Karjäärivaliku tegemisel kuula eelkõige oma südant

“Vaata ja jälgi iseennast — mis on see, mis paneb su silmad särama ja mida tehes kaob ajataju? Töövestlustel olen näinud palju selliseid inimesi, kes suhteliselt monotoonselt ja ilma erilise entusiasmita jagavad oma tööalaseid kogemusi, oskusi ja haridust ning kui küsin nende hobide kohta, siis tuleb neile energia sisse ning nad võivad lõpmatuseni põnevusega jutustada,” räägib kogenud värbamisspetsialist. “Mitmel korral olen kandidaadilt küsinud, et kas ta pole mõelnud hoopis hobi tööks muutmisele? Paljudel inimestel on hobid, mida saaks tegelikult ka tööks muuta. Sulle meeldib looduses uitada? Hakka tegema gruppidele loodusmatku. Meeldib käsitöö? Hakka neid müüma laiemale ringile. Oled küpsetamises tugev? Laienda oma mahte ning paku tooteid ka teistele. Loovalt lähenedes leiad rohkelt erinevaid võimalusi, mismoodi saaksid oma kirega tehtud hobist muuta põhitöö.”

Kui sa oled aru saanud, mis on sinu kutsumus või mis on see, mis sulle väga meeldib, siis võta see teekond ette.

Ära lase hirmul end takistada

Üks põhjus Ketlin Kasaku sõnul, miks ei julgeta karjäärimuudatust teha, on hirm finantsilise hakkamasaamise ees. “Tõsi, kui alustad oma hobist töö muutmisega, siis võib see aega võtta, aga samas olen näinud, et kui inimene teeb midagi tõelise kire ja pühendumusega, siis on ta ka rahaliselt oluliselt sujuvamalt toetatud,” räägib ta. Kui oled pühendunud, siis tuleb see asi sul hästi välja ning siis sulle ka makstakse rohkem. Elus on reegel — kui tahad olla õnnelik, siis pead tegema seda, mis sulle meeldib. Ja see, mis sulle meeldib, tuleb sul tõenäoliselt ka hästi välja!

Kõige raskem on otsuse vastu võtmine, sest see eeldab põhiliste hirmude seljatamist. Või siis muudatuste tegemist vaatamata oma hirmudele.

Räägi oma plaanidest lähedastele

Kui oled otsustanud, et tahad oma elus teha muudatuse, soovitab Ketlin Kasak see läbi rääkida oma perekonnaga, usaldusisikutega või siis nende inimestega, kes on sulle lähedased, et nad oskaksid sind toetada. “Inimesed tegelikult tahavad aidata, kui nad teavad kuidas nad sind aidata saavad,” soovitab ta lähedastele selgitada, mis sul plaanis on.

Seitse viisi, kuidas endale õige eriala valida

“Kui pead hakkama ülikooliks eriala valima või oled hoopis kohas, kus seni tehtud töö sind enam ei paelu ning tahad uut valdkonda, siis enne tegutsemist tasub korra peatuda, mõtiskleda ja end analüüsida,” räägib Ketlin Kasak.

Siin on mõned näpunäited:

1. Mis sulle teha meeldib? Vaata oma hobisid, harrastusi ja tööväliseid tegevusi. Mis sulle meeldib? Mis on need tegevused, mida teed rõõmu ja naudinguga?

2. Vaata oma nooruspõlve — mis olid noorena need tegevused, mida võisid teha ilma kella vaatamata?

3. Küsi sõpradelt oma tugevuste kohta. Las su 3-5 lähemat sõpra ütlevad sulle, mis nende hinnangul on sinu tugevused, mida sa teed hästi ja mis tuleb sul suurepäraselt välja. Teiste tagasiside võib olla antud protsessis väga väärtuslik.

4. Keskendu oma tugevustele ja vaata, mis tööd või ametid su tugevustele vastavad. Kus saaksid oma tugevusi kõige enam ära kasutada?

5. Käi erinevatel koolitustel enne, kui otsustad selle valdkonna kasuks elupöörde teha. Erialastel koolitustel, seminaridel ja konverentsidel käies näed, kas valdkond on su jaoks tõepoolest paeluv ning kas tunned end teistega sarnaselt.

6. Leia endale mentor. Leia inimene, kes on oma eluga juba seal, kuhu ka sina tahaksid jõuda ning tee talle ettepanek hakata oma mentoriks. Las ta räägib sulle oma teekonnast ja õpetab ka sind astuma selles suunas vajalikke samme.

7. Usalda õiget vestluskaaslast. Rääkides saavad paljud asjad selgemaks, nii ka sinu eriala valik. Leia endale vestluspartner, keda saad usaldada, kes sind tunneb ning kellega saad olla üdini aus. Me kõik vajame rääkimist ning oluline on seda teha õige inimesega.Õige eriala valikul on eneseanalüüs väga oluline. Analüüsi oma nõrkusi ja tugevusi, keskendudes justnimelt tugevuste võimendamisele. Kindlasti on olemas töö ja eriala, mis paneb sind iga päev säravate silmadega tööle minema, leia see lihtsalt üles!

Värbamisekspert Ketlin Kasak avas hiljuti portaali Aitamindtoole.ee, mis on loodud nende inimeste aitamiseks, kes on kaotanud töö. Platvormilt leiab videokursused, mis võimaldavad saavutada edu tööotsinguil, eristuda teistest kandidaatidest ning paista silma värbamisprotsessis.