KAKS RETSEPTI | Kodus valmistatud grillvorste pole võimalik poe omadega võrreldagi! Valmista maitsvaid karulaugu- ja šašlõkivorste
Jagame sinuga kaht retsepti Ilse Metsamaa, Kertu Lukase ja Renee Altrovi uuest kokaraamatust "Vorsti tegemise raamat".
Karulauguvorst
- 800 g sea-abaliha
- 200 g seaseljapekki (ilma kamarata)
- 1 muna
- 200 g karulauku
- 3 suurt küüslauguküünt
- 2 sl soola
- 1 sl purustatud musta pipart
- ettevalmistatud naturaalset seasoolt
Lase soolaga maitsestatud vesi suures potis keema ning blanšeeri karulauku ja küüslauguküüsi 1 minut. Nõruta need seejärel ja püreesta koos munaga köögikombainis. Jahuta täielikult.
Pane pekk 15 minutiks sügavkülma ning aja seejärel koos ülejäänud lihaga läbi hakklihamasina keskmise sõela. Lisa karulaugupüree ja maitseained ning sega, kuni mass hakkab kokku kleepuma.
Hoia vorstimass kogu protsessi jooksul võimalikult külmana. Prae pannil väike proovitükk maitse kontrollimiseks, vajadusel lisa maitseaineid.
Täida ettevalmistatud seasooled ja keeruta sobiva pikkusega vorstijupid. Tõsta vorstid ööpäevaks külmkappi tahenema ja maitsestuma, võimalusel rippuvas asendis või lahtiselt restil.
Seejärel on need valmis pikemaks säilitamiseks sügavkülmas või kohe grillimiseks, ahjus küpsetamiseks või praadimiseks.
Šašlõkkvorst
- 1 kg sea-abaliha
- 240 g seaseljapekki (ilma kamarata)
- 170 g sibulat
- 12 g soola
- ¼ tl purustatud musta pipart
- 0,5 dl jäävett
- 3 sl 30% äädikat
- ettevalmistatud naturaalset lambasoolt
Pane pekk 15 minutiks sügavkülma. Aja liha ja kergelt külmutatud pekk läbi hakklihamasina keskmise sõela. Haki sibul peenelt. Lahjenda äädikas väikese koguse veega, lisa sibulale ja jäta maitsestuma.
Maitsesta hakkliha soola ja pipraga ning sega läbi, lisades jaokaupa jäävett. Jätka segamist, kuni mass muutub tihkeks ja kleepuvaks. Seejärel lisa sibul koos äädikaveega ja sega kõik veel kergelt läbi (mitte kauem kui 1 minut).
Hoia vorstimass kogu protsessi jooksul võimalikult külmana. Prae pannil väike proovitükk maitse kontrollimiseks, vajadusel lisa maitseaineid.
Täida ettevalmistatud lambasooled ja keeruta sobiva pikkusega vorstijupid, jälgides hoolikalt, et vorstidesse ei tekiks õhumulle. Seejärel tõsta vorstid ööpäevaks külmkappi tahenema ja maitsestuma, võimalusel rippuvas asendis või lahtiselt restil.