Enne iga pikemat reisi tuleks muretseda ka reisikindlustus, millega korvatakse reisil juhtunud haigestumise, kroonilise haiguse ootamatu ägenemise või õnnetusjuhtumi ravikulud selles osas, mida Eesti Haigekassa ei kompenseeri.

Alates 1. maist saavad kõik Eesti Haigekassas kindlustatud isikud ajutisel viibimisel EL riikides koheselt vajaminevat arstiabi, kuid neil peab olema esitada vormikohane Haigekassa tõend. Alates k.a augustist asendatakse see tõend vastava ravikindlustuskaardiga.

Ohutuks reisimiseks on vaja läbi mõelda kõik tervisega seonduv: reisi sihtpunkt (piirkond, marsruut), kui kauaks minnakse, reisimise viis ja reisi iseloom (turismireis, puhkus mere ääres, ratta- või jalgsimatk, puhkus maakodus, ametisõit, töö kohalike elanike seas), teadaolevad terviseprobleemid, vaktsinatsioonistaatus, kas kasutatakse mõningaid ravimeid regulaarselt, kas ollakse allergiline jmt. Tasuks mõelda ka sellele, kas reis on üldse kooskõlas tervisliku seisundiga.

Kroonilise tõve korral peab kasutama arsti poolt määratud ravimeid. Neid ei tohi mingil juhul maha unustada ja neid peab kindlasti ettekirjutuste kohaselt tarvitama. Soovitav on võtta vajalikud ravimid kaasa pisut suuremas koguses kui reisipäevade jaoks tegelikult vaja läheks.

Kui on kalduvus iiveldusele ja peapööritusele, saab abi sobivatest ravimitest. Näiteks Futura Ingveri tabletid aitavad ära hoida iiveldustunnet. Lennukartusest tulenevaid vaevusi (südamepekslemine, higistamine, keskendumisraskused, maovaevused, reisieelne unetus jmt) saab samuti ravimitega leevendada (nt kõrvetiste vastased preparaadid maovaevuste leevendamiseks, unetuse korral naistepuna-tabletid, südamepekslemise vaigistamiseks südametilgad viirpuu, palderjani ja veistesüdamerohu tinktuuriga jne), aga võib ka eelnevalt kasutada psühholoogi/psühhoterapeudi abi.

Ööpäevarütmi muutusest tekkinud ajavahestressi saab samuti pikemaaegsel uues ajavööndis viibimisel leevendada, muutes võimaluste piires valguse-pimeduse rütmi järk-järgult. Lühireisi ajal ei ole organism võimeline ajamuutusega kohanema, siis tuleb leppida selliste nähtudega nagu väsimus, unetus, maovaevused, mäluhäired, peavalu, ärrituvus, füüsilise ja psüühilise võimekuse langus. Neid nähte on võimalik talutavaks muuta lihtsate ravimitega (nt paratsetamooliga peavalutablett või kõhuhädade leevendamiseks piimhappebaktereid sisaldav Lactoseven või mõni seedeensüümi sisaldav ravim).

Keskkonnategureist tingitud probleemid (nt päikesepõletus) on terviseteadliku käitumise korral välditavad. Nii võiks päikesekaitseks valida sobiva vahendi Orto Solar sarjast, põletuse puhuks aga midagi pantenooli sisaldavat nagu Panthenol pihu või dekspantenooliga kreemid.

Valmis tuleb olla ka reisil tekkida võivateks terviseprobleemideks. Näiteks “turistikõhulahtisus”, mis on tavaliselt nakkuslik, seotud teatud hügieeninõuete eiramisega kas siis reisija poolt või tingituna sihtkohamaa eripärast. Probleemi lahendamiseks peaks reisiapteegis olema sobivad ravimid, mida saab apteegist kas käsimüügist (nt loperamiid ja söetabletid) või nn “igaks juhuks vajaminevate ravimite” näol retseptiga. Võimalik, et halvasti desinfitseeritud nahavigastusest areneb tõsine nahakahjustus, putukahammustuse tagajärjel tekivad ülitundlikkuse nähud, päikesega liialdamine põhjustab päikesepõletuse või allergia.

Putukad levitavad haigusi nagu malaaria, kollapalavik, puukentsefaliit ja borrelioos. Seetõttu on hädavajalikud vaktsineerimised ja nt malaariapiirkonda minnes ka ennetav ravikuur. Käepärast võiks olla sääse- ja puugitõrjevahendid, näiteks kodumaised Orto Plix-sarja tooted.

Seksuaalsete vajaduste rahuldamisel peaks samuti mõtlema esmajoones tervisele ja kasutama vajalikke nakatumist vältivaid vahendeid, et mitte “kinni püüda” mõnd sugulisel teel levivat nakkust.

Tark on kaasa võtta lisakotike mõnede hädavajalike ravimitega, et lihtsamate ootamatustega ise toime tulla. Kaasavõetud ravimid peavad olema alati käepärast ja need peaks pakkima käsipagasisse. Peab arvestama, et mitte igal pool maailmas ei ole ravimite kvaliteedikontroll ja müügivõrgu kompetentsus nii heal tasemel kui Eestis.

Reisiapteegi koostamisel saate alati head nõu apteegist, seal aitavad teid asjatundlikud proviisorid ja farmatseudid vastavalt teie vajadustele ja soovidele apteeki kokku panna. Tõsisemate terviseprobleemide puhul nõustab reisileminejat ka perearst.

Reisimeditsiinilist nõustamist, mis hõlmab kvalifitseeritud nakkushaiguste arsti nõuande, vaktsineerimised ja vajadusel rahvusvahelise vaktsinatsioonipassi, saab Tallinnas, Tartus ja Pärnus ülaltoodud aadressidel.

AINO ITRA,
Apteek1 kliendiprogrammis osaleva Jõe apteegi proviisor-nõustaja

Reisimeditsiiniline nõustamine

* Regionaalhaigla Mustamäe korpuse reisimeditsiini kabinet (Sütiste tee 19, kab. 144, tel. 697 1049)
* Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa Nakkuskeskus (Paldiski mnt. 62, tel. 659 8594, info ja eelregistreerimine tööpäevadel kella 8-16)
* Ida-Tallinna Keskhaigla reisimeditsiinialane nõustamine tel.620 7418
* Tartu Ülikooli Kliinikumi Sisekliiniku ambulatoorse osakonna nakkuskabinet (L.Puusepa 1a, tel 731 9120)
* Pärnu Haigla Polikliiniku reisimeditsiini kabinet (Suur-Sepa 16, tel. 447 3300)