Kotkas lendab kõrgemalt kui tuvi. Kui täpsem olla, siis kotka lennukõrgus võib ulatuda seitsme või isegi kaheksa kilomeetrini. Tuvi lendab üle ühe kilomeetri kõrgusel vaid juhul, kui ta on võistlustuvi, kiiritada saanud või niisama peast soe. Kotkas võib alati laskuda tuvi lennukõrgusele, kuid tuvi ei saa vastupidi kuidagi teha. On suur õnn, kui koos satuvad lendama kaks kotkast või kaks tuvi ning nende võimekus on võrdne.

Elu üks ägedamaid eesmärke on nautida, kogeda ja saavutada enda kõrgem potentsiaal — saada selleks, kelleks oleme võimelised saama. Paraku paljud meist rahulduvad vähesega ning peatuvad isegi mitte poolel teel, vaid juba esimesel kümnendikul. Ühest küljest on see õnnistus, teisest küljest ohtlik värk, kui inimene on täielikult rahul sellega, mida ta on saavutanud, sest siis edasiminek lakkab. Öeldakse küll, et ka taandareng on areng, aga see kõlab rohkem nagu lollide lohutus.

Mis on minu nipid, et mitte olla tuvi, vaid kunagi targaks meheks saada ja lõpuks naistele meeldima hakata?

Minu jaoks on kolm elu suurimat arendavat naudingut lihtsad. Esimene neist on lasta end mõnel geniaalsel kirjanikul mõttetiivul kanda kohtadesse, kus ma pole kunagi käinud, et sisemiselt ja intellektuaalselt kogeda midagi, mida ma pole kunagi varem kogenud. Ja siinkohal ei pea ma silmas reisikirjeldusi, kuigi ka need võivad vahel päris kihvtid olla. Räägin inimese sisekosmosest.

Tänapäeval on meil enneolematu võimalus lugeda valgustunud isikute mõtteid, vaadata nende esinemisi videote vahendusel või lausa minna kuulama nende loenguid reaalajas. Enam ei ole tingimata vaja lugeda muldvanu tekste, kus on tihti pool tõlkes kaduma läinud ja teist poolt uskudes saad niikuinii kolmveerandiga petta.

Üks võrratu raamat on võrdeline lõunaga ühe tõeliselt inspireeriva inimesega ning mulle isiklikult meeldib nende kahe totaalselt ägeda variandi laineharjal süüdimatult surfata. Ja selle plussküljeks on see, et seeläbi õpime ka enda mõtteid ja tundeid palju sõnaosavamalt ning oskuslikumalt väljendama.