Millest sõrmuseid tehakse?
Muistses Egiptuses, kus abielusõrmuste traditsioon arvatavasti alguse sai, tehti esimesed sõrmused kanepist ja Niiluse kallastel kasvavatest taimedest. Muidugi ei olnud sellised sõrmused eriti vastupidavad ja neid tuli aasta jooksul korduvalt uuendada. Praegusel ajal on plaatina, valge kuld ja kollane kuld on traditsioonilisemad abielu-ja kihlasõrmuse materjalid. Plaatina on neist kõige hinnalisem, sest on kallim, haruldasem, vastupidavam ja tugevam kui kuld. Valge kuld sarnaneb omaduselt plaatinale, kuid on veidi odavam. Kollane kuld on alati olnud abielusõrmuste klassika.

Kuidas abielusõrmust kantakse?
Tavaliselt pannakse abielu- ja kihlasõrmused vasaku käe neljandasse sõrme. Juba vanad roomlased ja egiptlased uskusid, et sellest sõrmest läheb vena amoris otse südamesse. Teadus on selle teooria küll ümber lükanud, kuid siiski on ju romantiline mõelda, et abielusõrmus näitab ja kinnitab teed meie südametesse.

Eestis, Norras, Venemaal, Poolas, Saksamaal, Austrias, Taanis, Hispaanias, Argentiinas ja endise Jugoslaavia riigi aladel kantakse sõrmust parema käe neljandas sõrmes. Paremat kätt peetakse lepingukäeks ning sõrmust selles käes abielulepingu kinnituseks.

17. sajandil asetasid inglannad sõrmuse tihtipeale hoopis vasaku käe pöidlasse. Selle žestiga avaldasid nad austust Neitsi Maarjale, kellega seda sümbolit ammustest aegadest seostatakse.

Kreeka tavade kohaselt võtab preester laulatusel kihlasõrmuse naise vasaku käe neljandast sõrmest ja paneb selle parema käe neljandasse sõrme, kuhu see jääbki.

Juudi tseremooniates asetab peigmees sõrmuse pruudi nimetissõrme. Alles pärast laulatustseremooniat tõstetakse sõrmus ümber neljandasse sõrme

Mehed hakkasid abielusõrmuseid kandma alles Teise maailmasõja ajal, kui nad pidid pikaks ajaks abikaasade juurest lahkuma ning panid sõrmused sõrme, et naisi kaugel sõjatandril meenutada. Enne seda kandsid abielusõrmuseid vaid naised. Arvatakse, et esialgu märgistati naisi sõrmusega kui meeste omandeid, lisaks oli meestel võimalik kosida rohkem kui üks naine ja haaremitäie abikaasade sõrmuste jaoks ei jätkunud meestel lihtsalt sõrmi.

Mida kirjutatakse sõrmuse sisse?
Tänapäeval graveeritakse sõrmuse siseküljele tavaliselt pruutpaari eesnimed või nimetähed ning abiellumise kuupäev.

Allikad: weddingringsexpert.com; atlantisring.com; engagementringsandthings.com