Ratsuritäht

Aiatoodete veebikaubamaja Bakker pakub väga erilist varianti ratsuritähest, mis on täiesti hooldusvaba, ei vaja kasvamiseks mulda ega vett. Taime sibul on kaetud kulla- või hõbedavärvi vahakihiga, mis sisaldab kõike vajalikku taime õitsemiseks, mis olenevalt toa temperatuurist võib kesta 3-6 nädalat. Õitsemisaja pikendamiseks, tuleks õite puhkedes viia taim veidi jahedamasse kohta.

Uhke ratsuritäht õitseb suurte punaste õitega, ühest sibulast sirgub 2 õievart, kummalgi varrel 3 kuni 4 õit. Vali ratsuritähele toas silmapaistev ja valgusküllane koht. Vahatatud ratsuritähel on kaasas ka metallalus, et õievars kindlalt püsti püsiks.


Gusmaania ’Ostara’ Red

Gusmaania on vähenõudlik ja kergesti hooldatav, kuid eksootiline ning palju silmailu pakkuv toataim.

Gusmaania puhul on oluline, et potil oleks põhjas augud. Kata poti põhi kruusa või hüdrograanulitega ning täida värske mullaga. Gusmaaniale sobib õhuline ja kergelt happeline muld, nt turbamuld. Istuta taim potti ja vajuta muld kinni. Kasta kohe pärast istutamist. Ideaalne kasvukoht on valgusküllane, kuid otsese päikese eest kaitstud. Ruumi temperatuur peaks jääma vahemikku 16-24 kraadi.

Kasta taime regulaarselt valades vesi lehepuhmiku keskele. Märkad, et vesi jääb lehtri keskele seisma, kasta kindlasti ka mulda eraldi. Kuna gusmaania armastab kõrget õhuniiskust tuleks teda tihti piserdada. Väetamist taim ei vaja.

Sordil ’Ostara’ on tumerohelise lehekodariku keskel suur punane õis. Huvitava kujuga õis püsib taimel 3-6 kuud. Tavaliselt kuivab emataim pärast õitsemist, kuid uutest võsudest kasvab kiiresti uus peataim. See uus peataim tuleks ümber istutada. Uus taim puhkeb tavaliselt õide 2-3 aasta jooksul.

Gusmaania kuulub bromeelialiste sugukonda. Sellesse taimesugukonda kuulub palju erineva kuju ja värviga varretuid rohttaimi, millest mõned kasvavad looduses epifüütsete taimedena puude latvades ja okstel. Tuntuim bromeelialine on kahtlemata ananass.

Gusmaania kasvab looduslikult Lõuna- Ja Kesk-Ameerika troopilistes metsades. Tumerohelised läikivad lehed moodustavad kodariku, mille keskele ilmub uhke õis.


Jõulukaktus

Jõulukatkus on üks nendest vähestest taimedest, mis rõõmustab oma õitsemisega sind ka talvel. Õied on kauni kujuga, erkroosad õielehed on tipust veidi tumedamad. Rippuva kasvuviisiga jõulukaktus on eriti dekoratiivne amplis või kõrges potis.

Jõulukaktuse muld peaks potis olema mõõdukalt niiske, kuid pigem kuivapoolne.

Parem on kasta harvem ja rikkalikult kui sageli ja vähe. Pott peab olema hea drenaažiga, et liigset kastmisvett potti ei jääks.

Mai lõpus võid jõulukaktuse viia aeda varjulisse kohta. Kuni augusti alguseni lisa kastmisveele regulaarselt väetist. Igal kevadel märtsis-aprillis istuta lülikaktus ümber värskesse lillemulda. Õiepungad moodustuvad puhkeperioodil, mis algab augustist. Hoia taime umbes kolm kuud suhteliselt kuivas ja jahedas (12-15 °C) valgusküllases kohas. Kui õiepungad nähtavale ilmuvad, vii taim soojemasse kohta ja hakka vähehaaval rohkem kastma.