Kaunilt illustreeritud raamat „100 praadi“ taimetoitlasele, liibuv kašmiirsviiter sõbrannale, kellel kuidagi ei õnnestu alla võtta, ühene voodikomplekt sellele, kes juba ammu abielus on…
Ebaõnnestunud kingitused on saanud pärast pühi eriliseks juttude ja naljade žanriks asutuste kohvinurkades.

Samas on hea ja „õige“ kingitus peen kunst, tõeline katsumus meie oskusele tunnetada tõeliselt teist inimest. Hellus, sümpaatia, armukadedus, ükskõiksus või rivaalitsemine — kõike seda võib sageli leida meie kingipaberisse peidetud saadetistes. Jõulukuuse all ei leidu midagi „lihtsalt niisama“.

Miks siis vahel on teisele rõõmu valmistada nii keeruline? Kartuses, et too pettub, võib leida ka meie soovi ennast näidata, seejuures parimast küljest. Kingitus räägib adressaadile mitte ainult seda, kes kinkija on, vaid sedagi, kes on kingisaaja kinkija silmis ning mis tähendavad kinkijale suhted. See on alati tükike iseendast ja ka omavahelise suhte sümbol — just seetõttu valmistab kink nii palju rõõmu kahele.

Õnnestunud kingitus näitab, et me armastame ja tunnustame teist inimest kogu tema kordumatuses. Selline suhtumine vajab meilt mõneks ajaks omaenese egost eemaldumist — püüame ju teha rõõmu teisele, arvestame tema maitsega, tema maailmaga. Ja kui kingisaaja väljendab oma rõõmu, tekib tasakaal ning kingituse rõõm kahekordistub.

Jõulukuu nädalad ja päevad teevad meist kõigist jõuluvanad. Ent igaüks meist suhtub sellesse rolli omal moel. Mõnede jaoks on see ebameeldiv kohustus, millest on tarvis kiiresti vabaneda, teiste jaoks, vastupidi — rõõmupakkuv otsing.

Kuidas siis valid kingitusi sina ise? Alltoodud test aitab siin selgusele jõuda.

1. Kui on vaja välja mõelda, mida kinkida, siis sa…

1. Kuulatad oma intuitsiooni.
2. Annad kujutlusvõimele vaba voli
3. Otsid midagi mingist kataloogist.
4. Otsustad improviseerida.

2. Vaatasid kaupluses ühte kena pildiraami, kuid nüüd pole seda enam müügil. Sa…

1. Jalutad mööda poodi ringi, otsides teist kingituse varianti.
2. Mõtled, et sellist raami pole raske ka ise valmistada.
3. Oled õnnetu, et ei ostnud seda varem valmis.
4. Ostad teise — lõppude lõpuks on see vaid raam.

3. Üks su lähedastest näitab sulle oma kingisoovide nimekirja. Sa mõtled:

1. Las jääb minu kätte, alati võib tarvis minna.
2. No ei, siis pole see ju üllatus.
3. Hea küll, aga milline nendest talle kõige enam meeldib?
4. Pildi, korvi, raamatu… Paljuks läheb!

4. Näib, et sinu emale ei meeldinud sinu kingitus. Sa…

1. Oled pahane.
2. Oled pettunud.
3. Tunned end ebamugavalt.
4. Ei lase end sellest kõigutada.

5. Sinu venna-ja õelapsed istuvad kingituste kuhja ees ja avavad pakke. Sa mõtled:

1. Nad ei jõua korralikult kingitusi vaadatagi.
2. Nad mängiksid sama rõõmsalt pulkade, nööri ja linadega…
3. Ehk vähemalt üks neile ikka meeldib.
4. Järgmisel aastal võib tulla tühjade kätega, keegi ei märkagi.

6. Nüüd on aeg kingitusi pakkida. Sina…

1. Pakid neid rõõmuga värvilistesse paberitesse ja valid pakkepaelad.
2. Valid juba kasutatud paberi, ilmutades hoolt looduse ja ümbritseva keskkonna suhtes.
3. Usaldad selle töö müüja kätesse — temal tuleb see paremini välja.
4. Sead need kinkekotikestesse.

7. Pühade lähenemisega hakkad end kohati jõuluvanana tundma. Sinu kujutluses on ta…

1. Lõbus ja naljakas.
2. Hõivatud ettevalmistustöödega pühadeks.
3. Kaks kätt tööd täis.
4. Hell ja hea.

8. Kui sulle lapsepõlves ei meeldinud täiskasvanute kingitud mänguasi, sa…

1. Panid selle kõrvale.
2. Tegid selle oma tahtmist mööda ümber.
3. Mängisid nimelt sellega, et mitte keegi ei märkaks sinu pettumust.
4. Torisesid rahulolematult.

KOKKUVÕTE

Punktide saamiseks liida kokku sulle sobivad järjekorranumbrid

8-14 punkti

Leiad rõõmu

Armastad kingitusi teha ning see pakub sulle suurimat rõõmu. Detsembris leiad aega sobivate kingituste leidmiseks iga lähedase inimese jaoks. Selles asjas kuulad sa oma intuitsiooni. Loomulikult arvestad sellega, mida tead kingituse saajast, tema maitsetest ja eelistustest. Ning sul on alati varuks mitu varianti.
Aga sulle meeldib ka improviseerida, kui äkki märkad midagi huvitavat. Vahel osutub sinu valik ootamatuks ka sulle endale. Oled oma otsustes vaba ning sind ei sega kurikuulsad arvamused, nagu näiteks: „Mida kallim, seda uhkem“.
Eelkõige tahaksid sa oma kingitusega valmistada inimesele rõõmu ning sellest rõõmust saad sa ka ise osa. Oled isegi valmis ostma talle midagi, mis sinu arust on täiesti tobe, kui sa täpselt tead, et tema satub sellest vaimustusse.
Jah, selline julge samm pole mitte kõigile jõukohane. See nõuab inimeselt oskust teha siirast ja omakasupüüdmatut kingitust, ilma igasuguse omapoolse tagamõtte ja arvestuseta.
Nõuanne on vaid üksainus — ära muuda endas midagi!

15-19 punkti

Ilmutad originaalsust

Sinu põhimõte kingituste valikul on originaalsus.
Sulle meeldib leida ootamatuid ja lausa uskumatuid lahendusi. Tahad tingimata leida midagi säärast, mis mitte kellelegi teisele pole pähe tulnud. Seetõttu ei eelista sa suuri kaubanduskeskusi, vaid näiteks etniliste kaupadega poode või teisi kohti, mis on tuntud oma mittestandardsete kaupadega.
Peale selle meeldib sulle ilmutada oma loomingulisi võimeid, seetõttu valmistad vahel üllatusi omaenese kätega…
Selline suhtumine kingitustesse räägib sinu soovist rõhutada tõsiasja, et sa pole nagu kõik teised. Võib-olla tahad oma kingituse adressaadile näidata, kui oluliselt sa teistest inimestest erined. Tahad demonstreerida talle, et sinu armastus on täiesti erakordne ja asendamatu…
Sinu kingitus muutub otsekui osaks sinust enesest.
Ning just seetõttu haavab sind, kui see ei meeldi või seda ei hinnata küllaldaselt…
Nõuanne. Säilita oma originaalsus, kuid ürita panna kingitusse pisut vähem tundeid, hoidmaks väikest distantsi…

20-25 punkti

Tundest jääb puudu

Näib, et sa suhtud kingituste ostmisse suhteliselt ükskõikselt. Küsid detsembri alguses kõikidelt lähedastelt, mis neile rõõmu valmistaks. Sul pole mitte mingit tahtmist murda pead selle kallal, mida kellelegi kinkida…
Seejärel täidad oma ostukäru ostudega, üritades saada kõik kingitused ühest kohast. Sulle meeldib tegutseda kiiresti ja efektiivselt…
Ent ometi — millest selline ükskõiksus (vahel isegi põlgliku alatooniga)? Mis sul segab panna kingitustesse oma tundeid? Ning, kuna sa ei tihka tühjade kätega külla minna, ostad, mis kätte juhtub. Sellist suhtumist võib seletada umbes nii: „Mul ei olnud mingit soovi sulle rõõmu valmistada“.
Muuseas, sinu boikott on adresseeritud teatud inimestele. Neile, keda sa ei salli, kelle peale oled vihane, samas ei julge sa neid tundeid väljendada.
Nõuanne. Ürita eelkõige oma tunnetes selgusele jõuda. Võib-olla on siin abiks küsimus iseendale: „Mida ma ise tunneksin, kui kingiksin midagi säärast, mis kingisaajale tõeliselt meeldib?“

25-32 punkti

Muretsed liiga palju

Sinu jõulukinkide ostmist saadab reeglina pidev muretsemine. Juba novembri lõpus tunned, et sinus kasvab pinge, kuna ees seisab traditsiooniline aaretejaht. Otsid võlukinke, mida on tingimata vaja osta iga hinna eest.
Et seda „õiget“ kingitust leida, mõtled väga kaua ning kontrollid oma ideed mitu korda üle, otsides kõikvõimalikke kinnitusi sellele, et su valik tõepoolest õige on. Siis käid läbi poed, et leida nimelt seda, mida otsid. Seejuures ilmutad üheaegselt nii kangekaelsust kui ka otsustusvõimetust. Sest valikuhetkel tunnetad alati suurt ärevust: „Kas ikka tõesti valmistab mu kingitus rõõmu?“
Igal aastal tunned hirmu, et kingitus ei meeldi ning selle saaja, solvunud sinu maitsetusest, mõistab sind hukka ning vaatab sulle etteheitvalt otsa. Sel moel on ta nagu range lapsevanem, kes pole mitte kunagi mitte millegagi rahul.
Nõuanne. Pea meeles, et ei ole olemas ühteainukest „õiget“ kingitust. Kuid on olemas suur hulk variante. Ja need võivad olla ilusad, naljakad, väikesed, suured, õrnad… ja teiste poolt armastatud!

Allikas: Psihhologija, detsember 2012