1. Sa ei ela filmis

Su maja ei pea nägema välja selline nagu ameerika filmides — jah, millegipärast kipuvad nad oma maja üleni tulede alla peitma ja aeda elusuuruses päkapikukujusid lohistama, kuid väga hästi piisab väikesest jõulupärjast uksel, tulukestest terrassil või küünaldest aknalaual.

2. Tee nimekirju

Tee nimekiri kõigist inimestest, keda tahad jõuludel meeles pidada. Võid juurde lisada ka ideed, mida neile kinkida. Teine nimekiri tee asjadest, millega pead jõuludeks valmis saama ning kolmas toitudest, mida jõululauas pakud. Nimekirjad on üks lihtsamaid mooduseid kõike kontrolli all hoida ja linnukese tegemine kellegi nime või mõne tüütu kohustuse taha on äärmiselt rahuldustpakkuv.

3. Alusta juba praegu

Selleks, et mitte 23. detsembri õhtul (või veel hullem — 24nda hommikul!) kaubanduskeskuses higistada, alusta kinkide varumisega varakult. Keegi ei keela aastaringselt kingitustele mõelda — alati saab kasvõi suviselt reisilt midagi põnevat kaasa tuua, mida hiljem kuuse alla peita. Kui tahad maja korda teha, siis võta ka iga nädal 1-2 tuba põhjalikumalt ette. Mis puutub jõulutoitudesse, siis toorained, mis kapis või jahedas seista kannatavad, osta ära varem. Usu — jõululaupäeval sa enam parimaid verivorste poest ei leia.

4. Koosta eelarve

Pannes paika, kui palju raha plaanid täpsemalt jõulukingituste, toitude ja päkapikukraami peale kulutada, saad asjadel paremini silma peal hoida. Jõulušopinguid tehes on lihtne end unustada, kuid see lõppeb odava vahuveini joomisega vana-aastaõhtul, sest raha on uue aastani lihtsalt otsas.

5. Osta mõned “igaks juhuks” kingitused

Me kõik teame seda halba tunnet, kui keegi tuleb ootamatult kingitusega külla, kuid meil pole neile midagi vastu anda. Osta selleks mõned paremad kommikarbid või šokolaadid. Kui keegi külla ei tule, saad vana-aastaõhtul ise nende kallal maiustada.

6. Ka loosipakid on variant

Kõik ei pea kõigile kingitusi tegema. Tehke loosi ja igaüks võib teha kellelegi ühe kingituse — kui selline meetod sugulastele sobib, siis on kõigil ka 90% vähem stressi ja mõtlemist, kulutustest rääkimata.

7. Ära oma rahakotti tühjaks tuuluta

Väga palju piinavad end mõttega, et nende tehtud kingitus pole piisavalt hinnaline. Rahu! Jõulude mõte pole kunagi seisnenud selles, et kõik peavad saama suuri, kalleid ja läikivaid asju. Kingitus võib olla ka lihtne ja armas. Me ei pea siikohal silmas odavat küünlajalga lihtsalt selleks, et “oleks mida kinkida”, vaid näiteks käsitööna valminud seepi ja küünalt, maitsvaid küpsiseid, enda valmistatud ehteid ja muud lihtsat, kuid südantsoojendavat kraami.

Kõige olulisem on meeles pidada seda, et jõulud on ju tegelikult see aeg aastast, mil oma pere ja lähedastega koos olla. Kallistus ja head sõnad on kindlasti palju parem kink, kui kiiruga riiulilt haaratud tarbekaup. Armasta ja hinda neid, kes on sulle kallid!