Veidi uurimistööd tehes selgus, et tätoveeringust lahtisaamise võimalusi on mitu, levinumad neist on eemaldamine laseriga ja kirurgiliselt.

Kuna seekordne hukule määratud nahakaunistus ei kuulu väiksemate hulka, vaid jääb keskmise mõõtmetesse, langes kirurginoaga asjasse sekkumise võimalus kiiresti ära. Selline lahendus sobib vaid juhul, kui tätoveering on hästi väike.

Aga selgituseks olgu öeldud, kuidas asi käib: kirurg tuimestab tätoveeringu aluse koe ja eemaldab joonistuse lõikusega, millest võib jääda väike arm.

Lõplikku garantiid pole

Teist varianti ehk laseriga eemaldamist peetakse kõige edukamaks. Selle protseduuri hinna määrab tätoveeringu suurus ja värvi sügavus nahakihtides, kuid üldiselt jääb ühe protseduuri hind 60–160 krooni vahele ruutsentimeetri kohta. 

Kodus tuleb ka hoolas olla!
Järelhoolduseks soovitab Inga Kulm määrida ärritatud piirkonda pehmendavate salvidega (näiteks Bepanthen), kuni punetus kaob. Ühe kuu jooksul pärast viimast protseduuri on soovitatav kaitsta töödeldud piirkonda päikesekiirguse ja kuuma vee eest ehk eemale hoida kuumast vannist ja saunast.
Otsides sobivat asutust, kus protseduuriga tutvuda, jääb silma kliinik CleanLine. Sealne laserprotseduuride spetsialist Inga Kulm selgitab kogu toimuvat väga lihtsalt, et kellelegi ei jääks midagi arusaamatuks, sest tegu on ikkagi tähtsa otsusega oma keha suhtes ja ootused võivad osutuda muidu liiga kõrgeks. 

Laserprotseduuri käigus lõhutakse tumedad värvikillukesed naha pindmises kihis. Seejärel imab meie keha järgmise kahe kuni kolme nädala jooksul värvi rakkude kaudu endasse ja eemaldab lõplikult organismist higistamise ja urineerimise kaudu. Tulemust on silmaga näha kolme nädala pärast.
Kulm ütleb, et iga protseduurikorraga (neid tohib teha alles iga kolme-nelja nädala tagant) muutub tätoveering märgatavalt heledamaks, kuid seda ei luba, et pilt nahalt täielikult kaob. Miks? Sest on värve, mis lahustavad eriti vaevaliselt, näiteks kollane, roheline ja helesinine. 

Tätoveeringu eemaldamise protseduuride arv sõltubki tätoveeringu omapärast: milliseid värve on kasutatud ja kui sügaval naha all on värv. Tiheda ja suure tätoveeringu eemaldamine nõuab kordi rohkem protseduure ja aega kui väikese, musta või tumesinise tindiga tehtud tätoveeringu kaotamine.
Põletiku teket või armide jäämist ei tasu karta, samuti ei riku laser karvakasvu ega nahastruktuuri. Lapseootel naistel tätoveeringut ei eemaldata, sest tugev valuaisting võib rasedust kahjustada.

Proovime siis sellest roosist lahti saada!

Asi teoreetiliselt selgeks tehtud, vaatab Inga Kulm üle mu tätoveeringu asukoha, suuruse ja naha olukorra. Ohates ütleb ta, et kunstnik, kes selle mulle teinud, on värviga lahkelt ümber käinud. See tähendab, et tätoveering on tume ja suhteliselt sügaval nahakihtides ning selle eemaldamiseks kulub kümme või rohkemgi protseduuri. 

Nüüd mõtlen esimest korda, et võib-olla ikka ei alustaks seda teekonda – see on hirmutavalt pikk. Kuid tagasiteed pole ja ega ma seda väga ei otsi ka. Nii heidangi lauale pikali. 

Puhtal nahal pole laserikiirt tundagi. Aga oi kuidas ehmatab esimene laserisähvatus värviga kaetud nahal – laserile reageerib ainult värv. Tahaksin kätega kusagilt kinni haarata, sest valutunne on tõesti ehmatavalt tugev. Kusjuures, ma talun valu üldiselt üsna hästi. 

Lohutuseks on vaid see, et ühel hetkel harjutakse ka valuga ära. Pealegi oleneb valu tugevus närvilõpmete lähedusest tätoveeringule. Esimese protseduuri mälestuseks jääb ainult tulitav nahk.
Lahkun CleanLine'i kliinikust veidi segaste tunnetega. Kindel on see, et tätoveeringu eemaldamise mõttest ei pane mind loobuma ka valutunne, kuigi kui päris aus olla, siis lootsin, et see käib kuidagi lihtsamalt. Tätoveeringut teha lastes ei mõelnud ma ju hetkekski, kui raske või kerge sellest ühel päeval lahti on saada. Kui keegi nüüd küsib, siis räägin tõtt ja loodan, et enne oma keha kaunistamist tätoveeringuga topelt aru peetakse.


Kas üldse kaob kunagi?: Laseriga tätoveeringu eemaldamine pole just valutu protseduur, tunnistab toimetaja Helen. Nädal pärast esimest protseduuri oli pilt aga juba natuke heledamaks muutunud. Kas see kunagi täiesti kaob, näitab aeg.
Foto: Kalev Lilleorg