Kasvades üles ajal, mil majandus oli üsna kõikuv (täpsemalt 90ndatel), oli tähtis õiged finantsharjumused juba varakult selgeks õppida. „Õnneks oskasid mu vanemad mind õiges suunas juhtida ja jagada tarkusi, mis on mind saatnud kogu elu,“ sõnab Lupini. Kas mäletad koolitundidest midagi terminist nimega liitintress? Kui arvasid, et seda „päris elus“ vaja ei lähe, tõestame sulle nüüd vastupidist.

Mis on liitintress?

Definitsiooni kohaselt on tegemist intressiga, mis arvutatakse laenu või deposiidi põhisummalt ja sellele lisandunud eelmiste perioodide kogunenud intressidelt. Täpsemalt öeldes on liitintress tulemuseks siis, kui intress taasinvesteeritakse, selle asemel, et see välja maksta. Liitintress tuleneb lihtintressist, kuid selle vahega, et lihtintressi puhul varasema perioodi intressi põhisummale ei lisata, seega liitintressi efekti ei teki. Seega lubab liitintress veidi rohkem mänguruumi just mitut intressiperioodi arvesse võttes ja selle tulemusena ka rahalist kasvu.

Näiteks võib tuua, et soovid investeerida 10 000 eurot aastase intressimääraga 3 %, mida arvestatakse igakuiselt 20 aastat. Kui palju raha selle aja jooksul koguda saaksid?

Alustame sinu põhisummast 10 000 eurot. Selleks, et saada teada, mis summa sul lõpuks alles jääb, peame arvesse võtma sinu intressimäära, mis on jagatud sellega, kui mitu korda intressi aasta jooksul liidetakse (antud juhul on see 12), seejärel peab sellele liitma arvu, mitu korda intressi sellele summale lõpuks kokku liidetakse.

Seega oleks see väärtus 20 aasta jooksul 12 korda aastas ehk kokku 240 korda. Nende 20 aasta lõpuks on sinu 10 000 euro väärtuses olev investeering kasvanud 3 % intressiga umbes 18 207,55 euroni, andes vaheks veidi üle 8 207 eurot. Kes seda siis ei tahaks, eks?

Caroline Lupini sõnab, et parim nõuanne, mida tema vanemad talle kunagi andsid, oli noorelt investeerima hakkamine ja seejärel liitintressi kasude nautimine. „Lühiajaliste rahasüstide asemel pikaajaliste tulemuste eelistamine on kogu täiskasvanuea jooksul minu kõige targemaks otsuseks olnud,“ märgib naine.

Kuidas brändi Coach käekott mulle elu suurima rahalise õppetunni andis?

Caroline meenutab, kuidas liitintressi võlu temani jõudis. „Tulin kord kaubamajast koju, olles teinud oma kõige esimese luksusliku ostu: Coachi käekott. Ma ei mäleta täpselt, kui palju see maksis, aga ütleme, et see oli 200 eurot. Koju jõudes ütles mu isa midagi sellist: „Loodan, et naudid seda 1500 eurost käekotti.“ Vastasin, et see maksis vaid 200! Isa püüdis selle lausega aga mulle selgeks teha, et kui oleksin käekoti ostmise asemel selle raha investeerinud, oleks see aastate möödudes palju rohkem väärt. See õppetund sai mulle selgeks kohe pärast seda, kui ta oli selle taga peituvat matemaatilist mõtlemist selgitanud.“

Pikaajaline mäng

Loomulikult on suure intressisumma tagasisaamise juures olulist rolli mängimas põhisumma, intressimäär ja see, mitu korda intressi liidetakse. Just neist viimane on kõige olulisem ja mõjutab lõppsummat kõige rohkem.

Caroline sõnab, et investeerib enamasti oma säästmiskontodesse ja aktsiaportfellidesse, jättes need intressi koguma nii kauaks kui võimalik.

„Mida rohkem intressi liidetakse, seda suurema tulemuse saan. Seega minu jaoks on selles peituv suurim õppetund just nutikas ajastus ja protsessi mõistmine, aga ka kannatlikkus. Investeeringud ei kasva üleöö ja vajavad aega. Kui investeeriksin vaid madala intressiga säästmiskontodesse, ei näeks ma tulemusi kunagi.“

Caroline märgib, et baasteadmised matemaatilistest tehetest, mis liitintressi juurde käivad ning ka pangasüsteemidest on väärtuslikumad kui kunagi varem. „Hakkasin investeerima väga varakult ja õppisin, kuidas see süsteem töötab. See on üks parimaid õppetunde, mida mu vanemad minuga jaganud on,“ sõnab ta.

Allikas: Business Insider