Kõigepealt tuleb koostada külaliste nimekiri. Kutsete tellimisel oleks tark tellida 2-3 varukutset ning üks kutse ka noorpaarile endale mälestuseks. Viimane unustatakse sageli ära ja siis, kui tekib elus hetk, kui seda oma lastele tahetakse näidata, tuleb seda vanemate käest küsida.

Kutsete postitamise aeg on erinev, aga viisakas on kutsed saata välja ca 2-6 kuud enne sündmust, et külalised saaksid planeerida oma töökorraldust ja välislähetusi ning perepuhkuseid.

Mujal maailmas on levinud selline komme, et 1,5 a. enne pulmi saadetakse külalistele eelteated kas meiliga või videoesitlusena ja siis aasta enne sündmust saadetakse põhikutsed koos väikese R.S.V.P kaardiga, millega kutse saaja teatab kutsujale oma kohaletulekust.

Meil Eestis registreerib külaliste tuleku/mittetuleku kas noorpaar ise, pulmakorraldaja või noorpaari määratud usaldusisik, kes on kursis pulmapäeva korralduse poolega.

Pulmakutse kujundus, materjal ja tekst näitavad, missugune saab olema pidu — kas mõnusalt maalähedane, glamuurselt mõisalik või vaba olemisega vabaõhupidu.

Kui noorpaar on valinud enda peole läbiva värvitemaatika, siis hea, kui see stiil kajastuks ka kutsel. Pulmakutseid võib joonistada ise, osta valmis kutsed kauplusest või tellida trükikojast.

Ainulaadse ja omapärase pulmakutse võib lasta disainida ka kunstnikul kujundusfirmas, kus abistatakse lisaks ka tekstivalikuga. Mõnes käsitööfoorumiski on harrastuskunstnikud vastava soovi korral palju ilusaid kutsekaarte teinud.

Sõltuvalt kutse tekstist on kutsekaardi soovitavad mõõtmed 15×10 cm või 18,5×12 cm.      
 

Kutsele märgitakse:

kutse tekst (siinkohal saab aidata pulmakorraldaja, kutse tegija )

kellele kutse esitatakse
Kui on tegemist abielupaariga, siis märgitakse ühele kutsele mõlema nimed. Suunates kutse kogu perekonnale, arvestab kutsuja, et peresündmusest võtavad osa ka lapsed.
Kui kutsutu kaaslast ei teata, siis pannakse kutsele näiteks Laura koos kaaslasega.

sündmuse nimetus, aeg, koht koos aadressiga  
Kui pulmapidu ei toimu ja plaanitud on vaid tseremooniajärgne vastuvõtt,siis märgitakse kutsele väike koosviibimine, pokaal šampanjat, pidulik lõunasöök vms.
NB!
Kui peoõhtule soovitakse kutsuda ainult osa pulmarahvast, siis kutsel pulmapidu ei mainita, vaid lisatakse osadele kutsetele sellekohane vahekaart või trükitakse kahe erineva tekstiga kutsed.

    
Kutse allosas on märge riietuse kohta, mis on sel juhul kohustuslik. Külalised tohivad kanda frakki või smokingut ainult sel juhul, kui ka peigmehel on vastav riietus ja meelde tuleb jätta asjaolu, et noorpaarist uhkem olla ei sobi kellelgi.

Kutse allosas on ka noorpaari palve kutsele vastata või äraütlemisel sellest teada anda. Kasutatakse prantsuskeelset väljendit r. s. v. p. (Répondez s’il vous plaît) -- palun vastake. (see tähendab vastamist nii tuleku kui mittetuleku korral). Kuna vanema põlvkonna inimesed ei pruugi väljendit teada, võib selle kirjutada ka eesti keeles.

Lisaks on seal telefon ja kuupäev, kellele ja mis ajaks info tuleks edastada.
Algselt võib see pisidetail näida peenutsemisena, kuid see  aitab noorpaaril tegelikult hiljem kulusid täpsustada.

Kutse allosas on read ka sellistele tähtsatele detailidele nagu kingiinfo, lillekonto number jne.      

Kutse juurde võib panna ka lisainfot, näiteks peopaiga asukohakaardi, kuid see olgu siis eraldi vahelehel.  
       

 Kutse tekstinäidis:

     

Meil on au paluda teid tunnistajaks

meie pika ja patuse vallaselu

seaduslikule lõpetamisele

seoses meie abielu sõlmimisega

22. juunil 2013. a kell 15.30

ning sellele järgnevale pulmapeole

Sagadi mõisas.

  

Liia ja Andres

Tulekust palume teatada hiljemalt 01. juuniks

ning info ööbimisvõimaluse kohta:

 pulmakorraldaja Tiia tel +372 52 59144 või  tiia.tamberg@gmail.com

Meie pulmalill on valge lõikelill.

Palume mahutada kingitus ümbrikusse.