Kuidas aru saada, et naine on erutunud?
Tissitõde nr 1: kui naine on erutunud, muutuvad tema nibud kõvaks. Aga orgasmile lähenedes need märgid enamasti kaovad — nii rinnad kui ka nibuümbrus paisuvad. Niipea kui naine on saanud orgasmi, tõmbub nibuväli kiirelt kokku, mis on hea indikaator, et ta ei teeselnud.

Täiendus tissitõele nr 1: naise kõvastunud nibud ei tähenda alati, et ta on erutunud. Tal võib olla ka külm või on ta lihtsalt närvis.

Tissitõde nr 2: suurusel pole tundlikkusega mingit pistmist. Täiendus tissitõele nr 2: suurte rindadega naised on õlgade silitamise suhtes tundlikumad.

Käsitseda ettevaatlikult

Suur viga, mida mehed naiste rindu käsitsedes teevad, on liiga jõhker mäng. Paljud naised taluvad käperdamist ainult seetõttu, et see erutab meest. Võta rahulikult.

Parim käik mehele: palu näidata, kuidas naisele meeldiks, et ta rindu koheldaks nii, et see erutaks mõlemat. Umbes üks protsent naistest saab orgasmi ainuüksi rindade hellitamisest. Kui mees sellise naise leiab, ei pea ta enam iial roppu vaeva nägema.

Suuremad kui elu

Naiste tissid on suuremad, kui sa ette kujutad — rinnakude ulatub rangluust alumise ribini ja rinnakust kaenlaauguni. Keskmine suurendamata rind kaalub umbes 300 g ja selle pikkus rinnakust nibuni on umbes 7 cm. Keskmiselt on Playmate’i büsti ümbermõõt nibude kohalt umbes 90 cm, mis on ligikaudu 3 cm väiksem kui 1960. aastatel. Vaid ühel naisel kaheksasajast on täpselt ühesuurused rinnad, kuid tavaliselt on need enam-vähem sarnased.

Paljud naised pole isegi kindlad, kumb nende rindadest on suurem, ega tea seda täpselt, kuni pole neid üle mõõtnud. Ühel-kahel protsendil meestest ja naistest on rohkem kui kaks rinda (polümastia) ja/või nibu (polüteelia).

Rinnapsühholoogia

270 mees- ja naistudengi hulgas läbi viidud uurimus näitas, et rinnakas naine jätab alguses mulje, et on rumal, litsakas ning kindlasti mitte tagasihoidlik. Keegi pole uurinud hilisemat muljet. 95 meestudengi seas tehtud uurimuse põhjal avastati, et mehed, kes eelistavad väikeste rindadega naisi, on usklikumad, joovad ja suitsetavad vähem ning kalduvad masendusse.

Sotsiaalteadlased on kindlaks teinud, et mehed eelistavad rindu, mis on suuremad, kui naised neid endale sooviksid, naised omakorda ülehindavad suurust, mis meestele nende arust meeldib.

275 mehe hulgas tehtud uurimusest selgub, et keskmine „täiuslik” rind jääb viiesel skaalal, kus AA-korv on esimesel ja D-korv viiendal kohal, 3,84. kohale. Aga kuna mehed eelistavad saledat kehaehitust, paneb see naised keerulisse olukorda.

Jäägem maa peale

Ameerika ilukirurgide liidu andmetel suurendas 2003. aastal Ameerikas rindu 254 000 naist, samal ajal kui 113 000 vähendas neid. Kergeim moodus saada teada, kas naise rinnad on loomulikud, on vaadata, kas need vajuvad gravitatsiooni mõjul külgedele, kui ta on selili. Näiteks on üheks populaarseks online-seltskonnamänguks võltsrindade avastamine.

Miks on naistel rinnad?

Naised on ainsad püsivalt suurte rindadega primaadid (teistel tekivad need ainult imetamise ajaks).

Mõned hüpoteesid, miks on see nii kujunenud:
1) muistsed naised said kosilastele näidata, et nad söövad piisavalt hästi, et koguda lisarasva, ning see tegi neist head lapse kandmise ja imetamise kandidaadid;
2) et tuua nibu imiku suuni, sest pole rinnakarvu, mida mööda laps saaks end üles hiivata, ning kuna muidu võiks ema rind ta lämmatada;
3) et olla lapsele ujukiks sügavate jõgete ületamisel;
4) suguhaigused suretasid välja lameda rinnaga naised, kes ei eritanud piima;
5) ühegi mõjuva põhjuseta.

Oma raamatus „Naine: intiimne geograafia” pakub Natalie Anger välja, et püsivalt suurtel rindadel on evolutsiooni seisukohast juhuslik ehk dekoratiivne tähendus. Ta väidab, et mehi, naisi ja lapsi võib nende poole tõmmata lihtsalt seetõttu, et juba loomu poolest veetlevad meid ümarad vormid, nagu näiteks näod või kuu.

Oma teoses „Rinnaraamat” käib Robert Anton Wilson välja, et naise rindade rippuvad kaared „võisid alateadlikult mõjutada insenere, kes lahendasid esimesena rippsilla probleemi”.

Rinnad ja mehed

Mis sunnib meest jõllitama sõbratari rinnakorvi küljes ripnevat kahte rasvaküngast, lisaks sellele, et talle meeldivad ringrajad ja sillad? „Paljas inimahvis” kirjeldab zooloog Desmond Morris oma ideed, et mehed armastavad rindu, sest need sarnanevad tuharatega. Džunglis uhkeldab kiimas emane primaat oma tagumikuga, et juhtida tähelepanu oma seksivalmidusele. Katmata nahk tema päraku ja vagiina ümber paisub ja muudab värvi.

Morris oletab, et kui naised hakkasid kord püsti käima, muutusid rinnad nende jaoks võimaluseks tekitada suurema pingutuseta saagihimulisi mõtteid. Kahejalgsed tšikid said püüda nüüd meeste pilku nii minnes kui ka tulles. Hüpoteesi probleemiks on see, et paljudes kultuurides pole rinnad meeste kinnisidee.

1951. aasta raamatus „Seksuaalkäitumise mallid” otsustasid antropoloogid Clellan Ford ja Frank Beach, et emase kõige imetletum joon on ümarus. Alla veerandi uuritud hõimudest väärtustas suuri rindu.

Veebileheküljel www.007b.com, kus arhiveeritakse rindade erinevaid suurusi ja kujusid (muuhulgas torujaid), väidetakse, et need pole sünnipäraselt seksikad, vaid lihtsalt märk sellest, et tüdruk on saanud „võimeliseks lapsi toitma, nagu Jumal seda tahab”. Seal on küsitud: „Kas pull on huvitatud lehma udarast, kui ta tahab paarituda?”

Nibukirg

Nagu hobusel, kitsel ja elevandil, on ka naisel kaks nibu, sest tavaliselt sünnitab ta korraga ühe lapse. Sigadel ja koertel on pesakonnad. Sakslastel on nibu kohta sõna Brustwarze, mis tähendab tõlkes rinnatüügast.

Meestel on nibud sellepärast, et kõik looted saavad alguse aseksuaalsest algest. Y-kromosoom põhjustab testosteroonitaseme tõusu, mis pidurdab rindade kasvu. Aga vahetevahel, kui poiss jõuab murdeikka, hakkab ta võrseid ajama…

Meeste tissid

Paljud mehed kannatavad günekomastia all, mis tähendab rinnanäärmete hormonaalset paisumist, või pseudogünekomastia all, mis tähendab liigset rasva. Igal aastal laseb Ameerikas rinnavähendamise operatsiooni teha ca 14 000 meest. Lisaks murdeeale võivad günekomastia vallandada steroidide kuritarvitamine, maksahaigused, geneetilised häired, kastreerimine ja suured marihuaanakogused.

Endisel Ida-Saksamaal manustati mõnele süüdimõistetud vägistajale ööpäev läbi östrogeeni, et ohjeldada tema agressiivsust. Ravimite tagajärjel tekkisid neile ka rinnad ja ümarad puusad, mis muutsid nad piisavalt naiselikuks, et teha neist teiste vangide eelistatuimad vägistamisohvrid.

1996. aastal sai Las Vegase mängur Brian Zembic üheks aastaks 85D implantaadid, et võita kihlveoga 100 000 dollarit. Ta rääkis kirjanik Michael Konikile, et raseerib aeg-ajalt oma rindu, et saaks nendega uhkeldada. Zembic võttis raha vastu, aga jättis implantaadid alles, sest need aitasid tal naisi voodisse saada. „Ma ei tea, kas see on varjatud lesbilisus või mis, aga tšikid on nende järele hullud,” ütles ta. Ta väitis ka, et on väsinud kuulmast, kuidas mehed räägivad naiste rindadest, justkui oleksid need iseseisvad üksused „nagu juveelid või müts või midagi muud”.

Tissiprillid

Esimene tänapäevane rinnahoidja, mis oli kokku lapitud taskurätikutest, paeltest ja nööridest, tuli New Yorgi kõrgklassi naiste hulgas kasutusele 1913. aastal. 1920ndatel lisasid tootjad sellele elastiku ja metallhaagid.

1930ndatel tutvustasid nad paelteta versiooni ja korvisuurusi. Raamatus „Lesbilised saladused mehele” oletab Jamie Goddard, et mehed peaksid rinnahoidjaid rohkem austama. „Paljud naised valivad hoolega oma aluspesu, et sind erutada, seega on südametu, kui sa seda millekski ei pea,” ütleb naine.

Tissilingvistika

18. sajandil leiutas rootsi taksonoom Linnaeus mammalia-klassifikatsiooni (ladinakeelsest sõnast mammae, mis tähendab rinda ja kõlab nagu „ema”), et järjestada arenenumad selgroogsed, kes eritavad rinnanäärmetest piima. Ta oleks võinud valida ühiseks nimetajaks meie karvased kehad, keskkõrva struktuuri või neljakambrilise südame, kuid ükski neist polnud nii huvitav.

Sõna „rinnad” tuli käibele 11. sajandi Euroopas kujul „bhreus” (’paisuma’ või ’võrsuma’). Sõna „tiss” on pärit vähemalt 16. sajandist, kuid tähendas tollal ainult nibu, mis tuleb tõenäoliselt sõnast „nib” (hanesulest kirjutusvahendi ots).

Shakespeare on rindu nimetanud „kriidisteks kaljudeks”. Edaspidi on läinud käibele väljendid nagu gloobused, ülemised tuharad, praemunad, kaksikud, õhupallid, kopsikud, spanjelikõrvad, melonid, piimabaar, piimariiul, meierei, udarad, nisad, rinnapartii, pallid, büst, pesulaud, pommid, pätsid, õunad, kivid sokis, arbuusid, saiad jne.

Lugu pärineb Naisteka arhiivist