Millised on ohud, mis lapsi randades valitsevad?

Lisaks sügaval vees tekkivale uppumisohule on lastel alati ka oht ära kaduda. Rannas liigub ikka vahel mõni ohtlik inimene ringi. Veel tooks välja päikesepiste ja ära põlemise — nad on selles osas palju tundlikumad kui täiskasvanud. Ka mänguväljakud võivad laste jaoks ohtlikud olla, kui last pole korralikult õpetatud ja teda ei jälgita. Näiteks paar päeva tagasi vajus üks väike poiss jalaga läbi mänguväljaku põrandalaudade ja jäi sinna kinni. Õnneks saime koostöös ühe mehega lapse jala kätte.

Samuti ohustavad lapsi — nagu ka kõiki teisi — klaasikillud rannaliival ja vees, mille klaastaarast joovad inimesed randa toovad. Isegi oleksin katkise pudelipõhja endale eelmisel nädalal peaaegu jalga astunud.

Kuidas peaks üks lapsevanem oma lapse eest rannas hoolt kandma?

Kõige võti on oma laspsel lihtsalt silma peal hoidmine. Sagedaseim juhtum on lapse kadumine. Näiteks jookseb laps lainete tulles uisapäisa vette, vanem ei jõua seda jälgida ning laps ei pruugi õiget kohta ega vanemaid enam üles leida, kui veest välja tuleb.

Ja veel väga tähtis oleks lapsele, kes juba räägib, vähemalt ühe vanema telefoninumber pähe õpetada. Sellest on juba väga palju kasu, kui lapsel telefoninumbriga käepaela pole. Infoks: käepaelad on tasuta ja neid saab alati patrullivalt rannavalvurilt ja rannavalve staabist küsida.

Kuidas tagada lapsele rannas ohutus?

Käepael lapse nime ja vanema numbriga käele! Samuti tuleks last kuuma päikese eest varjus hoida, teda kaitsta. Sest katmata naha ja ilma päikesekreemita tohib tegelikkuses vaid 20 minutit päikese käes viibida. Soovituslik on kasutada iga poole tunni tagant 30 SPF päikesekreemi või 40min tagant 40 SPF kreemi.

Mis on suurimad vead, mida lapsevanemad randades teevad?

Lapsi ei jälgita, neile ei anta piisavalt juua, ei hoia neid varjus, ei panda igaks juhuks telefoninumbriga käepaela ümber randme. Paar korda olen näinud ka juhtumit, kus väikelapse vanker kaetakse rätikuga kinni, mitte ei viida varju. Kui lapsevanker rätikuga kinni katta, tekib kohene saunaefekt — juba poole tunniga tõuseb vankris rätiku all temperatuur märgatavalt ning tunni aja möödudes kerkib juba ohtlike kõrgusteni.

Mida paneksid lapsevanematele südamele?

Paneks lastevanematele südamele just seda, et lapsed jäljendavad pahaaimamatult oma vanemate teguviise. Seda siis klaasikildude ja muu prahi suhtes, mis rannaliivale ja vette tekib. Ja kindlasti ei tohiks lapsi üksinda randa uitama lasta. Näiteks Pirita ranna alguses on Pirita jõgi kus kõigile millegi pärast väga ujumas ja vettehüppeid tegemas meeldib käia. Konks on selles, et see on keelatud, kuna jõe peal sõidavad igasugu kiiruse ja suurusega mootorpaadid ning purjekad ja jõepõhi on klaasikilde ning rauda täis. Lõikehaavad jalgadel on seal supeldes päris sagedased tekkima.