Mida tähendab tänulikkus sinu jaoks? Mille eest oled sa ise tänulik?

Tänulikkus tähendab minu jaoks väärtustamist ja teadlik olemist sellest, mis sul juba olemas on ja teadmist, et miski pole tegelikult iseenesest mõistetav. Et kõik ilus ja hea vajab hoidmist, muidu võib see lihtsalt käest pudeneda ja nii ongi. On see siis hea tervis, armastav perekond, suhted… kõik püsib ainult pühendumise ja hoidmisega. Ma leian, et elu meie ümber on üks paras virrvarr ja tänulikkus aitab tegelikult prioriteete paigas hoida. Olgu siis palves või meditatsioonis või lihtsalt vaatad oma hommikuvaikuses kodu ja oled õnnelik.

Kui tihti sa soove soovid ja üldse unistad? Kas mõni sinu suur soov on ka täitunud või täitumas?

Minu suurim unistus on täitunud — oma armastav pere. Sellest suuremat õnne pole võimalik soovida.

Millal sa teadsid, et sinust saab laulja? Kas see ongi see päris sinu tee?

Ma olen seda teadnud niikaua, kuni ennast mäletan, see on mul kogu aeg teadvuses olnud ja sama loomulik kui hingamine.

Mis siis kui ma tean, mis on minu tee, aga ma ei julge seda teed astuda?

Mind on aidanud ikkagi otsustamine. Midagi ei tooda niisama hõbekandikul kätte. Otsusta ja hakka tegutsema. Pärast seda võib tabada rida ilusaid üllatusi või nii-öelda „juhuseid, mis viivad kokku, kannavad, sillutavad teed”. Koopas istuda, karta ja unistada ei vii ka edasi. Keegi ei saa su eest astuda sinu teed peale su enda.

Sa oled väga naiselik, õrn ja habras, kas sind kunagi vihasena ka näeb?

Kui ma vihastun, siis on see tegelikult märk, kus võiksin ennast kasvatada ja see on õppimise koht. Neid hetki tuleb ikka iga päev ette, nagu vist igal inimesel. Aga see kahvatub rõõmu kõrval! Mul on üks nipp, mida aeg-ajalt kasutan — ma suunan pahameeles tekkinud energia hoopis koristamisse ja torisen natuke omaette — pärast on superhea olla, sest kodu sai puhtaks ja mõte kah selgemaks. Töötab alati.

Sa oled kolme lapse ema, kuidas sa jõuad kõige selle kõrvalt ka muusikaga tegeleda?

See on niimoodi, et harjutad laule samal ajal imetades, vokaaltehnikat treenid putru keetes, intervjuudele vastad klotsidega mängides… Tegelikult on oluline tugivõrgustik, kes toetab. Muusikutööd saan teha vaid oma mehe ja emaga koostöös. Kõige keerukam on ilmselt nappide ja hakitud unetundide juures energiast pakatada ja häält vormis hoida, sest magamatus annab hääles ja kogu kehas ju kohe tunda. Kui su öö väikelaste kõrval on 6-7 tundi pikk ja sa ärkad selle jooksul 5 korda ja nii nädalast nädalasse, ning kui tuleb veel kellegi nohu või köha kõrval ise terve püsida — siis tõsi küll, see on päris suur väljakutse.

Kui palju on muusikat sinu ja su laste elus?

Iga päev laulame kas koos või igaüks eraldi oma tegevuste taustale. Eriti armas on see, kui mul on lähenemas mõni kontsert, kus pean esitama Eesti hümni. Siis on olnud nii, et nädalaid kõlab meil laste suust „mu isamaa, mu õnn ja rõõm”. See on väga tore, sest nad ikka küsivad ja saan jutustada laulu sisu ja arutada nendega ka laulu sõnumite üle. Samuti tüdrukud tantsivad ja võimlevad viimased kuud omast soovist iga päev ja tundide viisi, olgu siis taustaks klassikaline muusika või midagi muud. Ma pigem olen vanem, kes selekteerib „kräppi” ega luba neil valimatult kuulata kõike muusikat, sest laps on nagu käsn ja imab muusikasse loodud sõnumeid endasse ka siis, kui ta seda otseselt ei teadvusta. Hiljem võib see aga hakata tema iseloomu ja väärtushinnanguid kujundama.

Kas mõni lastest mängib juba ka mõnda pilli?

Kõik laulavad palju ja möllavad klaveril. 8-kuuseks saav poeg teeb lasteklaveri najal hetkel esimesi samme ja samal ajal patsutab mitu oktavit läbi! Vanaisa juures taovad ka kõik trumme. Ja aeg-ajalt proovitakse ka muid helisid tekitada kõristite, suupillide ja flöötidega. Eks see on loomulik lapse kasvamise osa, sest muusika kaudu õpib laps palju selle maailma ja oma keha-vaimu kohta. Muusika on üks vajalik vahend.

Sa kindlasti laulad oma lastele unelaulu? Milline see laul on?

Meil on soovilood, tihti tuleb kohapeal improviseerida midagi taolist, et „emme, laula, et pall läks hambaharjale külla ja seal oli veel vanaema ja paprika ka“ — siis sa laulad. Mõnel õhtul tuleb ümiseda Peppat või Maša ja Karu tunnuslugu. Teinekord aga vanu tuntud unelaule. Ükskord sain beebieas Flora tuttu vaid lauluga „Põgene, vaba laps”, sellise väga hoogsa variandi ja muudetud tekstiga „Maga nüüd, meie laps, see on ainus võimalus!” Üsna tihti tuleb aga lihtsalt ümiseda, äiutada ja ülemheliviiside sarnaseid helisid laulda, mis toimivad imeliselt.

Kui palju on emaroll sind muutnud?

Väga palju. Kindlasti isetumaks, andvamaks ja avanud silmad paljude asjade suhtes, mida enne lapsevanemarolli näha ei osanudki. Iga päev tuleb midagi uut õppida.

On see mõjutanud ka sinu muusikat?

Kindlasti. Mul on rohkem publikule anda, sest ma tunnen, et emadus on muutnud kogu elu niivõrd palju sügavamaks ja tähenduslikumaks.

On sul mõned lood kirjutatud ka lastele?

Iga päev loon midagi lastele, aga kirja pole pannud.

Milline roll on maagial ja müstilisusel Sinu elus?

Elu ise ongi oma olemuses müstiline, eriti kui hakkad jälgima märke ning nägema sündmuste tagamaid. Aga ma täiesti teadlikult hoidun igasugustest rituaalidest ja enese sidumisest kahtlasega. Sest palju me teame tegelikult erinevate rituaalide tagamaid ja laiemat pilti? Kõik ei pruugi olla nii, nagu meile näib ja serveeritakse. Eriti kuna mul on väikesed lapsed ja nad on energeetiliselt minuga seotud, oleks vastutustundetu neid kahtlastesse asjadesse kiskuda. Ma arvan, et kõigepealt on oluline tegeleda inimeseks olemise müsteeriumi ja potentsiaali tundmaõppimisega ning loomise ja Looja temaatikaga. Ma ei torgi teemasid, mis lihtsalt põnevad tunduvad, kuid mille tagamaid ja tagajärgi ma tegelikult ei hooma.

Suurim õpetus, mida jagad enda lastele nende eluks?

Olla aus, armastav, kaastundlik ja jääda alati iseendaks.

Kui sul oleks võimalik lava jagada ükskõik millise välismaise artistiga, kes see oleks?

Loreena McKennit.

Kui sa poleks muusik ja lauljanna, kes sa siis oleksid?

Mulle tohutult meeldib väikeste asjade kallal nokitseda. Võib-olla teeksin midagi käsitööga seonduvat — käsitöö kaardid, keraamika vms.