Diana sai tuntuks kui maailma enim pildistatud naine. Noore Suurbritannia kroonprintsessi tegemistest tahtsid kõik osa saada.

“Inimesed nimetavad mind kaheksakümnendate aastate Marilyn Manroe’ks ja arvavad, et see on suur õnn.” Walesi printsess Diana

Diana peen maitse võlus kõiki ja tema kihlasõrmus sai 1980ndatel ikooniks, tekitades tuhandetes pruutides soovi tunda end kuninglikult ning unistades saada oma peiult selle sõrmuse koopiat.

Alguses palus prints Charles Diana kätt ilma sõrmuseta — enne kindlat jah-sõna — ,rääkides talle, milline elu neid ees ootab: pidev avalikkuse tähelepanu ning järeltulija ootus. Diana vajas aga veidi julgustust ning pärast kindlat jah-sõna toodi tema ette valik sõrmuseid.

Safiiriga kihlasõrmus

Diamonds are a girl’s best friend ” (Teemantid on naise parimad sõbrad — toim), kõlab laulus. Kuningliku liidu puhul on aga kihlasõrmusega teisiti. Vaatamata mõnele suurepärasele teemandile kuninglikus vääriskivikogus pole traditsiooniline teemant just see kivi, mille sõrme peab pistma.

Puhtust ja armastust sümboliseerides on hoopis safiir kõige populaarsem kalliskivi, mille kuninglikud pruudid oma kätt kaunistama on valinud. Ja nii on see ka peretraditsiooniks kujunenud. Safiir on koha leidnud printsess Marina (Kenti vürstinna), printsess Alice`i (Gloucester`i vürstinna ja printsess Alexandra (Kenti vürstinna) sõrmes.
Praegune Kenti vürstinna printsess Anne ja Kenti printsess Michael kannavad samuti safiiriga kihlasõrmust.

Kui kuninganna ema aastal 1923 kihlus, oli just safiir sõrmusekiviks. Nagu ta ise oma ainsas intervjuus on öelnud, oli see ta lemmik. 50ndatel vahetas ta selle suure pärli vastu, mida ümbritsesid teemandid ja sarnanes sõrmusele, mida kandis kuninganna Mary oma surmani.

Diana sõrmusel oli suur ja rabavalt kaunis ovaalne safiir, mida kaunistas 18-karaadisesse valgesse kulda istutatud 14 teemanti. Dianale pakuti kandikutäis variante, valituks osutus suurim. See konkreetne sõrmus on inspireerinud koopiategijaid mitmel pool maailmas. Kui alguspäevil maksis Diana sõrmus ligi £28,500, siis pärast Diana surma pakuti hinnaks £250,000. Diana kandis seda viimast korda oma lahutuse päeval. Prints Harry päris ema kihlasõrmuse pärast ema surma.

Aastaid hiljem, kui nende abielust oli juba nähtavaltki kadunud kõik see, mida alguses sooviti ja ette kujutati, avaldas printsess kalliskivide suhtes avalikult meelt. Saanud teada, et prints Charles kavatses talle jõuludeks kalliskive kinkida, ütles Diana:

“Aga mina arvasin, et truudusetud mehed püüavad oma naistele teha meelehead millegi väärtuslikumaga!”

Paar lahutas aastal 1996. Pärast seda osales Diana küll aktiivselt heategevusega, kuid muu elu hoidis avalikkusest varjul.
Diana surm vallandas tulised kriitikanooled meedia, eriti fotograafide tegutsemisviisi kohta.

Diana viimane armastus Dodi Fayed külastas mõni tund enne saatuslikku sõitu kuulsat Monte Carlo juveliiri Alberto Repossit ning oli seal sõrmuse eest maksnud. Räägitakse, et valitud sõrmus oli mõeldud just kihlasõrmuseks Dianale. CCTV kaamerasilm tabas Dodi Repossi äris Londonis. Ähmastelt fotodelt võis näha, et Fayed oli Repossi kabinetis ning laual oli hulk ehteid, mida koos uurima hakati. Alberto Repossi, keda peetakse Diana surma juurdluse üheks võtmetunnistajaks, väidab, et Scotland Yardi uurijad käisid teda ähvardamas ja käskisid tal oma tunnistust muuta, kinnitades, et Dodi ostetud sõrmus polnud mõeldud kihluse märgiks. Repossi skandaalse väite keskmes on 2,86 miljonit krooni maksnud südamekujuline viie briljandiga sõrmus kollektsioonist “Dis-moi oui” (“Ütle jah”).

Dodi isa, Harrodsi kaubamaja omanik ütles, et paarike kohtus Repossiga juba suvel valimaks välja seda kõige õigemat. Fayed pidi selle saatuslikul õhtul Diana sõrma panema.
Lord Stevensi juhitud juurdlusel uuriti 30. augustist pärit turvakaamera videosalvestist Repossi ärist. Selle järgi veetis Dodi juveeliäris 7,5 minutit. “Esialgsel vaatamisel paistis, et ta võttis poest midagi kaasa,” seisis juurdluspabereis. “Lähimal vaatlemisel selgus, et see, mis ta kaasa võttis, osutusid tegelikult tema päikeseprillideks. Ehteid ta kaasa ei võtnud.” Kokkuvõttes seisis: “Asitõendid näitavad, et Walesi printsess ja Dodi Fayed ei valinud üheskoos sõrmust “Dis-moi oui” kihlasõrmuseks.”
Ometi jäi see sõrmus printsessi ja ärimeest igavesti liitma: Dodi isa poolt pojale ja tema väljavalitule püstitatud mälestusmärgi südames, kus muinasjutt sai imelise lõpu.

Walesi printsessi sünd, elu ja surm
Diana neiupõlv, abielu Charlesiga, lapsed

  • 1. juuli 1961 — Diana Frances Spencer sündis Althorpi vikondi Edward John Spenceri ehk hilisema krahv Spenceri ja Frances Spenceri kolmanda lapsena.
  • 1977 — Diana kohtus oma pere kodus Althorpis Briti troonipärija prints Charlesiga.
  • 24. veebruar 1981 — teatati Charlesi ja Diana kihlusest.
  • 29. juuli 1981 — Charles ja Diana abiellusid St. Pauli katedraalis Londonis.
  • 21. juuni 1982 — sündis esimene poeg William Arthur Philip Louis.
  • 15. september 1984 — sündis teine poeg Henry Charles Albert David, üldtuntud kui Harry.

Camilla Parker Bowles, abieluraskused, buliimia

  • 1985 — esimesed teated kuningliku abielu raskustest.
  • 1986 — Charles uuendas
  • oma suhteid Camilla Parker Bowlesiga — naisega, keda ta hiljem nimetas oma elu armastuseks ja kellega abiellus pärast Diana surma. Dianal tekkis söömishäire buliimia. Kuninglik paar jätkas avalike kohustuste täitmist koos, kuid n-ö vabal ajal elati eraldi.
  • 1992 juuni — ilmus tabloidireporteri Andrew Mortoni raamat “Diana — Her True Story” (“Diana — tema tõeline lugu”), mille allikaks oli sõprade kaudu Mortonile infot jagades ka Diana ise. Dianat kujutati armastuseta abielulõksu jäänud naisena, kes Charlesi huvi äratamiseks enesetappu üritas.
  • 25. august 1992 — ajalehtedes ilmusid väljavõtted telefonivestlusest Diana ja James Gilby vahel. Gilby nimetab naist “Squidgy’ks”, mis tähendab midagi pehmet ja niisket, ning ütleb korduvalt, et armastab teda.

Lahuselu ja üleaisalöömine, kuninganna sekkub

  • 9. detsember 1992 — peaminister John Major teatas ametlikult, et Charles ja Diana on lahuselus (ilma et abielu oleks lõplikult vormiliselt lahutatud).
  • 1994 september  — ilmus Anna Pasternaki raamat “Princess in Love” (“Armunud printsess”), milles pajatati Diana afäärist ohvitser James Hewittiga.
  • 20. november 1995 — Diana tunnistas teleintervjuus üleaisa-löömist Hewittiga, keda ta oli jumaldanud, ja avaldas kahtlust, kas Charles saaks hakkama kuningakohustuste täitmisega.
  • 20. detsember 1995 — Buckinghami palee kinnitas, et kuninganna Elizabeth saatis Charlesile ja Dianale kirja, kutsudes neid tungivalt üles abielu lahutama.

Abielu lahutatakse, uus kallim, surm Pariisis

  • 12. juuli 1996 — Charles ja Diana leppisid kokku abielulahutuse tingimustes. Diana sai väidetavalt 17 miljonit naela, kaotades aga tiitli Tema Kuninglik Kõrgus.
  • 28. august 1996 — Charlesi ja Diana 15 aastat kestnud abielu lahutati.
  • 7. august 1997 — esimesed teated meedias Diana uue kallima Dodi al-Fayedi kohta.
  • 31. august 1997 — Diana, al-Fayed ja nende autojuht hukkusid autoõnnetuses Pariisis. EPL