Mis on armastus? Kas tunne, mis kindlustab meile absoluutse õnne? Või emotsionaalne kaos? Ei üks ega teine. Isegi vastastikune armastus ei anna harmoonia ega rahu tunnetust. Ent see raputab veel aastategi pärast.

Armastus on mitmetahuline tunne ning järgnevalt on välja toodud selle märgid.

  1. Mõistatuse nägemine teises inimeses

Armastus on saladuslik tunne. Me tunneme seda, ent ei mõista. Jõud, mis meid teise inimese poole tõmbab, on seletamatu. Me püüdleme tema poole mitte sellepärast, et meile meeldib, kuidas ta välja näeb, kas ta on rikas või on talle antud võim. Mitte sellepärast, et ta sarnaneb kellegagi vanematest või mõne tähtsa inimesega. Kui seda tunnet on võimalik loogiliselt seletada, siis see ei olegi tõeline armastus. Armastus on alati saladus.

Armastus pöördub meie alateadvuse poole. On selleks siis mingi lapselik üleelamine, kaotus või igatsus selle järele, millest oleme ilma jäänud. See puudutab meie isiksuse seda poolt, mida me isegi ei tunne. Seetõttu on vale mõelda, et suhtes peaksid sulanduma kaks „poolt”, kes loovad teatava terviku. Just selles ettekujutuses peitub põhjus, miks paljud abielupaarid lahku lähevad. Kui inimene tunnetab suhtes olles ütlematajätmist, siis võib ta otsustada, et see pole tema „teine pool”. See aga pole sugugi nii. Tõeliselt armastada, tähendab olla alati võlutud teise inimese saladuslikkusest.

  1. Kaotuse hirm

Hirm kaotada mitte üksnes teist inimest, vaid ka temas sulandudes iseennast. Nii satutakse teisest sõltuvusse, sest vajatakse alatasa tema toetust.

Armastus on alati riskiga seotud. See on niivõrd peadpööritav tunne, et kohati tahame sellest loobuda, vabanemaks teise inimese hirmutavast võimust meie üle.

Armastus toob endaga kaasa piinu. Endast on keeruline lahti öelda. See puudutab kogu meie olemust, seda, kes me selles maailmas oleme. Seda kõike teadvustavad endale vaid õige vähesed. Jäänud üksindusse, naudivad nad seda, sest just nii tunnevad end kaitstuna. Kui meil aga õnnestub ületada kõik oma kahtlused ja hirmud, satume ühtäkki uuele imelisele territooriumile, kus tunded avanevad uue jõuga.

Tõeline armastus pole edukas äritehing. Tunnete keeris viib ohtu mõlemad partnerid. Just seetõttu kahtleme nii sageli teises. Ent, kui see teine püüab eemale tõmbuda, siis see ei tähenda alati, et ta ei armasta. Võimalik, et ta lihtsalt kardab ennast kaotada.

  1. Valmisolek tundmatusse astuda

Armastuses pole mitte miski eelnevalt ette määratud. Mitte keegi ei saa garanteerida, et tunded jäävad ning ühine elu saab olema pikk ja õnnelik. Armastussuhted on eriline maailm, kus kõike ei juhi mõistus. Samas pole mõtet end ka kõige halvemale häälestada.

Vahel veename end ebaõnnestunud suhte tõttu selles, et olemegi määratud kannatama. Et tõeliselt armastada, tuleb suuta uuesti imesse uskuda ning õppida kannatlikkust.

  1. Kirg

Siin tundub esmapilgul kõik lihtne: inimest armastada, tähendab teda ihaldada. Uuringud kinnitavad, et füüsiline lähedus aitab suhteid hoida ega lase leegil kustuda. Ilma hellituste vahetamiseta saavad armunutest vaid toanaabrid. Jah, võib seksida ka ilma armastuseta, ent kui armastus on olemas, kingib lähedus tõelist naudingut.

Kui kirg vaibub, kas siis see tähendab, et suhted on end ammendanud? Meie tundeid mõjutavad paljud faktorid. Need on tsüklilised ning elavad pidevalt üle tõuse ja mõõnu. Võibolla ei taha me hetkel lähedust, sest oleme lihtsalt väsinud, sõime liiga palju või liiga vähe, oleme stressis või, vastupidi, meeldivalt erutunud mingite kardinaalsete muutuste tõttu. On päevi, kui piisab, et armas on lähedal.

  1. Tunda end elavana

Filosoof ja kirjanik Jean-Paul Sartre kinnitab: „Tunda end armastatuna, tähendab tunda, et sul on õigus eksisteerida”. Tõeline armastus on oma olemasolu mõtte leidmine maailmas.

Armastus viib meid tagasi lapsepõlve, kui kingib tunde, et kõik siin ilmas keerleb ümber meie. Valinud teineteise, muutume teineteise jaoks erilisteks. Armastatu on meie jaoks eriline. Tunnistame ta olulisust ja tähtsust, austame ta vaateid ning hobisid, võtame omaks tema ideaalid.

Armsaim toob meid oma maailma ning meie kingime talle enda oma. See laseb tunda uusi tundeid ning avada uusi horisonte. Armastus aitab näha kõiki elu värve. Tõeline armastus laseb tunda end elusana.

Allikas: Psychologies