Möödunud aastal tehti Ameerika Ühendriikides Ameerika Esteetilise Plastilise Kirurgia Ühingu teatel üle 8,3 miljoni kosmeetilise protseduur — 293% rohkem kui 1998. aastal. Ja see arv pidevalt kasvab.

Alljärgnevad on intervjuud Ameerika ilukirurgidega:

  • Dr. Jeanette Martello eriala on rasvaimu, praksist 5 aastat
  • Dr. Robert Jacksoni eriala on näo noorendamine, kogemusi 38 aastat
  • Dr. Richard Ellenbogeni eriala — rindade suurendamine/vähendamine, praktikat 29 aastat
  • Dr. Pamela Loftus’i eriala: häbememokkade kahandamine, praksist 19 aastat

    Kui suurt rolli mängib abikaasa kosmeetilise protseduuri otsuses?

    Martello: Minu juurde tuli naispatsient ja ütles, et ta mees tahab, et tal oleksid jälle suured rinnad, kuna ta rinnad olid kokku kuivanud ja mehele meeldis, kui need olid suured. Oli ilmselge, et ta ei teinud seda enese, vaid mehe pärast. Peamine asi, mis naised meeste pärast ette võtavad, ongi rinnaoperatsioonid.

    Jackson: Mina kuulen oma praktikas pidevalt seda, et mees ütleb, et talle meeldib naine sellisena, nagu too on, aga kui ta tahab teha operatsiooni iseenda jaoks, siis tema vastu ei ole. Vestluse käigus selgub, et suur osa survet operatsioonile minekuks tuleb siiski abikaasalt. Loftus: See on tavaliselt otsus, mille paar teeb koos. Osaliselt on põhjuseks operatsiooni kulu, aga kui patsient tunneb, et teda sunnitakse operatsioonile minema, siis ta ei ole hea kandidaat.

    Ellenbogen: Mehed mõtlevad sellele, millisena naised neid näevad. Mehed lähevad sageli ilukirurgi juurde, et naiste silmis paremad välja näha. Nad on selles osa väga avameelsed. Ma tahan kõigepealt kindlaks teha, et nad teevad seda ikka tõepoolest enda pärast ja et naine ei sunniks neid selleks, öeldes, et ta on paks.

    Kas iluoperatsioon võib abielu parandada?

    Loftus: Häbememokkasid kahandada lasknud patsiendid ütlesid sageli, et neist paljudel nappis enesekindlust genitaalide piirkonna väljanägemise tõttu. Pärast operatsiooni olid nad oma välimusega rahul ja õnnelikud, seega nautisid nad ka seksi rohkem.

    Jackson: Plastiline kirurgia võib põhjustada palju probleeme. Mul on olnud patsiente, kelle abikaasa on muutunud operatsiooni järel äärmiselt armukadedaks. Üks patsient võttis rasvaimu tagajärjel kaalus väga palju alla ning ta abikaasa muutus paranoiliseks. Ta tahtis teada, kus naine on, isegi kui too läks vaid toidupoodi. Abielu lõppes lahutusega. Enne operatsiooni ei pidanud mees naist piisavalt atraktiivseks, et tema truudusetuse pärast muretseda.

    Martello: Mul tuleb meelde üks naine, kes lasi kogu keha ümber kujundada. Ta on elanud sama mehega 15 aastat. Ta tahtis suuremat istmikku, kuna ta on latiino, seega ma võtsin rasva mujalt kehaosadest ja süstisin selle ta istmikku. Pärast rindade suurendamist ja kõhu trimmimist oli mees naise üle väga uhke. Ta toob talle nüüd lõuasöögi tööle, varem poleks ta seda iial teinud.

    Ellenbogen: Naised teavad, et näo, nina või rindade muutmine parandab nende enesetunnet. Kui see täidab seda eesmärki, siis on see kena. Hispaania keeles on kõnekäänd: „Kui naine on õnnelik, on ka maailm õnnelik.“ Kui naine tunneb end seksika ja suurepärasena, on ja suhe parem.

    Kas iluoperatsioonidest on saamas abielupaaride hulgas trend?

    Loftus: Jah. Ma arvan, et tulevikus läheb järjest rohkem inimesi kosmeetilisele operatsioonile. Inimesed elavad kauem ning nad ei näe välja nii noored, kui nad end tunnevad olevat. Meestele istuvad iluoperatsioonid järjest rohkem ning kümne aasta pärast võib sellest saada loomulik elu osa. See saab olema niisama tavaline kui puhkusele minek või auto ostmine.

    Martello: Inimesed hakkavad juba varakult enese eest hoolitsema. Ei ole olemas operatsiooni, millega saab palju ära teha 80-aastasena. Juuksevärviga peidab vaid vähest, vaja on kirurgilist sekkumist.

    Jackson: Psühhiaatrid on öelnud, et see, millisena inimene näeb end väljast, kandub üle ka sellesse, millisena ta näeb end seestpoolt. Vanemaks saades ei taha me mõelda armastatud inimese kaotamisele. Hoides neid välimuselt noorena, hoiame alal illusiooni, et nad ei sure.

    Ellenbogen: Kui te jõuate teatud ikka ja üks te sõpradest sureb või haigestub, saab ka teist surelik. Te mõtlete, et tahate näha ülejäänud eluaastad võimalikult hea välja. Nii nagu kõikide asjadega, muutub ilukirurgia populaarseks ning saab siis reaalsuseks. Ilukirurgiat rakendatakse liiga tihti ja kui see jätkub, siis on maailm täis veidra välimusega inimesi.

    Kas ilukirurgia aitab abielu päästa?

    Loftus: Ei. Kui abielu alustalad on nõrgad, siis ei päästa seda miski. Martello: Ma opereerin rohkem kui vaid kehaosi. Kui ma arvan, et keegi tahab lasta seda teha valel põhjusel, siis ma neid ei puutu. Kirurgia on abivahend, et end paremini tunda. Seda tuleks teha enda jaoks, mitte suhte päästmiseks.

    Jackson: Ma ei usu, et ilukirurgia mõjutab lahutuste arvu. Kosmeetiline kirurgia on hinge kirurgia. See ühendab nii hinge kui keha muutumise, aga ainult siis, kui abielu alustalad on piisavalt tugevad. Vastasel juhul jäävad positiivsed muutused ajutiseks.

    Ellenbogen: Haa! Ma räägin teile, miks abielu sõltub paarist enesest ja mitte teadusest. Mees ja naine sisenesid minu kabinetti rinnaoperatsiooni konsultatsioonile. Naine ütles: „Ma tahan lasta rinnad väiksemaks teha.“ Mees ütleb: „Ma tahan lasta ta rinnad suuremaks teha.“ Nad lahkuvad minu kabinetist ja vaidlevad koridoris. Kümme minutit hiljem tuleb naine tagasi ja ütleb: „Ma tahan lasta rindu vähendada.“ Mina küsin: „Aga teie mees? Tema tahtis neid suurendada.“ Naine vastab: „Rinnad on mul ka aastate pärast. Teda ei ole.“