Tuleb välja, et tekkinud olukorrale on lihtne põhjendus: me reageerime erinevalt asjadele, mida inimesed kirjutavad või näost näkku ütlevad. Jah, isegi siis, kui mõte jääb mõlemal puhul samaks. Nii selgus vähemalt UC Berkeley ja Chicago ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuest eksperimendist, kus 300 inimest kas lugesid, vaatasid videost või kuulasid vaidlusi keerulistel teemadel nagu sõda, abort ja kantri- või räppmuusika. Pärast seda küsiti neilt, kuidas nad väljaöeldule reageerisid.

Inimeste kõige tavapärasem vastus sarnaneb tõenäoliselt ka kõigi teiste arvamustega, kes on kunagi tulihingeliselt poliitika üle arutlenud: sageli usutakse, et inimesed, kes sinuga ei nõustu, on kas liiga rumalad või ei hooli piisavalt asjadest.

Hoopis suurem vahe tuli välja aga nende inimeste arvamuste vahel, kes vaatasid läbi video või kuulasid, kuidas keegi ütles kõva häälega oma mõtted välja ning nende vahel, kes lugesid vaidlust paberilt. Esimeste puhul ei tundunud teise inimese sõnad üldse nii külmad, kui paberilt lugedes.

Selline tulemus ei üllatanud tegelikult ühtegi teadlast, sest neid kõiki inspireeris just endaga seotud sarnane situatsioon. "Üks meist luges kõne, mille pidas üks poliitik, kelle arvamusega ta üldse ei nõustunud," selgitas teadlane Juliana Schroeder. "Järgmisel nädalal kuulis ta aga seda sama kõne läbi raadio ja oli šokeeritud, kui erinev oli tema reaktsioon nüüd." Kui kirjapildis loetud kõne ajas teadlase närvi, siis läbi raadio kuulates tundusid need mõtted hoopis täitsa mõistlikud.

Siit pärinebki soovitus: parim viis erimeelsuste lahendamiseks on näost näkku teineteisega suheldes nagu aastakümneid tagasi kombeks oli. Kuna suhtleme järjest enam sotsiaalmeedia, sõnumite ja e-kirjade kaudu, siis tavapärane suhtlus hakkab järjest ebatavalisemaks muutuma. Pole vist siis ka mingi ime, et poliitilised vaidlused ja üleüldine sapisus on järjest tõusev trend.

Mida siis teha?

Alustuseks, kui tahad oma arvamust täpselt nii edasi anda nagu see päriselt on, tasuks seda teha läbi lühikese videoklipi. Samal ajal, kui loed midagi, mida keegi teine kirjutas ja vihastad, pea meeles, et sa loed seda paberilt või ekraanilt, mitte ei kuule otse tema suust. Proovi seda näiteks kõva häälega endale ette lugeda või palu seda teha kellelgi teisel.

Lõpetuseks, kui oled just praegu Facebookis (või Twitteris või Instagramis) vaidluse keskel ja teine pool on keegi, kellest sa väga hoolid, lõpeta kommentaaride kirjutamine. Minge hoopis koos kohvile ja rääkige nagu normaalsed inimesed. Või vähemalt helista talle.

Allikas: Inc