Kui selline emotsionaalne kurnatus on teile tuttav, siis on võimalik, et te olete läbi põlenud. Läbipõlemisele viitavad huvikaotus töö vastu ning tunne, et olete püütud lõksu olukorras, millest teil väljapääs puudub. Keegi ei ole immuunne, iga inimene igal ametikohal võib langeda läbipõlemise ohvriks.

Läbipõlemine ei toimu üleöö, vaid algab väikeste hoiatavate märkidega. Kui te probleemiga ei tegele, võivad sümptomid areneda nii kaugele, et te lausa kardate tööle minna. Ja mis kõige hullem, läbipõlemine võib mõjutada kõiki aspekte teie elus. On haruldane, kui inimene on tööl läbi põlenud, aga on kodus energiline ning entusiastlik. Enne kui see juhtub teiega, võtke olukord oma kontrolli alla.

SÜMPTOM: Motivatsiooni kaotus. Motivatsioon on nagu tulekahju: see lahvatab lõkkele, kui saab toidet. Pideva turgutamiseta ei saavuta te oma võimetele vastavat sooritust ning teil tekib tunne, et teie töö on mõttetu.

RAVI: Õppige iseennast juhtima. Võtke motivatsioon oma kontrolli alla, et jälle hoogu sisse saada. Võtke ette projekt, mis äratab teis entusiasmi. Seadke endale eesmärk — see annab teile sihi, mille poole püüelda. Premeerige end hästi tehtud töö eest.

SÜMPTOM: Demoraliseeriv olukord tööl. Olgu selleks ebamäärasus, ülikriitiline ülemus, tunnustuse puudumine, lõputud ülesanded või liiga suur koormus, selline olukord ajab teid vihale ja tekitab masendust. Teil võib tekkida ka tunne, et teised inimesed ei huvita teid või et te olete kõrvale jäetud.

RAVI: Teadke, mida teilt oodatakse. Teadke oma töö mahtu, mis suunas te peate liikuma, kuidas teie töö sobib kokku organisatsiooni üldiste eesmärkidega ja mis on organisatsiooni eesmärgid. Vajadusel vestelge oma ülemusega, et neile küsimustele vastust saada.

SÜMPTOM: Füüsiline kokkukukkumine. Levinumad läbipõlemise sümptomid on terviseprobleemid (eriti pea- ja kaelavalu), negatiivsed emotsioonid ning uimastavate ainete kuritarvitamine.

RAVI: Pingutage, et enese eest hoolitseda. Tehke piisavalt trenni (isegi kerge jalutuskäik on piisav) ja viibige värskes õhus. Pidage ühendust oma sõpradega, ärge peitke end koduseinte taha ega muutuge inimpelglikuks. Vajadusel minge arstlikule läbivaatusele.