Valgusest ei teki kindlasti allergiat, aga vaipkattega põrandast võib küll tekkida, kui on halb ventilatsioon ja kui seda ei puhastata korralikult (põrandakate võib sisaldada allergiat põhjustavaid aldehüüde, allergiat võib tekitada ka vaipkattele kogunenud tolmulest). Tegemist võib olla ka haige hoone sündroomiga, nii et on põhjust uurida, millest täpselt nahaallergia tingitud on. Haige hoone sündroomi puhul ei ole muud teha, kui töökohta vahetada. Kuna tähtis on teada saada allergia põhjus, siis soovitan pöörduda kõigepealt perearsti poole, kes allergia kahtluse korral annab saatekirja allergoloogi juurde.

MAIE LAANISTE,
Eesti Allergialiidu juhataja

Haige hoone sündroomist

Haige hoone sündroom (Sick Building Syndrome, ka Indoor Air Syndrome e ruumiõhu sündroom) on nähtus, mis ilmneb tihti just nn monoliitmajade juures, põhjustatuna betooni loomulikust väljakuivamise ja kivinemise protsessist ning sellega kaasneda võivast hallitusseente vohamisest või niiskusest põhjustatud ebatervislikest emissioonidest teistest materjalidest.

Teatavasti põhjustavad seente eosed õhus hingamisteede haigusi ning mitmesusguseid allergiaid.

Haige hoone sündroomi konkreetne põhjus on ebaselge, arvatavasti seondub see organismi adaptatsioonimehhanismide ülepingega. Tegemist on terve sümptomite kompleksiga, mis tekivad ning süvenevad kindlas ruumis või hoones viibides ning leevenduvad ja kaovad muudes oludes. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kriteeriumide järgi võib rääkida ruumiõhu sündroomist, kui esineb vähemalt üks viiest allpool toodud sümptomist ning vaevust ei põhjusta külmetushaigus või allergia:

1) üldised enesetunde häired: peavalu, pearinglus, suutmatus kontsentreeruda, seletamatu väsimus, iiveldus;
2) naha ärritusnähud: naha kuivustunne, kihelus, isegi punetus ja lööbed;
3) kurgu ärritusnähud: ärritusköha, kuivustunne, janutunne;
4) nina ärritusnähud: vesine nohu, nina kinnisus, nina kuivustunne;
5) silmade ärritusnähud: pisaratevool, silma ümbritsevate kudede punetus, nägemisväsimus ja ajutine nägemise ähmasus.