Oled motiveeritud perekonna loomisele

Selline motiveeritus on väga oluline. Sa ei abiellunud ju mitte selleks, et aeg oli kätte jõudnud, mitte abielunaise staatuse pärast ja ka mitte selleks, et maksta kätte sind maha jätnud armastatule. Samuti ei abiellunud sinu abikaasa sellepärast, et nii lihtsalt juhtus, ja ka mitte selleks, et meeldiva naisega mugavalt ära elada. Vaid just selleks, et luua tõeline, õige, täisväärtuslik ja õnnelik perekond. Ning te kavatsete sellesse pikaajalisse projekti panna kogu oma jõu, aja, emotsioonid ja fantaasia. Kui kaks inimest on just selliselt häälestatud, siis on suur tõenäosus, et see kõik neil ka õnnestub.

Te ütlete enda kohta „meie“, ometi ei kaota isiklikke „minasid“

Väga oluline on luua perekondlik tandem, säilitades seejuures oma individuaalsuse. Eksisteerib oht lahustuda partneris, allutada talle oma mõtted ja tunded, kaotades samas omad isiklikud eesmärgid ja soovid. Tuleb leida kuldne kesktee. Perekondades, kus „Meie“ ei suru alla kumbagi partneri „Mina“, ei ütle mees kunagi naisele, et too peaks unustama oma sõbratarid. Võib-olla ehk märgib vaid ära, et neid on palju ning nad helistavad liiga sageli, kuid ta ei aseta iialgi naist valiku ette — nemad või mina. Peale ühiste pereväärtuste ja kohustuste peavad kummalgi partneril olema omad huvid, samas ei tohi abikaasal tekkida tunnet, et karjäär või jalgpall on olulisemad kui perekond.

Teie peres valitseb optimistlik õhkkond

Ning see optimism ei ole tingitud naiivsusest, vaid püüdest muuta oma kodu psühholoogiliseks varjupaigaks mõlemale partnerile. Mis ka kodu ustest väljaspool ei toimuks (majanduskriis, kadedate sugulaste või tigedate naabrite intriigid või probleemid tööl), ei lase te seda oma tuppa sisse. Te kaitsete oma kodu igasuguse välise negatiivse mõjutuse eest. Teie väikene maailm on haavamatu, nii väga kui ka keegi võõras ei üritaks seda lõhkuda. Te lihtsalt ei pööra nendele inimestele tähelepanu, hoiate distantsi ning säilitate oma koduse sooja õhkkonna.

Teil on peretraditsioone, mis meeldivad teile kõigile

Ja polegi oluline, kas olete need oma vanematelt üle võtnud või mõtlesite ise oma ühises elus välja. Igal juhul ühendavad need kõiki kodakondseid (sa ei ole üksi, sinu selja taga on terve klann). Ka eristavad traditsioonid teie paari teistest, sest teil on midagi erisugust. Need tavad kinnistavad teie liitu, kuna kodu muutub lähedastele keskmeks, kuhu alati tulla tahetakse. Kui perekonnas on välja kujunenud tavad, tähendab, sel on huvitav minevik ning potentsiaal tulevikuks. Veendu selles veel kord, vaadates fotosid järjekordsest vanaema juubelist  — kogunevad kokku ju kõik — või jaluta aias, kus traditsiooni kohaselt on iga pereliige istutanud oma taime ning käib siis seda hooldamas.

Teie kodus on sageli kuulda naeru

Te naerate koos oma koera tempude üle, ühed ja samad anekdoodid ning komöödiad ajavad teid naerma, sa nokid sõbralikult oma kaasa kallal, et ta tuju tõsta. Kui mõlemad naeravad ühe ja sama asja pärast, tähendab see, et neil on palju ühiseid vaateid. See on aga abielule suureks plussiks. Kui mõlemal on naljakas, tähendab nali oli heatahtlik. Heatahtlik suhtumine teineteisesse on aga usalduslike ja kindlate suhete pandiks. Võrdluseks: õnnetute perede kodudes võib kuulda enamasti sarkastilist naeru.

Te võite teineteisele üles tunnistada praktiliselt kõike

Te võite rääkida oma hirmudest, muredest ja kahtlustest maksimaalse siirusega. Sellest, et sa täna ei tahaks seksida (mitte aga valetada, et pea valutab) või et sulle ei meeldi, et ämmal on teie korteri võti. Et sind hirmutab vanus ja vananemise perspektiiv, et sa ei taha veel ühte last… Ning te mõlemad olete valmis seda kõike arutama, kui raske teema ka ei oleks. Tunnistades üles kõige suuremagi saladuse, arvestad sa alati partneri mõistmisega. Eriti vajalik on see just naistele.

Teil on ühised väärtushinnangud

Sina armastad loomi, mees aga lükkab ebameeldivust tundes eemale nii kassi kui ka koera. Sina unistad lapsest, mees väidab, et lapsed on koorem kaelas, et peab elama vaid endale. Sind erutab sinu isiklik karjäär, mehe arusaam on, et naise koht on köögis. Väga keeruline, kohati isegi võimatu, on elada koos inimesega, kes vaatab maailma vastupidiselt sinu seisukohtadele ning ei arvesta üldsegi sellega, mis sulle kallis on. Te olete täiesti erinevad inimesed, teil on erinevad väärtushinnangud, ning enam polegi vahet, kas need on head või halvad. Selline vastandlikkus on konfliktide allikas. Konfliktne abielu aga ei saa olla õnnelik: pidevad tülid ja pidev võitlus õiguse eest toimida oma tahtmist mööda, hävitavad armastuse ja usalduse.
Ja vastupidi, palju kergem on leida ühist keelt nendel, kes jagavad ühiseid vaateid elule, vaatavad partneriga ühes suunas. Pole hullu, kui vahel vaidlete, millist värvi värvida seinad ja kuidas veeta puhkust. Abikaasadel on tähtis elada üldiselt väärtuste ühe skaala järgi ning olla ühel meelel eetilises plaanis.

Teie vahel valitseb vastastikune mõistmine ja austus

Armastus, jumaldamine ja kirg ei suuda tsementeerida teie abielu vundamenti, kui teie vahel pole vastastikust austust. Seda peab tajuma iga päev ja kõiges — partnerit ei kritiseerita teiste ees, tema puudusi ei kommenteerita alandaval moel (eriti võõraste ja laste juuresolekul), tema sõnumeid ja e-posti ei kontrollita, tema taskutes ei sorita… Mees lepib naise sooviga pühapäeviti kooris laulmas käia, naine aga ei torise, kui tema vaatab jalgpalli.
Kui me austame oma partnerit, siis võtame teda sellisena, nagu ta on, vaatamata tema puudustele ja erinevusele. Me hindame teineteise väärtusi, ei armukadetse ega püüa teist alandada. Üksnes austus partneri vastu hoiab ära teravad sõnad ja mõtlematud teod. Jutt käib nimelt austusest, mitte aga ühe partneri kummardamisest teise poolt.

Olete mõlemad valmis ohverdama oma huvid teise heaks

Jutt käib küll vabatahtlikust ohverdamisest, kui sa tahad teha midagi meeldivat armsale inimesele. Mitte aga vabatahtlik-sunduslikust, kui sinu järeleandmatus võib esile kutsuda skandaali, vaikiva solvumise või lahutuse. Inimene, kes abiellub, peaks olema valmis ohvriteks perekonna heaks — see on vältimatu. Sealhulgas peab arvestama ka suurte ohverdustega. Pole mingi kangelastegu tõusta hommikul varem, et mehele süüa teha. Hulga keerulisem on olukord juba pärast lapse sündi. Õnneks on teie peres kombeks teha järeleandmisi teineteisele ja seejuures ei pea te kumbki end kangelaseks.

Teid ühendavad raskused

Raskustest saavad jagu vaid õigesti rajatud pered. Rasketel hetkedel hoiate üha tugevamini teineteisest kinni, jagate energiat, olete kannatlikud ja ustavad. Elus tuleb ette selliseid hetki, mil üks partneritest (või mõlemad) ei pea katsumustele vastu. On tekkinud materiaalsed raskused ja perekondlikust harmooniast ei jää järele jälgegi. Sündis haige laps ning isa haihtus uttu. Ebameeldivused on suurepärane abielu vastupidavuse kontroll.

Te suudate teineteisega kokkuleppele jõuda

Teile ei meeldi vaielda ega toriseda. Ometi on lahkarvamused vältimatud ning riidusid tuleb ette igas perekonnas. Seetõttu on soov lahendada rahumeelselt konflikte — saades sel moel jagu elu kriisihetkedest — eduka abielu üks näitajatest. Selleks tuleb vaid tähelepanelikult ära kuulata oma partner, üritades end tema asemele mõelda, minna kompromissile, hoiduda teineteise solvamisest. Vaid konstruktiivne dialoog aitab probleemi lahendada.

Te hoolitsete teineteise eest

Sa hoolitsed emalikult oma haige mehe eest. Tema aga, teades, kui väsinud sa töölt tulles oled, valmistab õhtusöögi. Eriti oluline on psühholoogiline hoolitsus ja toetus. Soov anda ja saada seda. See ongi üks põhjustest, miks inimesed abielluvad. Tähelepanelikkus ja suuremeelsus hoiavad koos ja lähendavad. Staažikatele peredele on see sama oluline kui noortele armunud paaridele.

Tähelepanuavaldused on teile harjumuspärane tegevus

Need on sellised verbaalsed ja mitteverbaalsed signaalid — lähedaste inimeste salakood. Piisab, kui mees kingib sulle roosi või pilgutab seltskonnas silma teisest laua otsast, ja sa tunned end armastatuna, ihatuna ja ainsana. Sina aga hellitad meest ikka tema lemmikroogadega või saadad talle tööle armsa sõnumi. Kõik need pisiasjad räägivad sellest, et teil kahel on hea koos olla, et te vajate teineteist.

Teil on magamistoas kõik korras

Isegi 20 aastat pärast pulmi. Mida sagedamini partnerid seksivad, seda kindlamini nad ennast tunnevad. Ainult et seksi jaoks aega leida on aastate möödudes üha keerulisem. Seetõttu tulebki aeg maha võtta, unustada töö, olme, vanemlikud kohustused ning sukelduda magamistoa mängudesse.

Olete valmis oma suhte kallal vaeva nägema

Kaks erinevat, mis on ideaalselt tervikuks ühinenud, on tegelikult müüt. Me oleme kõik erinevate planeetide elanikud. Kui siis kaks taevakeha ühinevad, on hõõrdumised vältimatud. Teie aga olete valmis oma erimeelsusi siluma. Möödub aeg ning paratamatult tekib konflikte juurde. Eriti suured probleemid annavad endast märku seoses lapse sünniga, mis viib abikaasade vahelised suhted hoopis teisele tasandile. Ning just nüüd on vaja suuri jõupingutusi pere hoidmiseks. Kui mõlemal jätkub taipu, kannatust ja soovi seda teha, siis selle ööpäevase toimetamise krooniks on tõeliselt hindamatu õnn.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, juuni, 2012