Juba üle kolme aasta on paljusid maailma riike ühendanud „Miljardi puu kampaania“.

Alguse sai see lihtsast mõttelennust istutada miljon puud kliimamuutuste problemaatika tutvustamiseks. „Aga miks miljon? Istutage juba miljard!“ tegi ettepaneku professor Wangari Maathai, kes on muuseas ka Nobeli rahupreemia laureaat. Kampaania sai hoo sisse 2006. aasta novembris ÜRO kliimakonventsiooni kohtumisel Nairobis, Keenias.

Kampaania esialgne eesmärk oli pöörata tähelepanu kliimamuutustele ning metsa ja ökosüsteemide seisukorra halvenemisele. Miljard puud istutada tundus alguses utoopilise plaanina, mille realiseerumist võimalikuks ei peetud.

Mõnikord jäävad ka kõrged sihid madalaks

Kampaania edukus tuli suure üllatusena. Ületades lühikese aja jooksul miljardi puu piiri, otsustati kampaaniaga jätkata.

Uueks eesmärgiks seati seitsme miljardi puu istutamine 2009. aasta detsembris toimunud Kopenhaageni kliimakonverentsiks, et oleks üks puu iga inimese kohta maailmas. Ka see unistus ei olnud kättesaamatu — eelmise aasta lõpuks oli 170-s erinevas riigis istutatud kokku 7,4 miljardit puud. Suurima panuse kampaaniale tegi Hiina, kus taastati metsa kahe miljardi puu istutamisega.

Loe edasi keskkonnaportaalist Bioneer.