Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbank koostööst sügisel sündinud idee rajada Eestisse toidupank on nüüd fakt. Tallinna linnalt soodsamalt rendile saadud Kopli keldriruumis pannakse pakikesi kokku. Selleks, et toetada kõige raskemas olukorras inimesi, luua solidaarsust, vastutustunnet kõige nõrgemate ja tõrjutute abistamiseks. Ning mis samuti ülioluline: võidelda toidu raiskamise vastu.

Näiteks Hollandis viskavad firmad ja majapidamised ligi kolme miljardi euro eest toitu lihtsalt prügikasti, sellal kui paljudel inimestel on finantsprobleemid või toimetulekuraskused.

Toidupangad on heategevad logistilised organisatsioonid, mis on koguvad annetustena saadud/pakutud toiduained kokku, sorteerivad ja jagavad laiali ehk võtavad sealt kus üle, et viia sinna, kus on puudus.

Üle maailma tegutseb tuhandeid toidupanku, esimene neist asutati 1967. aastal Ameerika Ühendriikides Phoenixis. Viimase 20 aasta jooksul on Põhja-Ameerikas, Euroopas, Austraalias ja Uus-Meremaal rajatud mitmeid samasugusel põhimõttel tegutsevaid organisatsioone. USA juhtivaks toiduabi jagavaks organisatsiooniks on heategevuslik Feeding America, kelle kordineeritud abist elab enam kui 25 miljonit madala sissetulekuga inimest.

Euroopaski on toidupangad argipäev: Saksamaal on neid 800 ja Hollandis 120. Samuti on toidupangad Soomes ja Norras.
Hiljuti asutati toidupank lõunanaabrite juures Riias. Vilniuses töötab toidupank juba alates 2005. aastast.

Eesti esimene toidupank asutati märtsis 2010. aastal ja seni on annetusi teinud Bambona, Fazer, Rimi, Säästumarket, Unilever, Leibur ja Kraft Foods. Kuid ka mitmed eraisikud. Toidupakikesi panevad kokku Päästearmee ja MTÜ Sõbra Käsi.

Panga põhimõtteks on: anda igal nädalal puuduses peredele või üksikisikutele toiduaineid, millega on võimalik valmistada lihtsat, kuid tervislikku toitu.

Eesti Toidupank otsib pidevalt kuivtoitu ja konserve ning toitu, mis säilib pikaajaliselt toatemperatuuril. Tänulikud ollakse nii väikeste kui suurte toidukoguste eest. Lisaks otsib Eesti Toidupank laoruumide ja kontori sisustust ja seadmeid. Kõiki ettevõtted ja eraisikuid, kellel on mööblit või kontoriseadmeid ära anda, palutakse ühendust võtta, transpordi eest hoolitseb toidupank. Lisaks soovitakse aidata algatada toidupankade tegevust teistes Eesti linnades, milleks võib annetada ka raha.