaadipuruga.

Põldmarja-jogurtimahedik

400 g külmutatud põldmarju
4 banaani
4 dl joogijogurtit
suhkrut maitse järgi

Banaani-kakaokokteil piima ja jogurtiga

4 suurt küpset banaani
2 dl piima
1 dl suhkrut
2 sl kakaod
400 g maitsestamata jogurtit

Lõika banaanid viiludeks, lao need ühe kihina kandikule ja pane pooleks tunniks külmutusse. Sega kakaopulber suhkru ja seejärel piimaga. Keeda paksu põhjaga anumas madalal kuumusel umbes 10 minutit ehk kuni segu muutub paksemaks ja lase jahtuda. Töötle jahtunud kakaosiirup, külmkapist võetud jogurt ja külmunud banaanid sauseguriga või köögikombainis ühtlaseks ja serveeri kohe.

Õuna-jogurtimahedik

2 suurt õuna
1 banaan
4 dl Ahjuõuna jogurtit
suhkrut maitse järgi
Kaneeli

Töötle kooritud ja puhastatud õunad ja tükeldatud banaan koos jogurtiga ühtlaseks ning kohevaks, maitsesta meelepäraseks. Riputa iga portsjoni peale veidi kaneeli.

Aprikoosimahedik

4 dl paksu maitsestamata jogurtit
2 purki (à 225 g) aprikoosikompotti koos vedelikuga
3 dl mango- või aprikoosimahla
0,5 dl või rohkem suhkrut

Jäätisekokteil küpsistega

200 g Domino kakaoküpsiseid
3 dl piima
0,5 l vanillijäätist

Töötle küpsised köögikombainis peeneks ja jäta saadud purust 2 sl kaunistuseks. Lisa piim ja jäätis ning töötle ühtlaseks. Jaga klaasidesse ja riputa peale küpsisepuru, serveeri järelroaks.

Kohupiimamahedik

400 g kohupiimapastat
4 dl meelepärast mahla
2 külmutatud banaani
maitse järgi suhkrut
vanillsuhkrut

Kohvimahedik banaani ja piimaga

Üks portsjon:
1,5 dl kanget külma kohvi
1 dl piima
1 tl kaneeli
1 tl vedelat mett
1 külmutatud küps banaan