Kuigi sa võid igal hommikul peeglisse vaadates muretseda pisikeste kortsukeste pärast oma silmade ümber ja otsaesisel, siis väiksema tõenäosusega vaatad sama murelikult oma jalgevahet. Sellegipoolest, täpselt samamoodi nagu sinu ülejäänud keha, toimub ka seal vananemisprotsess. Kuidas siis näeb välja üks tavapärane tupe vananemine?

Iga naine ja iga tupp on erinev. Seega on täiesti normaalne, et mõtled vahel: „kas minu tupp on normaalne?“ Terve intiimpiirkond aga muutub vanusega pidevalt. See on täiesti normaalne. Olulised elumuutused nagu rasedus ja menopaus mõjutavad sinu suguelundeid täpselt samamoodi nagu kogu ülejäänud keha. Loe edasi ja saa teada, kuidas tavaline vagiina vanusega muutub

30ndates

Kui sa tarbid rasestumisvastaseid tablette või oled seda varem teinud, võib sinu tupp kolmekümnendates eluaastates kuivemaks muutuda. Eksperdid arvavad, et kuna pillid peatavad ovulatsiooni, ei pruugi sinu keha enam piisavalt palju loomulikku niiskust toota.

USA naistearst Stephanie S Fabuion sõnab: „Oleme leidnud, et mõnedel naistel tekib antibeebipillide tarbimise ajal tupekuivus, kuna pillid blokeerivad meessuguhormoone nimega androgeenid ning tupes asuvad androgeenide retseptorid.“ Sellegipoolest märgib ta, et tegemist on individuaalse asjaoluga.

Ka rasedus ja sünnitus mõjutavad vagiinat ja häbet tohutult. Raseduse ajal paisub emakas arbuusi suuruseks. Mitmetel naistel tekivad selle tagajärjel suguelunditele isegi veenilaiendid.

Raseduse ajal keha poolt toodetavad hormoonid võivad muuta ka sinu tupe värvust tumedamaks.

Õnneks on vagiina üks äärmiselt vastupidav kehaosa ning tänu oma elastsusele ja verevarustusele taastub selle tavapärane väljanägemine umbes kuus nädalat pärast sünnitust.

Sellegipoolest soovitavad arstid teha vaagnapõhja harjutusi, et olukorda parandada, sest sünnituse ajal vaagnapõhjalihastele avalduv surve võib kahjustusi tekitada. Regulaarsed Kegeli harjutused raseduse ajal aitavad ennetada põiepidamatust ning muuta ka voodielu varasemale sarnaseks.

40ndates

Aastatepikkune karvade eemaldamine võib nüüd hakata tagajärgi näitama. Näiteks võid märgata muudatusi naha tekstuuris või pigmentatsioonis, mis tekib intiimpiirkonna vahatamise või raseerimise tõttu. Täpselt nagu juuksed, hakkavad ka häbemekarvad 40ndates eluaastates hõrenema. Selle põhjuseks peetakse kehas vähenevat östrogeeni taset.

Kui rasedusega kaasnevad muudatused välja arvata, jääb terve vagiina enne 40ndaid eluaastaid üsna muutumatuks. Selle kümnendi jooksul hakkab aga hormoonide tase langema, sest alguse saab perimenopaus. Sel ajal võidki hakata märkama, et tupe elastsus väheneb, tupeseinad õhenevad ning intiimpiirkond muutub kuivemaks. Selle tagajärjeks võib olla isegi punetus ja sügelus.

50ndates

Enamikel naistel tekib menopaus vanuses 50-52 ning sellel on sinu vagiinale äärmiselt suur mõju.

Vähenenud östrogeeni tase muudab tupe koed õhemaks, vähem elastseks ja kuivemaks. Seda põhjustab kehas rasva ja kollageeni vähenemine. See võib vahekorra ajal ärritust põhjustada. Mõned naised on selle tunde kohta näiteks öelnud, et tundub nagu neil oleks jalgevahel liivapaber või tunne, et nad peavad tualetti minema.

Hormoonide taseme langemisega peatub kehas ka teatud bakterite tootmine. See muudab tupe normaalset pH taset, muutes piirkonda happelisemaks. Nende heade bakterite puudumise tõttu suureneb ka erinevate infektsioonide oht, mille hulka kuuluvad näiteks kuseteede põletik, bakteriaalne vaginoos ja sugulisel teel levivad infektsioonid.

60ndates ja enam

Kuigi teised menopausi sümptomid vaibuvad tasapisi, toimuvad tupes muudatused ka 60ndates eluaastates. 60ndaks eluaastaks kogeb enam kui 60 % naistest vaginaalset kuivust.

See võib aga tekitada probleeme sinu seksuaalelus. Fabuion selgitab: „Kui naised kogevad pärast menopausi valulikku seksi, tekib neil tahtmatu reaktsioon. Sa juba tead, et vahekord saab olema valulik ja sinu vaagnapõhjalihased tõmbuvad justkui iseenesest kokku, püüdes sind kaitsta. Sinu aju justkui ennetaks valu ja ütleks, et see saab olema valus.“

Mida teha, et tupe vananemisega kaasnevaid sümptomeid leevendada?

Kui sinu tupe olukord tekitab sinus muret või sa tunned füüsilist ebamugavustunnet, siis on äärmiselt oluline otsida meditsiinilist abi, olenemata sinu vanusest. Pea aga meeles, et ka kõige parema tervise juures olevas tupes tekivad muudatused. Proovi neid turgutavaid nippe, mis aitavad sul end (seal all) värskemana tunda:

Kegeli harjutused võivad aidata sümptomeid leevendada. Suru oma vaagnapõhjalihased kokku (kujuta ette tunnet, justkui peaksid kohe tualetti minema) kümne sekundi jooksul, nüüd lase end vabaks ja korda seda harjutust 20 korda, kolm korda päevas.

Unusta oma kontoritool, selle asemel istu hoopis iga päev vähemalt 15 minutit võimlemispallil. See aitab sinu vaagnapõhjalihastel automaatselt kokku tõmbuda ning sa ei pea ise tegema ühtki kokkutõmmet.

Kui sinu peamiseks mureks on vahekorra ajal esinev kuivus, võib libesti olla siinkohal sinu parimaks sõbraks. Pea aga meeles, et sa ei kasutaks kondoomiga õli baasil libestit.

Me katame oma näonahka iga päev kallite kreemidega, et vananemisprotsessi aeglustada, kuid kas teadsid, et võime täpselt sama teha ka oma jalgevahele? Vaginaalsed niisutajad nagu Vagisan aitavad rakke omavahel kokku siduda ja ka nahas niiskust säilitada.

Kui ükski neist valikutest sind aga ei aita, saab perearst sulle välja kirjutada vaginaalse östrogeeni, mis on saadaval nii kreemina, tabletina kui ka rõngana.

Allikas: Woman and Home