Stevia lehed on maitselt 30 korda suhkrust magusamad. Taim ei sisalda praktiliselt kaloreid ega mõjuta glükoosi taset veres. Kontrollimatud näljahood, mis meid vahel tabavad, kui sööme suhkrut sisaldavaid toite, ei ole stevia tarbimisel võimalikud. See taim normaliseerib kõrgenenud vererõhku, parandab maksa ja neerude tööd ning tal on ka põletikuvastane ja allergiavastane toime. Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks. Tänu oma omadustele ei tekita taim kaariest.

Steviale ei lisata keemilisi lisandeid ning see on tema peamine eelis võrreldes kunstlike magustajatega. Tema maitse meeldib enamusele inimestest. Need aga, kellele see tundub ebameeldiv, võivad steviat kasutada pulbri näol. Sel juhul ei erine see oluliselt suhkru maitsest. Lisaks pulbrile võib müügilt leida ka vedelat kontsentraati.

Kuidas steviat kasutada?

Erinevalt enamusest kunstlikest magustajatest, säilitab stevia oma omadused keetmisel ja küpsetamisel isegi 200° C juures. See aga tähendab, et seda suhkruasendajat võib kasutada igasuguste roogade valmistamisel. Nii saab vähendada kalorite tarbimist, keeldumata seejuures magusast. Kuna toiduained nõuavad erinevat suhkru hulka, siis tuleb ilmselt esialgu eksperimenteerida. Põhiline reegel - kolm tilka vedelat steviat vastab umbes kahele suhkrutükile.

Kas stevial esineb ka kõrvalnähtusid?

Pärast aastatepikkusi uuringuid tunnistas Euroopa Toiduohutusamet stevia täiesti ohutuks. Teadlased tõestasid, et see taim ei kutsu esile pärilikke muudatusi, ei provotseeri onkoloogilisi haigestumisi ega mõjuta reproduktiivseid võimeid.

Stevia kasutamine kosmeetikas

Suhkrulehte ei kasutata üksnes kulinaarias. Tänu stevias sisalduvatele vitamiinidele, aitab taim ennetada vistrike teket ja vabaneda tselluliidist. See aitab kaasa ka haavade ja lõhede paranemisele.