Lapsepõlves olid munadepühad alati väga lõbusad. Me meisterdasime lihavõttekübaraid, värvisime mune ja sõime mõne päeva jooksul rohkem šokolaadi kui mis tahes muul ajal terve aasta jooksul. Mul on väga armsad mälestused sellest, kuidas me algkoolis parima sõbrannaga vanematele lihavõtteetenduse korraldasime, kandes ekstravagantseid õlgkübaraid, mis olid kaunistatud pisikeste kohevate tibude ja värvikirevate plastmunadega, ning ärgem unustagem ka pehmeid jänkusid kummagi kaenla all! Me laulsime kevadlaule ja lugesime kevadluuletusi ning ootasime lihavõttevaheaega, kui saime kingiks lihavõttemune, tohtisime minna lähedalasuvasse tallu lammaste poegimist vaatama ja saime mängida šokolaadimunade peitust.

Üks asi, mida te seda raamatut lugedes kahtlemata märkate, on see, et mulle meeldib traditsioone hoida. Kui miski tegi teid lapsepõlves mõõtmatult õnnelikuks ja sellest on jäänud imetoredad mälestused, siis pole mingit põhjust, miks te ei võiks killukesi neist täiskasvanu ellu kaasa võtta ja omakorda edasi anda. Kui teie neist nii palju rõõmu leidsite, küllap leiavad ka teised.

Seda meeles pidades meeldib mulle igal aastal lihavõtete paiku korraldada midagi lõbusat koos perega. Täiskasvanuna tähendab see tähistamisse mõne krutski või üllatuse lisamist. Meile meeldib korraldada nii-öelda salajast munade kinkimist, mille korral igaüks tõmbab kübarast kellegi nime ja ostab talle lihavõttekingituse — nagu tuleks lihavõtetel külla salajane jõuluvana! (Salajänku, kui soovite.) See annab võimaluse kingi osas pisut loomingulisem olla ja inimesed ei tassi teile kokku kuhjade kaupa šokolaadi, millest on vaja end läbi närida.

Eelmisel aastal sain kingituseks puust künakesse tehtud ilusa lihavõtteteemalise kompositsiooni koos tillukeste värvitud munade ja kevadlilledega, mille vahele oli pikitud rohkesti minu lemmikšokolaadi (selleks on Wispa, juhul kui teada tahate!). See oli traditsioonilise lihavõttemuna armas edasiarendus.

Meile meeldib ka lihavõttemänge mängida ja oleme isegi lihavõtteviktoriini korraldanud! Kõige tipuks koguneme aga laua ümber suurest lihavõttelõunasöögist osa saama.

Lihavõtteaeg algab loomulikult ühe teise mu lemmikpäevaga — pannkoogipäevaga*! Vastlapäev on suurepärane võimalus tõeliselt kevade algust pühitseda ja sel ajal on mul alati keegi külas, et üks mõnus pannkookide küpsetamise pidu maha pidada. Te võite korraldada pannkookide ümberpööramise võistluse ning lisandite osas laske kujutlusvõimel lennata.

Kevadkuudel passib valmistada tohutu paljusid toredaid suupisteid ja koogikesi ning nende sekka mahuvad ka tillukesed munad ja muud kaubanduskeskuste riiuleid ehtivad šokolaadised maiustused. Minu suurimate lemmikute hulka kuuluvad šokolaadimunadega pesad, šokolaadimunadega brownie’d, koogid vahukommide ja paisriisiga ning peaaegu kõik šokolaaditäidisega koogid ja muffinid! Ma lausa tunnen, kuidas saan sel aastaajal korraliku küpsetamishoo sisse, ning see rõõmustab mind (ja mu kõhtu) väga.

* Brittidel on vastlapäeval kombeks süüa pannkooke.

MIDA TEHA LIHAVÕTETEL?

  • Korraldage sõprade või perega salajane lihavõttekingituste jagamine, jätke kaks nädalat kingi ostmiseks või meisterdamiseks.
  • Meisterdage mõni nunnu lihavõttekaunistus.
  • Värvige mune.
  • Valmistage lihavõtteteemalisi maiustusi ja suupisteid.
  • Külastage talu, kus peetakse lambaid.
  • Pistke kodus väikesi kohevaid mängutibusid igale poole, kuhu vähegi saate.
  • Ostke lihavõttemune ja korraldage munapeitus.
  • Kui tahate mängu pisut keerulisemaks muuta, siis hankige eri suuruses ja eri värvi mune.
  • Kui lähete kellelegi külla, siis valmistage külakostiks praad või pakkuge, et võtate midagi muud söögipoolist ise kaasa. Näiteks võite viia magustoidu või salati.
  • Kui soovite peole lisada pisut võistlusmomenti ja saate panna kokku mitu meeskonda, siis valmistage ette lihavõtteteemaline viktoriin.
  • Pange kokku lihavõttekorv ja toimetage see oma sõpradele või naabritele.
  • Sööge palju sooje ristikukleid.

Katkend pärineb Zoe Suggi värskelt ilmunud raamatust "Tulge külla. Teejuht terveks aastaks, kuidas külalisi vastu võtta ja iga päev meeldejäävaks muuta", kust leiate innustavaid ideid igaks ürituseks, mida aasta jooksul korraldada plaanite, olgu tegemist suure või väikese ette võtmisega. Leiate ka näpunäiteid peopaiga kujundamise, ühistegevuste kavandamise, menüü koostamise ja kõige muu oskuslikule võõrustajale vajaliku kohta, et korraldada meeleolukas kokku saamine, mida hiljemgi veel meenutataks.