Kui naine on minevikus rasestunud, tal on olnud sünnitused või abordid — kas meditsiinilised või iseeneslikud -, nüüd püüab ta aga aasta otsa rasestuda, ei kasuta rasestumisvastaseid vahendeid ning ikkagi ebaõnnestub, langetavad arstid paarile (mitte naisele!) diagnoosi — teisene viljatus.

Kõik on sinu kätes. Noh, peaaegu kõik…

Üle 30-aastase naise viljakus sõltub paljuski temast enenest. Esmases viljatuses, kui naine ei rasestu üldse, peituvad sageli tõsised günekoloogilised haigestumised ning infektsioonid (klamüüdia, gonorröa), suur osa on aga ka saatusel — näiteks on naisel sünnipärane kahesarvine emakas, ning sellest saatuse löögist pole võimalik end hoida. Ometi on seda kõike võimalik varakult avastada ning ravida, naine terveneb ning suhtub seejärel ettevaatlikult ja hoolikalt oma tervisesse. Kui on õnnestunud paar korda rasestuda, seda enam veel — sünnitada, arvab naine, et on eksami edukalt sooritanud. Ometi on sageli nii, et mitmesuguste pealtnäha väheoluliste faktide kokkulangemise tulemusel nagu ealised muutused ja hormonaalne disbalanss, psühholoogilised probleemid ning elustiil, ei ole naine enam võimeline rasestuma.

Vähe seksi suures linnas

Reeglina kannatavad teisese viljatuse all paarid, kes on kaua aega koos elanud. Nende seksuaalelu kulgeb ühtlaselt ja regulaarselt, ometi mitte nii intensiivselt kui nooruses. Kui oletada, et mõlemad partnerid on üle 35, nad on täiesti terved, on abielus juba 10 aastat ning seksivad kord nädalas laupäeviti, mil saavad hästi puhata ja ennast välja magada, siis sellises situatsioonis on tõenäosus aasta jooksul rasestuda 17%. Kui aga sellisel sagedusel praktiseerida kaks korda kuus oraalseksi, langeb eostumise võimalus peaaegu nullini.

Miks?
On olemas selline väljend nagu “ovulatsiooni aken” — viljastumine on võimalik kaks päeva enne ovulatsiooni ning veel üks päev pärast seda. Mida tugevam emotsionaalne vapustus on suguakt, seda sagedamini ning pikemaks ajaks avaneb aken. Kui aga partneriga seksida masinlikult ja tavapäraselt, hakkab tööle “kahjulikkuse” seadus — aken avaneb täpselt kolmeks päevaks ning mitte sekundikski kauemaks ja “laupäevane” spermatosoid ei jõua sellest sisse lipsata. Kui tunned vapustavat orgasmi või kardad kohutavalt rasestuda, avaneb “aken” spermale laialt ja pikaks ajaks, ning siis võib rasestuda isegi menstruatsiooni ajal, sest tugev ja lühiajaline adrenaliinistress sunnib ovulatsiooni tagant.

Sinu taktika:
Tooge magamistuppa tagasi kirg. Lugege erootilist kirjandust või ostke mõni pornofilmikassett. Ahvatle partnerit. Seksides kuni kolm korda nädalas, tõuseb eostumise tõenäosus kuni 83%. Seksides spontaanselt ebasobivates kohtades ja pikantsetes poosides, provotseerid hormonaalset tormi ning uut ovulatsiooni.
Hea seks muudab kooselu täiuslikuks, rõõmustab ja lähendab, ning keegi ei tea, mis soovid kümne aasta pärast tärkavad, isegi kui momendil pole lapse saamine päevakorral.

Töötad liiga palju

Unistate mõlemad lastest. Sa tuled koju kell kaheksa õhtul täiesti kurnatuna. Sooritate mehaaniliselt järjekordse “eostamise akti” ning sa langed surmväsinud inimese unne. Möödub aasta, kuid tulemust, vaatamata seksile neli korda nädalas, pole ikka veel.

Põhjus: Krooniline pidev stress, erinevalt lühiajalisest adrenaliinitormist, summutab kõik organismi elulised funktsioonid.

Sinu taktika: Peate vähemalt kuuks ajaks puhkust võtma ning ära sõitma kusagile maailma äärele, seal tuleks hästi süüa, palju magada ja tihti seksida. Armastatud töö — see on suurepärane, krediidi väljamaksmine — on ka püha asi, kuid ometi on ju tarvis kordki elust mõnu tunda. Lõdvestuda ning sundmõtetest vabaneda aitab jooga filosoofia sügavus ja keskendatus, jaapani “reiki” võimas energia, mitmesugused SPA protseduurid.

Ülekaal

Kui sa esmakordselt rasedaks jäid, kaalusid oma 165 cm juures 55 kg. Nüüd näitab aga kaal üle 80. Pole siis ime, et sa ei suuda rasestuda — liigset koormat raseduse näol on sinu organismil raske vastu pidada.

Põhjus: Ohtrat rasva tõlgendavad munasarjad kui suguhormoonide rohkust ning ei hakka eriti aktiivselt tööle.

Sinu taktika: Pea arsti nõuannete järgi oma isiklikku dieeti, et kaalu langetada, kaotamata seejuures kõiki sulle vajalikke toiduaineid, ning eostada terve laps.

Kaal peab olema pideva tähelepanu all. Tihti kurdavad naised, et liigsed kilod tulevad juurde pärast sünnitust “vale ainevahetuse” tõttu. Kuid julm statistika tõendab, et vaid 0,6% sünnitanud naistest tüsenevad ainevahetuse häirete tagajärjel. Ning ka neid häireid on võimalik järk-järgult õige toitumise ning spetsiaalsete preparaatidega ravida. Vahel kohaneb ainevahetus pärast sünnitust ümber ning siis vajab organism normaalseks funktsioneerimiseks vähem kaloreid. See aga tingib omakorda harjumuspärase toiduratsiooni korrigeerimise ning kalorsuse vähendamise.

Olete ka ilma lasteta õnnelikud

Sa oled täidetud armastusega mehe või töö vastu, huvitavate asjade vastu ning teie täiuslikus elus pole lihtsalt kohta väikese jaoks. Nagu ütlevad karma teooria pooldajad — sinu veel sündimata lapse hing ootab taevas, kuni ta ema ja isa leiavad tema jaoks kasvõi veidigi aega ja ruumi.

Põhjus: Siin pole midagi müstilist — mõtled küll hetkel, et te tahate last, kuid hingepõhjas olete mõlemad ilma tematagi rahul. Seetõttu on kõik paljunemisprotsessid pidurdunud.

Sinu taktika: Käite mehega uuringutel ning selgub, et teie tervise ja hormoonidega on kõik korras. Nüüd on aeg otsustada, mille poole püüelda. Alati on võimalus kasutada kunstlikku viljastamist. Siin tuleb aga arvestada, et teisese viljatuse selle vormi puhul õnnestub see harvemini kui tavaliselt — emakas võib ilma näiva põhjuseta temasse viidud embrüo välja tõugata. Seetõttu vajate kogenud psühhoterapeudi või psühholoogi abi.

Partner vedas alt

30% teisese viljatuse juhtumitest on põhjuseks mehed.

Põhjus: Vananevad mitte ainult naised, vaid ka mehed. Vanusega alaneb sperma kvaliteet — spermatosoidid pole enam nii liikuvad kui varem, neis kasvab geneetiliste vigastuste arv, spermatosoididel vaesekestel on üha raskem siseneda munarakku ning seda viljastada. Vahel lasub kogu süü partneri kunagisel haigusel — näiteks epideemiline parotiit ehk mumps — või nüüdsel kroonilisel eesnäärmepõletikul. Vahel täheldavad arstid esmapilgul seletamatut nähtust — esimesest abielust on mehel lapsed, tema teine naine, kes ka on sünnitanud ei suuda aga enam rasestuda. Tema eriliselt tundlik munarakk, tunnetades vaevumärgatavat viga spermatosoidi geneetilises ehituses ei taha seda endasse lasta. Eelmisel lasi, sellel naisel aga mitte.

Sinu taktika: Meest on võimalik palju kiiremini ja lihtsamini uurida kui naist. Tuleb tal lasta teha spermogramm, et kindlaks teha, kelles viga peitub. Edasi määrab arst mehele ravi. Tänapäeva meditsiini võimalused on avarad ning isegi kõige tõsisemate probleemide puhul, kui spermatosoid üldse ei liigu, on vaikne, loid ja alaaranenud, saab seda kunstlikult stimuleerida, ning näebki ilmavalgust teie kena lapsuke. Ka munarakk pole kunstlikul viljastamisel nii valiv ja kapriisne. Partner võiks loobuda nikotiinist, mis halvendab sperma kvaliteeti. Alkohol seob tsinki, ilma selleta aga spermatosoidid ei valmi. Ka õllest tuleks tal loobuda — õlu alandab testosterooni taset ning seksuaalset aktiivsust. Tema dieet peab olema rikas liha ja E-vitamiini (oliiviõli) poolest, samuti peab see sisaldama ohtralt C-vitamiini (tsitruseliste värske mahl).

Varajane kliimaks

Naiste munasarjades on rangelt määratletud arv munarakke — kellel rohkem, kellel vähem. Iga ovulatsiooni ajal jääme ühest neist ilma. Niipea, kui kõik rakud on ära kasutatud, jääb ära menstruatsioon ning igasugune võimalus rasestuda.

Põhjus: Just selle oled sa pärinud. Mõnele jätkub looduslikku varu 28-30 aasta vanuseni, mõnel kuni 50-ni.

Sinu taktika: Laboratoorsel teel pole võimalik ära lugeda munarakkude arvu. Umbkaudu määrata oma viljakuse piirid aitab sugupuu uurimine — uuri selles suhtes oma ema, vanaema jne. Teoreetiliselt saab päriliku varase kliimaksi puhul külmutada mõned munarakud ning hoida neid umbes kümme aastat kunstliku viljastamise keskuses, et siis vajadusel kutsuda esile rasestumine katseklaasi abil ning viia embrüo emakasse. Naise võime rasedust välja kanda säilib kauem kui võime rasestuda organismisiseselt.

Kui suguvõsas sünnitasid naised ema liini pidi tugevaid lapsi peale 40 ning menstrauatsioon kestis neil kuni 50-ni, on suur võimalus pärida viljakuse võimas reserv ning rasestuda ka veel küpses eas. Kui aga kõik kuni viimseni sünnitasid kuni kolmekümneni, emal algas aga kliimaks 38-selt, siis tuleb varakult endale lapsed muretseda ning leppida sellega, et 35-selt enam lapsi ei saa. Iga juhul ära suitseta, sest suitsetavate naiste menopaus algab mittesuitsetajatest viis aastat varem.

Munarakk ei taha valmida

Mida vanem on naine, seda harvemini toimub tal ovulatsioon. Kui aga munarakk pole valminud, siis on seda võimatu viljastada. Menstruatsioon on regulaarne, kuid rasestuda pole võimalik.

Põhjus: Aastataga täheldatakse naistel hormonaalset disbalanssi. Taoline seisund on sageli seotud kaasnevate haigustega , milliste arv kahjuks aastatega kasvab — kord on häda kilpnäärmega, kord diabeediga. Tugevalt häirib tsüklit nn “jo-jo” sündroom, so mitmesuguste dieetide harrastamine ning nende tulemusel järsud kaalukõikumised. Organism ei tea, mida oodata ning otsustab, et paljuneda selles täielikus segaduses — kord antakse süüa, kord sunnitakse nälgima — ei tohi. Ning lülitabki igaks juhuks välja kogu reproduktiivse süsteemi.

Sinu taktika: Tuleb pöörduda günekoloogi poole uuringute läbiviimiseks. Vaid arst on võimeline valima analüüsid, mis naisele antud juhul vajalikud on ning õigesti tulemusi hindama. Võimalik, et günekoloog kirjutab välja vahendid, mis kutsuvad esile loomuliku ovulatsiooni. Võibolla tuleb aga algselt asuda ravima põhihaigust ning tugevdama vitamiinidega ning puhkusega oma organismi. Hormonaalse fooni jaoks on kahjulikud täiesti rasvatud ning madalakalorilised (vähem kui 1400 kcal päevas) dieedid, piimavaba taimetoit, järsud kaalukõikumised ning intensiivne (viis korda nädalas või sagedamini) sportimine. Hea profülaktika hormonaalse tasakaalu säilitamiseks on regulaarne, füüsilist rahuldust pakkuv seks.

Müoom

Küllalt sageli tekivad üle 30-aastastel naistel emakaseintel sõlmed, mida nimetataks müoomiks või fibromüoomiks. Selletõttu ei leia eostatud munarakk sobivat kohta kinnistumiseks ning rasedus ei saabu.

Müoom. Enamasti on see pärilik hormonaalse tasakaalu häire.

Sinu taktika: Tarvis on leida hea ning usaldusväärne günekoloog. Mõningad müoomid alluvad hästi ravile hormoonpreparaatidega. Sageli on efektiivsed homöopaatlised vahendid, nõelravi, psühhoteraapia. Operatsioone võetakse tänapäeval harva ette, levinud on säästlikud meetodid, mis võimaldavad eemaldada vaid sõlmed ning ei sega seejuures rasestuda.
Tavaliselt päritakse kalduvus müoomidele ema liini pidi, nende ilmumine tekitab aga kroonilisi stresse. Müoomi profülaktikaks saab kasutada universaalset vahendit — regulaarset head seksi, ning kord aastas tuleb külastada arsti, et varases staadiumis välja selgitada kõik võimalikud muutused.

Teed on suletud

Mõningatel juhtudel naine isegi ei märka, et on põdenud kerget günekoloogilist põletikku või klamüdioosi, need aga on jätnud endast järele liited ning armid, mis on sulgenud munajuhade valendiku. Selleni võivad viia ka omal ajal tehtud operatsioonid, näiteks pimesoole- või sapipõiepõletiku puhul.

Põhjused: Munarakk valmib, kuid spermatosoidiga kohtumine ei ole võimalik.

Sinu taktika: Täpse diagnoosi saab langetada ultraheliuuringute ning laparoskoopia abil. Viimase puhul uurib arst võimsa optilise süsteemi abil kõhuõõnt läbi mitme väikese avause kõhuseinal. Vahel on võimalik taastada juhade läbitavus. Vahel aga tekib vajadus viljastamiseks katseklaasis. Sellise teisese viljatuse puhul annab kunstlik eostamine hiilgavaid tulemusi.

Vähetuttavate partneritega pole tarvis seksida ilma eriti vastupidava preservatiivita, isegi siis, kui tarvitad ise tablette või kasutad spiraali. Kord aastas tuleb end günekoloogile näidata ning ravida kõiki günekoloogilisi haigestumisi võiduka lõpuni.

Kas rasestumisvastased tabletid võivad viljatust põhjustada?

Tabletid raskendavad munarakkude valmimist munasarjades, kuid niipea, kui naine lõpetab nende tarvitamise, hakkavad munasarjad uuesti funktsioneerima.

  • Kui naine on kord põdenud klamüdioosi või gonorröad, alaneb tema viljakus 12%, kui kaks korda — 25%, kui kolm korda — siis 50%.

  • Inglise teadlaste võrdlevad uuringud näitavad, et 100 aastat tagasi, 1890-1900, oli viljatute abielude arv täpselt sama mis tänaselgi päeval — 15%.

  • Kaasaegsete noorte meeste sperma kvaliteet langeb ning samuti nende võimekus viljastada, seda sellepärast, et mitmed põlvkonnad emmekesi, kes on aastakümneid kasutanud rasestumisvastaseid tablette, on kinkinud poegadele naissuguhormoonide kõrgenenud taseme.

  • Standartne günekoloogilise uuringu kestus viljatuse puhul on üks kuu.