Kasuta julgelt blankette

“Mis on värbaja töö? Aidata juhtidel leida nende jaoks sobivad inimesed ja juhtidega koostööd tehes sa näed, mis juhtidele meeldib ja mis mitte,” selgitab Ketlin Kasak. Tema sõnul võib tunduda enda analüüsimine ja CV kokku panemine keeruline, ent tegelikult on CV koostamine väga lihtne.

“Ei ole mõtet alustada täiesti nullist, oma peaga asju teha, alati on mõistlik kasutada spikrit ja võtta appi juba tehtud blanketid,” soovitab ta appi võtta näiteks CV Keskus, CV Online, Töötukassa, muud ägedad uued ettevõtted ja ka video CV-d. Selleks tasub võtta alusblankett, kus on juba loogilises järjekorras andmed olemas, kus lahtrid ära täita.

CV koostamisel on väga oluline sinu pilt. “Ma olen näinud, kui inimesed panevad selliseid väga imelikke pilte CV peale, sul võib see tekst olla hästi koostatud, aga kui sa paned sinna vale pildi, siis sa rikud kõik ära,” soovitab ta pilti hoolega valida.

CV koostamisel ole täpne ja aus

CV-s ei tohi olla kirjavigu, see ei jäta head muljet. Inimesed on erinevad, paljudel töös otseselt kirjaoskust vaja ei ole, aga on juhte, kes ka selle järgi vaatavad. “Täpselt nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid arvamusi, sinu eesmärk on see CV teha niivõrd hästi teha, et see läheks igast filtrist ilusti ja kenasti läbi,” soovitab Ketlin.

Kõige olulisem on täita esmalt kontaktandmed, eesnimi, perekonnanimi, vanus, sünniaeg, sünniaasta, lapsed, perekonnaseis — need asjad kõik on mõistlik kenasti ära täita. “Tean ka inimesi, kes mõtlevad, et kui neil on väiksed lapsed, siis nad ei saagi tööle ja ei pane seda sinna kirja, seda ma ei soovita teha,” ütleb Ketlin.”Isegi kui sul läheb kõik läbi ja saad tööle, siis pärast sa pead ütlema, et sul on tegelikult lapsed ka, sest alati kui sa tööle lähed, siis seda küsitakse ka.” CV koostamisel tuleb alati olla aus.

Siis tuleb kirja panna töökohad — mida täpsemalt, seda parem, sest tööandjaid huvitab, kui pikalt sa kus töötanud oled. Mida paremini, ausamalt ja selgemalt sa need asjad välja tood, seda parem on. Kui sa oled näiteks noor inimene ja sa ei ole leidnud endale sobivat töökohta, siis sa võid selle näiteks ka eesmärkide juurde kirja panna või lisainfona ära märkida, miks sa oled töökohti vahetanud, sest sellel võib olla ka väga mõjuv põhjus.

Kindlasti on CV-s olemas ka hobide koht. “Julgelt pane kirja ka oma hobid, mis sulle meeldib teha, sest ma tean väga palju selliseid juhte, kes vaatavad inimesi ka selle järgi, mis nende hobid on,” soovitab Ketlin.

Tööandjatele meeldivad väga ka soovitajad, neid pane 1-3. “Noorte puhul on täiesti okei, kui sa paned sinna ka ühe oma vanematest või lähisugulase, sest kui sul töökogemust ei ole, siis mida sa sinna ikka paned, võtadki kellegi oma lähisugulastest ja see sama inimene saab ka sinust üht ja teist rääkida,” soovitab ta.

Siin on 13 punkti, mida pead arvestama CV koostamisel:

1. Kasuta CV jaoks netis olemasolevaid valmis blankette. Nii ei pea sa hakkama jalgratast leiutama ja saad protsessi kiiremini tehtud.

2. Lisa CV’le pilt. Aga pilt peab olema kvaliteetne, hea valgusega ja selge. Ole pildil viisakate riietega, üksinda, soliidse taustaga. Vali foto, kus naeratad ning mis jätaks sinust kõige parema mulje. Kehv pilt või valesti valitud võib nurjata su vestlusele kutsumise võimaluse. Kindlasti ära pane pilti, kus oled ujumisriietes, koos teiste inimestega või veidra näoga.

3. Varasemate töökohtade juurde lisa kindlasti ka oma tööülesanded ja see, kui midagi olulist seal saavutasid. Näiteks mõned suuremad tööprojektid, ülesanded vms.

4. Eesmärgi lahtrisse kirjuta ausalt oma ambitsioonidest. Ära hüppa üle oma varju, aga samas ära ole ka liiga tagasihoidlik. Kirjuta sinna 3-5 lauset, mitte pikemalt.

5. Kui oled tihti töökohti vahetanud, siis too CV’s välja ka põhjused. Nii väldid enda osas hinnanguid, mis ei pruugi vastata tõele.

6. Loetle ausalt üles ka oma hobid. Paljud juhid valivad endale meeskonda inimesi mitte ainult kompetentsi, vaid ka hobide järgi. Ühised hobid meeskonnaga võivad olla su võimalus eristuda massist ja saada kutse tööintervjuule.

7. CV’d koostades lähtu sellest, millist ametipositsiooni sa soovid saada. Mida rohkem on ametikohal vastutust, seda põhjalikumalt ja intelligentsemalt peaks olema tehtud ka CV.

8. Kui sul on CV’le juurde lisada näiteid tehtud töödest, fotosid või dokumente, siis kindlasti lisa.

9. Soovitajad on väga olulised ja head näitajad. Aga enne kui lisad kellegi oma soovitajaks, siis küsi talt luba tema kontakte jagada. Seadusega on keelatud panna soovitajaks kedagi, kes ise selleks nõusolekut pole andnud!

10. Soovituskirjad on samuti väga suur näitaja su kohta! Palu oma endistel ülemustel või olulistel kolleegidel ja koostööpartneritel kirjutada endale kasvõi mõned laused soovitust. Need eristavad sind massist ja suurendavad su tõenäosust saada valituks.

11. Lase kellelgi oma CV üle vaadata, et selles poleks kirjavigu. Kirjavead jätavad sinust lohaka, harimatu ja ebaadekvaatse mulje.

12. Kui sul on väikesed lapsed, siis lisa ka see info CV’le, et pärast ei jääks mulje, nagu sa teadlikult varjaksid seda. Nad saavad nagunii seda teada, pigem siis juba alguses.

13. Ole oma CV täitmisel aus. Vead tulevad välja ning jätavad sinust kehva mulje. Ole aus ja siiras, räägi tõtt ning tunnista ka oma vigu, kui vaja.

On palju ametikohtasid, mis ei vajagi tegelikult korralikku õigekirja, täiuslikku CV’d jne, aga kui tahad saada töövestlusele ja karmis konkurentsis eristuda, siis on äärmiselt soovituslik investeerida oma CV’sse ja motivatsioonikirja. Kui sa ei oska neid asju ise teha, siis lase need koostada spetsialistil.

Värbamisekspert Ketlin Kasak avas hiljuti portaali Aitamindtoole.ee, mis on loodud nende inimeste aitamiseks, kes on kaotanud töö. Platvormilt leiab videokursused, mis võimaldavad saavutada edu tööotsinguil, eristuda teistest kandidaatidest ning paista silma värbamisprotsessis.