Kui keegi küsiks su käest kliitori definitsiooni, siis mida sa talle vastaksid? Võib-olla umbes nii: “See on tupe kandis asuv nupumoodi asjandus.” Kuidas aga kõlab selline vastus: “Mitmeosaline kehasisene elund, mis hõlmab vagiina mõlemat külge.” Ee… kuidas palun?
Arvatavasti ei ole sa sellist kliitori kirjeldust varem kohanud, kuigi see on tegelikult kõige korrektsem viis selle määratlemiseks. Põhjus, miks sa sellest alles nüüd kuuled, on lihtne. Hoolimata teadlaste pingutustest inimkeha toimemehhanisme lahti mõtestada, teame sellest elundist veel ikka häbematult vähe (jah, ka kliitor on organ!). Õnneks on teadlased hakanud viimastel aastatel panema kõdisti uurimisele üha enam rõhku − lõpuks ometi saab see väärilise tähelepanu osaliseks.
Uuringutest on selgunud, et see, mida seni oleme kliitorist teadnud, on n-ö jäämäe tipp. Meie võime kogeda orgasme on kordades suurem, kui oleme seni arvanud. Kas ei kõla hästi?

Loe Cosmo märtsinumbrist:

• Cosmo kaanestaar: Garly Rae Jepsen – moodne Tuhkatriinu

• Sinu garderoobiklassika

• Ilulemmikud, mis muudavad su elu

• Kuumad kohtingunipid... vanaemalt

• Testi end: Kas oled tema radaril?

• 20 veidrat pick up line’i

• Värvilised kevadmoed ja -meigid

• Halastamatu haigus, mis muudab elu

• UUDIS! DNA-dieet

VÄIKE VÕIMEKAS MASIN

Pisike nupuke, mida seni ekslikult kliitoriks peeti, on tegelikult vaid selle tipp (glans), suurema sisemise struktuuri ainuke nähtav osa. “Kõdisti tipus on umbes 6000–8000 närvilõpet,” selgitab raamatu “Sex Made Easy” autor Debby Herbenick. Ehk umbes sama palju kui meestel peenisepeas, kuid kordades kontsentreeritumalt, kuna kõdisti ots on nii väike. See selgitab ka, miks kliitor on palju tundlikum kui peenis.

Aastaid usuti, et kliitor polegi muud, kui vaid see, mis silmale nähtav. Kuna kõdisti ei ole soojätkamise seisukohalt oluline organ, pole teadlased viitsinud selle uurimisele erilist rõhku panna. Alles 90ndatel saadi röntgeni abil teada, et kliitori näol on tegemist keeruka kehasisese struktuuriga.

MIS SELLE SEES ON?

Kõdisti ots on ühendatud n-ö kliitoripaunaga (teaduslik nimetus corpora cavernosa), mis asetseb tupeava ja kusiti mõlemal küljel. Paun lahkneb kaheks haruks (teaduslik nimetus crura), mis on umbes 7 cm pikad ja paiknevad paralleelselt väliste häbememokkadega (labia majora’ga). Kui sul on seda kõike raske ette kujutada, siis mana silme ette kalaluu, mille pea on otsekui kõdisti tipp.
Kliitori tipus, paunas ja “jalgades” on umbes sama palju korgaskehasid kui meestel. Jah, sa kuulsid õigesti — ka meie erekteerume. Kui naine erutub, siis kliitor täitub verega ja suureneb. Sama toimub ka siis, kui oled kohe-kohe tippu jõudmas.

ASU AVASTAMISRETKELE

Kuidas see info sinu orgasme võimendada aitab? Esiteks, mõistes seda, kuidas kliitor toimib, omad võtit mõnupotentsiaali suurendamiseks.
“Kui ma selgitan naistele, kuidas nende kliitor tegutseb, on nad esialgu šokeeritud, kuid siis saabub selgus,” rõõmustab Herbenick. “Ah nii see
töötabki, mõtlevad nad ja tunnevad enda üle uhkust. See on väärtuslik teadmine.”
Teiseks, nüüd, mil sa tead, kui oluline on erekteerunud kliitor, annad endale suure tõenäosusega aega piisavaks “soojenemiseks”. “On teada-tuntud fakt, et naiste jaoks on eelmäng väga oluline,” ütleb Herbenick. “Uute reeglite kohaselt pead olema nii üles köetud, et su vagiina suisa võbeleb, kui ta sinusse siseneb.”

Kuna teadlased alustasid kliitori uurimist alles hiljuti, pole veel leitud kindlat tõendit, mis kinnitaks, et sisemist süsteemi saaks välise stimuleerimisega mõjutada. See aga ei tähenda, et see pole võimalik. “Me teame, et kliitoriharud paiknevad paralleelselt häbememokkadega,” ütleb Herbenick. “Palu oma kallimal keskenduda nende masseerimisele, selle asemel et mudida vaid kliitori nähtavat osa,” soovitab Herbenick.
Me ei tea, mida sina sellest kõigest arvad, aga meie arvates rokib selline anatoomiatund täiega.