Kui üks uks sulgub, avaneb teine

Paljud on eriolukorra tõttu kaotanud oma töökoha, ent maksud, laenud ja muu on siiski vaja maksta. Sel juhul on vaja leida mingisugune töö. “Sa ei pea minema oma eriala peale, vaid proovida ükskõik mida uut,” soovitab Ketlin Kasak. “Tavaliselt sellised rasked ajad toovad sinu ellu palju uut ja nagu öeldakse: kui üks uks sulgub, siis alati kuskil mujal teine uks avaneb, aga sinu töö on anda võimalus sellele teisele uksele, et ta saaks sinu jaoks avaneda.”

Sel juhul tasub võtta ennast kokku, teha valmis CV ja seda erinevatesse ettevõtetesse saata. “Kindlasti jaga enda lugu oma perekonnaliikmete, sõprade ja miks mitte endiste kolleegidega,” soovitab värbamisekspert, sest nii võivad tulla sinu juurde hoopis paremad pakkumised ja võibolla isegi unistuste töökoht.

Keerulises olukorras tasub meeles pidada, et samasuguses olukorras on veel palju inimesi, kuid nagu iga pott leiab oma kaane, siis iga inimene leiab ka omale sobiva töökoha.

Kriisis tuleb välja inimeste tõeline potentsiaal

Ketlin Kasaku sõnul ei ole kriis tegelikult üldse mitte halb. “Kriis on minu silmis ainuke aeg, kus inimesed ületavad ennast, tulevad mugavustsoonist välja ning avastavad oma tõelise potentsiaali,” selgitab ta. “Ma olen ise mitmeid kriise üle elanud ja kui ma neid tagantjärele analüüsinud olen, siis olen neile kõige tänulikum olnud. Ilma naljata kusjuures!”

Tema sõnul kehtib elus reegel: see, millest sa kohutavalt kinni hoiad, hakkab sinu eest ära jooksma ja vastupidi, nii et tasub suhtuda kergusega ja hoida oma elu tasakaalus. Kriis on maailma parim aeg uute oskuste omandamiseks. “Mul on olnud elus selliseid aegu, et olen pidanud minema tegema selliseid töid, mis justkui minu karjääriga üldse kokku ei sobi (koristaja, söögitädi lasteaias, flaierite jagaja, postiljon jpm) ja teate, eriti hull on olnud minna tegema selliseid töid siis, kui sa oled ettevõtja ja teinud ühe vale otsuse, mille pärast oled kaela saanud korraliku võla,” selgitab ta. “Vot sellistes olukordades olen läinud lausa salaja tööle, et teenida söögiraha ning maksta ära võetud võlad, mis kaasnevad ettevõtlusega.”

Positiivne pool on aga see, et lisatöödega õpib väga palju uusi oskusi juurde ning need on aidanud uutel kliendikohtumistel. “Kui uus klient soovib minu konsultatsiooni, siis ma oskan tema tegevusalal kaasa rääkida, sest olen selles maailmas olnud. Sellistel puhkudel olen ma jälle tänanud neid sügavaid kriisiaegu ning valesid otsuseid,” ütleb Ketlin Kasak. “Praegu ma loen Marie Forleo raamatut nimega “Kõik on väljamõeldav” ja seal on üks tore tsitaat “Ma võidan või ma õpin, aga ma ei kaota kunagi” — väga õige lause, kas pole?”

Ehk siis pea meeles, et elus on palju ilusat ja anna võimalus endale hoopis midagi uut selgeks teha/õppida. Ära ole ainult ühes mõttes kinni, usu, sa oled võimeline palju enamaks ja suhtu kriisi kui kingitusse.

Edu saavutamiseks on tarvis tegutseda

“Olen suhelnud paljude inimestega, kes on olnud alles värbamisprotsessis ja siis osutunud väljavalituks. On selge, et tööintervjuul räägib inimene oma parimatest külgedest ning tahab jätta mulje, et tal on palju kandideerimisi pooleli, et paista tahetud tööturul,” räägib Ketlin Kasak. Kui see sama inimene on tööle saanud, siis ta üldjuhul jagab hea meelega ka oma kandideerimise tegelikke kogemusi.

“Olen küsinud, et milline see tööle saamise protsess siis tema jaoks päriselt oli? Ja nii mõnedki on vastanud, et nad kandideerisid päris paljudesse kohtadesse ning andsid endast parima. Üllataval kombel ei saanud nad tööle sinna, kuhu nad lootsid, vaid järsku tuleb kõne hoopis kuskilt mujalt ja teisele kohale. Ja mis on veel naljakam, see uus pakkumine kõlab veelgi huvitavamalt ja paremini kui oskasid unistada või oodata,” räägib värbamisekspert, kes selliseid mustreid korduvalt näinud on. Seetõttu annab ta nõu lihtsalt tegutseda — kandideeri erinevatesse kohtadesse, treeni ennast, saa paremaks ning usu, sinu tegutsemine hakkab silma ka kolmandatele inimestele. Mõni sõber, sugulane, endine kolleeg, värbamisfirma või kes iganes järsku avastab sinu tegutsemise ja saab aru, et sul on tõsi taga. On neid inimesi, kes lihtsalt räägivad ja keda ei võeta tõsiselt ja siis on need inimesed, kes ei räägi, aga tegutsevad.

Räägi oma tööotsingutest paljudele inimestele

Paljud inimesed tunnevad valehäbi. “Valehäbi just selletõttu, et kui oled juba mõnda aega olnud tööotsingul, et siis on äkki sul midagi viga — et miks keegi ei taha sind,” selgitab Ketlin Kasak, et see on väga vale mõtlemine. Tema sõnul on tihtipeale isegi nii, et mida targem ja kõrgemate kompetentsidega inimene, seda keerulisem on tööd leida. Just selletõttu, et on palju tööandjaid, kes tegelikult kardavad endast targemaid inimesi, sest nad ei suuda nendega toime tulla. Kuid õnneks on tänapäeval Ketlin Kasaku sõnul juba nii palju tarku juhte, kes just nimelt võtavad tööle endast targemad inimesed. “Vot selliste juhtide juurde ma soovitaksin ka tööle minna, sest nemad oskavad kenasti igasuguse meeskonnaga hakkama saada,” räägib ta.

Värbamisekspert soovitab oma tööotsingutest rääkida võimalikult paljudele inimestele, sest nemad võivad seda infot õigel ajal levitada. Paljud tööandjad maksavad oma töötajatele selle eest, et nad soovitaksid tööandjale oma sõpru, tuttavaid ja sugulasi. “Tööandjatele meeldib võtta tööle oma töötaja soovitusega inimesi,” selgitab ta. “Seepärast ma ütlengi, lisaks sellele, et sa ise kandideerid ja näed vaeva, siis kindlasti räägi oma mõtetest ka inimestele, kes on sinu ümber,” soovitab ta.