1. Otsi tuge ja lase end aidata

Seda rasket teed ei saa üksinda ette võtta — sa vajad teiste abi ja tuge. Lase perel ja lähedastel sõpradel endale toeks olla. Ära eemaldu lähedastest ega tõrju neid eemale — sa ei pruugi seda endale teadvustada, kuid vajad siis neid enam kui kunagi varem.

2. Aktsepteeri leina

Ära püüa selle eest põgeneda või peitu pugeda. Sa pead valu ja vaeva läbi elama, et oleksid võimeline edasi liikuma. Vastasel juhul jääb lein sinu sisse.

3. Leia endale eeskuju

Sa pole esimene, kellel leinaga elada tuleb. Uuri, kuidas teised lähedase kaotusega toime on tulnud ja võta nende nõuandeid kuulda. Võid lugeda ka leinateemalisi raamatuid või otsida mõne tugigrupi.

4. Õpi leina kohta

Mida enam sa leina kohta tead, seda kergem on sul enda tunnetest aru saada. Kui õpid, et lein on loomulik protsess, tead, et leinamises pole midagi ebanormaalset. Võid ka avastada, et sinu lein on võrreldes n-ö normaalsete tunnustega teistsugune või tugevam ning endale siis vajalikku abi leida.

5. Väljenda end

Lein ei tohi jääda sinu sisse peitu. Kõige paremini aitab leinast üle saada selle väljaelamine. Nuta ja isegi karju kui vaja. Väljenda oma tundeid muusika, kunsti või luule kaudu. Võid proovida ka päevikut pidada. Oma tundeid võib välja elada nii lähedasele inimesele, kui võhivõõrale, keda sa ei tunne. Täpselt nii nagu sa ise soovid — peaasi, et need ei jääks sinu sisse.

6. Aktsepteeri oma tundeid

Lein võib esile kutsuda terve hulga segaseid tundeid, olgu nendeks siis viha, kurbus, ängistus või igatsus. Tea, et kõik need tunded on normaalsed ning püüa neid välja elada.

7. Ära kiirusta end takka

Anna endale aega ka igapäevatoiminguteks ning ära tekita endale mõtete mujale viimiseks tihedat graafikut. Nii pole sul aega iseendale ja leinale pühenduda. Sul on täielik õigus kohustusi sel ajal veidi vabamalt võtta. Jah, elu ei jää küll seisma, kuid ta võib mõneks ajaks tempo maha võtta.

8. Leia endale tegevust

Leia mõni huvi või hobi, mida sa naudid ja mis aitab sul mõnusasti aega veeta. Nii on sul lisaks igapäevastele kohustuslikele toimingutele ka miski, mille tegemist sa ootad ja mis aitab sul süngetest mõtetest puhata.

9. Lõbutse pisut

Vahel ei lase leinavad inimesed endal lõbutseda ja tunnevad end justkui süüdi, nagu oleks naermine kadunu suhtes ebaviisakas. Tegelikult on naer aga üks parimaid ravimeid, nii et sel raskel ajal tasuks olla koos kellegi siiraga, kellega saab ka koos naerda.

10. Ära kaota usku

Tea, et valus leinaaeg ei jää alatiseks sinuga ning aeg parandab kõik haavad. Sa pead uskuma, et saad raskest etapist üle ning lõpuks jäävad sinuga vaid ilusad mälestused kadunust. Nii on kergem leinaga toime tulla — teades, et see ei kesta igavesti.

Allikas: dying.about.com