Kas oled kunagi mõelnud, miks mõned mehed sind magnetina ligi tõmbavad, teised aga täiesti jahedaks jätavad isegi siis, kui nad on hea välimusega? Või miks sul täiesti ootamatult tekib kirg ammuse vastassoost semu vastu? Külgetõmmet juhtivad jõud polegi nii juhuslikud, nagu sulle tundub.

Ehkki pole olemas võluretsepti, mis seletaks, miks me konkreetsesse inimesse armume, on psühholoogid leidnud mitmeid tasandeid, millel inimesed klapivad - alates sotsioloogilistest ja lõpetades psühholoogilistega. Selles, kelle poole tõmmet tunned, mängivad oma osa ka lapsepõlvekogemused ja bioloogiline ülesehitus. Heida põhjalikum pilk kiremängude müstilisse maailma.

Kiire külgetõmbe mõistmine

Mis puutub mehe välimusse, on loodus meid häälestanud teatavaid omadusi fännama. Laiad õlad ja sümmeetriline nägu annavad aimu headest geenidest. Kuid teised ahvatlused tunduvad täiesti subjektiivsed. Mõned naised õhkavad pikkade kõhnade blondide meeste poole, teisi erutavad lihaselised brünetid. Mis värk on?

Võid süüdistada seda nunnut kutti, keda sa kuuendas klassis vahetunnis piidlesid. Osalt on meie maitse pärit ajast, mil meil esmakordselt seksuaalsed tunded tekkisid. Varased armumised - pluss jooned, mida sõbrad ja vanemad või ajakirjandus õrnadel eelpuberteetlikel aastatel toonitavad - jätavad sinusse sügava jälje. See ei tähenda, et sa hiljem ei ihaldaks ka teistsuguseid poisse. See on lihtsalt põhjus, miks su sisetunne teatud tüüpide suhtes kella lööb.

Teise teooria kohaselt otsime partnerit, kes sarnaneks meie endiga. Tõmbume nende poole, kes on samast rahvusest, sarnase sotsiaalmajandusliku ja haridustaustaga ning umbes sama nägusad. Isegi kui see pole teadlik käitumine, jääb sulle rahvast täis ruumis kohemaid silma see, kes võib su maitsele vastata.

Lõhna vägi

Metsloomad usaldavad paarilise otsingul oma lõhnameelt. Nüüdseks on teadlased mõistnud, et ka inimesed lõikavad sellest võimest kasu. Kemikaale, mis sind vastassoo esindajale atraktiivseks teevad, nimetatakse feromoonideks. Need annavad aimu su potentsiaalist lapsi ilmale tuua.

Feromoonid pole sama, mis higihais. Inimene ei teadvusta nende nuusutamist, kuid meie lõhnameel töötleb neid usinasti. Nii et kui pöördud teadmata põhjusel mõnele mehele järele vaatama, võib see olla kirg esimesest nuusutusest - sa võid tunda seksuaalset tõmmet isegi siis, kui tema välimus sulle ei imponeeri.

Mis seos on selle vahel, mida ninaga tunned ja silmaga näed? Meeste feromoonid on seotud testosteroonitasemega. Kuna testosteroon mõjutab lihaste ja juuste kasvu ning teeb lõua kandilisemaks, võib sind kiskuda nende tunnuste poole, kui sul on parajasti ovulatsioon ning sind valdab alateadlik tõmme mehiste meeste poole. Kuu ülejäänud osa ei avalda feromoonid sulle nii suurt mõju.

Huvitav nüanss: kui mehe keemiline koostis on sinu omaga väga sarnane, pead tema feromoone sugulase omaks ning kaotad huvi. Bioloogiliselt on selle saatuse ninanipsu eesmärk muuta genofondi kirevamaks, et sünniksid tervemad lapsed. See võib seletada ka asjaolu, miks tahad mõne täiesti kuuma kutiga ainult sõpradeks jääda.

Miks hingevärin lähedust soodustab

Tead küll seda võdinat, mis algab flirtivast telefonikõnest või hingetuks võtvast suudlusest? Teadlaste väitel pole see mitte üksnes armumise mõnus kõrvalnähe - hingevärin sillutab teed suhte järgmisele etapile. Erutav võdin ergutab sind käituma viisil, mis suurendab intiimsuse tekkimise võimalust. Põhimõtteliselt käib asi nii. Mida rohkem mees sulle meeldib, seda rohkem sa muretsed, kas sa ikka oled talle sümpaatne. See tekitabki naljaka ärevuse. Nii tekib sul kange tahtmine talle helistada või meilida, et teda maksku, mis maksab uuesti näha. Suurendad oma panust suhtesse, isegi kui see tähendab vaid pidevat mõtlemist oma armuobjektile.

Miks vastandid tõmbuvad

Eksperdid on ühel nõul, et sa valid ilmselt paariliseks selle, kes on sinuga füüsilise atraktiivsuse poolest sarnane. Kuid isiksuse pinnal tunnevad vastandid tõsist tõmmet teineteise poole. Armume tihtipeale inimestesse, kes meie vigasid varjavad ja häid omadusi esile toovad.

Kuid igaühes meist on külgi, mida me teadlikult ja alateadlikult siluda soovime. Näiteks sissepoole pööratud arveametnik võib hakata kurameerima ülijutuka kolleegiga, kui ta tahab endas seltskondlikkust süvendada. Kui talle käib närvidele oma korralik loomus, valib ta partneriks vaikse, kuid loomingulise tüübi.

Kuidas su vanemad partneri valikut mõjutavad

Ei, me ei mõtle seda, kuidas ema üritab sind paari panna selle ontliku hambaarstiga. Kui jutuks on pikaajalised suhted, võib ühistest huvidest kasu olla ainult teatud piirini. Edukatele paaridele on omased just nimelt ühised väärtused, millele pannakse alus juba lapsepõlvekodus.

On tuntud tõde, et inimesed otsivad partnerit, kes sarnaneks nende vastassoost vanemaga. See polegi nii freudistlik teooria. Lapsepõlvekodu meenutav kaaslane võimaldab sul käituda edasi nii, nagu sul on aastaid tavaks olnud. Mõistagi on see hea vaid siis, kui su suhted isaga olid head. Näiteks kui isa jagas sulle tähelepanu ja kiitust, võid klikkida kutiga, kes julgeb sulle välja öelda, kui kihvt sa oled.

Ainus häda on selles, et pahatihti otsib naine, kelle suhted isaga olid halvad, partnerit, kes tekitab temas samasuguseid tundeid. Kas siis seetõttu, et sissejuurdunud käitumismudelit on mugav jätkata, või kuna naine loodab kaaslase vigu parandada. Sageli leiavad naised, et mõningane elukogemus ja enesekontroll võivad aidata neil halbadest meestest eemale hoida.

Aeglase armastuse sünd

Vahel võib sõprus aastaid kesta ja ühtäkki armastuseks puhkeda. Kuid äkki tekkinud iha vana semuga voodi minna ei pruugi olla nii ootamatu.

Et sõprusest areneks midagi enamat, peab olemas olema teatav füüsiline külgetõmme, sest seda pole võimalik teeselda. Ülejäänu seisneb ekspertide väitel vaid ajastuses. Uue faasi pöördepunktiks ei pruugi olla su maitse muutumine. Su ammune sõber lihtsalt suudab sulle midagi uudset pakkuda - või vastupidi.

Sageli toob sõprussuhtesse pöörde elustiili muutumine. Näiteks mees saab uue töökoha, mis näitab teda ootamatult sihikindlana ja seksikalt auahnena. Mõni mees tundub armusuhteks sobilik pärast seda, kui elu on sundinud teda täiskasvanuks saama. Näiteks läheb ta ammusest elukaaslasest lahku, kaotab vanema või käib südamesõbra pulmas. Kui näed inimest uuest küljest, vallandub su ajus dopamiinivoog ning erutus võib sind tõugata romantilise armastuse rüppe. Kõik võib muidugi käia ka väga lihtsalt: olete kumbki viimaks vallalised ning hakkate teineteist uues valguses nägema.