Et endale boonuspunkte teenida, pead proovima oma ülemuse nahas olla ja mõista, mida tema oma töö juures kõige enam väärtustab. “Tee rohkem neid asju, mis su bossile energiat annavad, ja ta oskab seda hinnata,” soovitab Adler. Põhiline on see, et sa teeksid seda nii, et mitte keegi (sh sinu ülemus) sinu kavatsustest haisu ninna ei saaks. Järgnevad kavalad ja väärtuslikud võtted peaksid sind sel teel kõvasti edasi aitama.

1. Kui sul tuleb hiilgav idee, tunnusta oma bossi

Iga juht tahab tunda, et tal on oma “vägedele” inspireeriv mõju, nii et kui sa mingile heale mõttele või probleemi lahendusele tuled, seosta seda kuidagi oma ülemusega. Näiteks: “See, mida sa ütlesid, pani mind mõtlema…” või “Mul süttis peas kohe tuluke, kui sa seda mainisid….” Nii nagu sinagi, vajab ka sinu ülemus oma töö tunnustamist, aga ta ei taha seda kuulda mingilt lipitsejalt, kes teda pidevalt sisutühjade kiitustega pommitab, nagu: “Sa oled lihtsalt suurepärane ülemus!” “Ta saab oma positiivse süsti kätte teadmisest, et ta on oma meeskonda hästi inspireerinud ja see on ka vilja kandnud,” seletab Adler. Kõige parem ja siiram kompliment ülemusele on see, kui tema juhioskusi oma edusammude ja ideedega seostad.

2. Juhenda uut kolleegi

Küsi ülemuselt, kas sa võid uue töötaja oma tiiva alla võtta, et aidata tal kiiremini kohaneda ja tööalaselt järje peale saada. Sa mitte ainult ei kergenda sellega oma bossi töökoormat, vaid tänu sinule saab uustulnuk ka kiiremini jalad alla ja võib hakata firmale kasu tooma. See näitab, et töötad firma, mitte ainult iseenda huvides, selgitab juhtimistreener Leslie Mayer. “Isegi siis, kui ülemus arvab, et sind on muu töö peale rohkem vaja, jätab ta sinu omaalgatuse meelde – et oled tegija, kes oskab vajadust märgata,” lisab Mayer. “Bossid ei taha alati, et sa asja ära teeksid, aga neid huvitab, mida sa tähele paned ja sinu võime kogu tervikpilti tabada.”

3. Ära kaeba töökaaslaste peale

Sa võid iga kell firma probleemidele osutada või konstruktiivseid lahendusi pakkuda, aga ära hakka kunagi oma töökaaslasi süüdistama. Oma kolleegile näpuga näitamine teeb sinust väiklase ja ebausaldusväärse töötaja ning su ülemus võib arvata, et oled ka ise antud probleemiga seotud. “Bossil pole aega töötajatevahelistesse nääklustesse süüvimiseks. Talle jääb meelde vaid asjaolu, et oli mingi probleem ja et sina olid sellega kuidagi seotud,” ütleb Mayer.

4. Ära nõustu ülemusega pimesi

Sinu valmidus oma arvamust avaldada on palju väärtuslikum kui pime lojaalsus. Loomulikult sõltub kõik sellest, kuidas seda väljendad. Näiteks ütle nii: “Ma mõtlesin sinu idee peale ja mul on ka üks teine ettepanek.” Või nii: “Ma uurisin seda asja ja ehk on see parem lahendus.” “Üks ülemuste suuremaid hirme on, et neid ümbritsevad vaid “jah-inimesed”, kes kardavad nendega mitte nõustuda,” ütleb Mayer. Juhi kõige usaldusväärsemad nõuandjad on need, kes räägivad tõtt, mitte seda, mida ta kuulda tahaks.

Loe Cosmo jõulunumbrist:
• Milline naine on
Fergie
?

Patune seks
.

• Pagasiga
boy
friend.

Modellimõõt
ude jahil.

• Mis tunne on
naisel armastada… naist
.
5. Jäljenda bossi tegemisi

See on üks paremaid meelitamise viise, aga sa ei pea sellepärast kellegi teisikuks muutuma. Võta lihtsalt sihikule mõned ülemuse käitumismallid. Kas ta on hommikuinimene? Kas ta töölaud on piinlikult korras või segamini? Kas ta kabinetiuks on alati lahti? Kas ta keskendub rohkem detailidele või üldpildile? Kas tal on mingi lemmikväljend? Ülemus töötab kõvasti firma imago ja töökultuuri nimel ning üritab juurutada seda, mis tema arvates õige on. Kui sa alateadlikult teda jäljendad, annad sa teada: “Ma olen sinuga nõus. Sa teed täpselt seda, mida vaja,” selgitab Adler. “Bossid tahavad saada kinnitust, et see, mida nad teevad, on õige, sest siis on nad endaga rahul ja rõõmsad.”

6. Paku oma abi

Kui saad firma heaks midagi teha, siis võimalusel paku ennast appi, kas nõupidamisele protokollijaks või mingisse projektigruppi, see tõstab sind sinu bossi silmis esile (ja samuti ka tema ülemuse silmis), soovitab Adler. Nii saad ka väärtuslikku infot, kuidas firma väljaspool sinu osakonda töötab. Iga kord, kui sa ettekannet teed või teisi projekti käekäiguga kurssi viid, mõtleb su ülemus sinust kui potentsiaalsest juhist. “Sa oled oma bossi fookuses ja seda kõige paremas mõttes,” ütleb Adler.

7. Küsi tagasisidet

Palu oma ülemuselt aega vestluseks, et temalt järele uurida, kas sa vastad firma ootustele, mida saaksid paremini teha ja kuidas teda rohkem aidata. Aga ära nimeta seda “arenguvestluseks”, hoiatab Adler. “Formaalsel arenguvestlusel on liialt potentsiaali konflikti tekitada. See võib tunduda, nagu sa paluksid palgatõusu või ametikõrgendust.” Püüa vestlust hoida sellel lainel, kuidas enda tööd parandada või kuidas paremini aidata saaksid. See saadab bossile selge sõnumi, et sa võtad oma tööd tõsiselt ja oled tugev meeskonnamängija, selgitab Adler. Ülemusel ei jää see kindlasti märkamata.

8. Keskendu heale, mitte halvale

Sa ei pea olema nagu paduoptimistlik ergutustüdruk kisakoorist, aga kui tegu on mingi halva uudisega (kaotatud kliendid, lõhkiläinud eelarved, kehvad kvartalitulemused), püüa leida positiivsem vaatenurk. Kirjelda täpsemalt, kuidas te konkurendist paremad olete. Räägi oma klientide lojaalsusest. Ütle: “Numbrid pole praegu küll kiita, aga me oleme juba palju firma tagala kindlustamiseks ära teinud.” Praeguses raskes majandusolukorras elavad suured ülemused ebaõnnestumisi palju raskemalt üle kui kesktasandi töötajad, seepärast hindab ka su boss kõrgelt sinu enesekindlust sisaldavat arvamust. “Positiivne energia tõmbab su bossi magnetina sinu poole, entusiasmi puudumine põhjustab aga teie kaugenemist,” ütleb Mayer.

9. Panusta lisaks

Loe erialast (aja)kirjandust. Saada kolleegidele uudis teie valdkonda puudutava infoga. Uuri, mis konkurentide juures toimub. Meeskonnaprojekti puhul ole ettekande tegijaks. Käi erialastel üritustel. Need töövälised tegevused aitavad sul kursis olla firmat puudutavate uudistega ja ülemusele paremini silma paista. “Juhtidele meeldivad alati töötajad, kes end ise professionaalselt arendavad. Kui sa oma silmaringi avardad, avardad sellega ka bossi oma,” arvab Mayer.

Kaas_dets
10. Ära aruta tööl isiklikke asju

Pea meeles, et eraelulise informatsiooni puhul kehtib reegel: mida vähem, seda parem. Loomulikult veedad sa kolleegidega rohkem aega kui oma parimate sõpradega, aga selle pärast ei pea sa veel oma napakaid või jubedaid juhtumusi kontorisse arutluseks vedama. Kui keegi küsib, kuidas sul läheb, siis vasta ausalt, aga ära seda kohvinurgaklatšiks arenda, hoiatab Mayer. “Loomulikult on normaalne ennast inimlikust küljest näidata, aga ohjeldamatu lobisemine jätab ülemustele mulje, et sinu isiklikud probleemid ei lase ei sul ega teistel tööle keskenduda.” Ülemus austab sind palju rohkem, kui kõik küll teavad, et sul on isiklikus elus rasked ajad, aga sa suudad oma probleemid sordiini all hoida ja tööalaselt tippvormis püsida.