Emad, kes ootavad teist last ning väga kõhnad emad võivad tunda tema liigutusi juba varem. Mõnel tuleb aga veidi oodata, kuid nii või teisiti, nüüd — lisaks teadmisele oma rasedusest, saab seda ka tunda. Ema rahulik asend ning äsjane söömine võivad tillukest aktiviseerida. Selleks et tunda lapse liigutusi, tasub juua ära klaasitäis piima ning heita pikali. Ennast kuulatades võib mõne aja pärast juba teada, millal laps magab; kui ta aga ärkvel on, tunda, kuidas ta luksub ning aru saada, kas temaga kõik korras on. Kui väiksekesel aga kõht tühjaks läheb, võib ta seda teile meelde tuletada tõugetega vastu külge.

Paljud emad võrdlevad end akvaariumiga, kus sulistab kalake, sest esialgu, kui laps veel väike on, tunneb ta end vabalt ning tiirutab nagu ise tahab. Möödub aga vaid veidi aega, väikene kasvab ning enam ei saa nii vabalt liikuda. Siis muutub liigutuste iseloom ning te saate aru, kus asuvad ta jalad ja käed.

Sündmused

Pikkus pealaest ristluudeni on 12,5 — 14 cm. Kaal umbes 150 g. Laps hakkab järk-järgult tajuma ümbritsevat maailma. Rääkige temaga ning paluge sama teha ka tulevasel isal, sest laps kuuleb teid: kuulmeluud, mille kaudu heli läbib keskkõrva, on juba tugevnenud ning ajuosa, mis kannab vastutust helisignaalide eest, töötab. Tasapisi muutub tundlikuks ka silma võrkkest.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>