Muide, värske Journal of Sexual Medicine’i (seksuaaltervise ajakiri) poolt läbi viidud uuring näitas, et pooled naistest ei ütle kunagi oma partnerile, et neil üldse oli valus…

Tõsiselt? Jah.

Seksuaaltervise ekspertide poolt läbi viidud uuring, mille raames küsiti 2000 naiselt küsimusi nende kõige viimase seksuaalse kogemuse kohta, muuseas ka seda, kas nad kogesid valu, naudingut ja kas nad sellest oma partneriga rääkisid, ning selgus, et neljandik tunnistas, et neil oli seksi ajal valus. Neist 382 naisest, kes seda tunnistasid, ei öelnud 49% oma partnerile selle kohta sõnagi.

Miks?

Uuringut läbi viinud eksperdid uurisid ka naistelt miks nad ei julgenud oma partneritega ausalt valust rääkida ja nende vastused olid enamasti järgnevad:

  1. Nad arvasid, et see ongi normaalne;
  2. nad arvasid, et see ei loe;
  3. nad seadsid esikohale oma partneri naudingu;
  4. sooga seotud eelarvamused ehk õige naine ei vingu, ei nõua liiga palju ega tekita oma mehes ebakindlust.


Miks seda muutma peaks?

Kui seks teeb sulle haiget, siis miks sa midagi ei ütle? See on tegelikult üsna keeruline küsimus. Tuleb välja, et naised piinlevad seksi ajal suuresti seetõttu, et neile on aastaid öeldud, et see peabki nii olema.

“Naised lähevad kaasa seksuaalsete kogemustega, mis keskenduvad meeste vajadustele ka siis, kui see põhjustab neile füüsilist või vaimset ebamugavust,” avaldas uuringut juhtinud seksuaaltervise teadlane Allison Carter. “Seda toetab veel üks uuring, mis näitas, et naised võtavad seksiga seotud halbu kogemusi loomulikuna ja isegi ootavad seda seksist.”

Kust see idee pärineb? Eks ikka ajast, kui naised olid meeste omand ja seks oligi naiste jaoks üsna ebameeldiv tegevus, kui naistele öeldi, et esimese seksuaalse kogemusega kaasnebki veri ja valu. Ja olgem ausad, seda põhjustavad ka veel tänagi sagedased uskumused, et vahekord on seksi puhul kõige olulisem, meeste orgasmiga lõppeb ka seks ja see, et naine orgasmi saab on valikuline ning selleks, et olla hea partner oma mehele, tuleb viia täide kõik tema soovid ja unistused. Kui ühiskond ütleb meile, et seks on midagi, millega naised suhte nimel lihtsalt leppima peavad, pole ime, et mõned naised usuvadki, et valutunne seksi ajal on normaalne.

“Seda ei tuleks öeldagi, aga: valu pole osa seksist, mida naine peab taluma,” rõhutasid teadlased. “Vaatamata sellele, et seks ei ole tõenäoliselt mitte üheski suhtes või igas elufaasis kogu aeg hea, ei tohiks valu sellelt oodata või pidada seda normaalseks.”

Miks peab ütlema, kui sul valus on?

Kui sul on seksi ajal valus, räägi kindlasti ka oma naistearstiga, aga mis põhiline, räägi oma partneriga. Uuringud on tõestanud, et inimesed, kes räägivad oma sekselust — ka sellest, mis on hea ja mis mitte — avameelselt, kogevad palju rohkem seksuaalset naudingut ja on üleüldse oma sekseluga rohkem rahul. Mõned uuringud on isegi tõestanud, et kui räägid sellest murest, leevendab see juba iseenesest valutunnet.

Me kõik peame panustama kultuuri, kus seksuaalne ebamugavus või valu ei ole aktsepteeritud ja normaalne. Inimesed peaksid ilma igasuguse kahtlusevarjuta teadma, et nad võivad koheselt lõpetada, kui seksuaalvahekord neile haiget teeb ja nad ei peaks muretsema, et nad seetõttu oma partnerit alt veavad.

Seega, järgmine kord, kui sul valus on, ära hoia suud lukus!

Allikas: MindBodyGreen