1. Mobiiltelefon
20ne aasta taguse ajaga võrreldes on mobiiltelefonid suhetesse ennekuulmatut mugavust toonud — SMS-i teel saab üksteisega vahetada ülikiirelt nii praktilisi kui ka romantilisi sõnumeid. Samas on need käepärased vidinad tekitanud ka tulise diskussiooni: mis on tänapäeva mõistes petmine? Seks ei ole enam ammu ainus viis kellelegi sarvi teha ning võõrale naisele flirtiva SMS-i saatmine lahterdatakse “emotsionaalse petmise” alla. “Füüsilist kontakti pole ja seega ei saa paljud inimesed aru, mis sellises käitumises siis nii halba on. Teiste jaoks hävitavad sellised sõnumid usalduse aga täielikult,” ütleb suhtenõustaja Melissa Cooper.

2. Suhtlusvõrgustikud
Kellel siis poleks “internetitüli” olnud? Piisab vaid su kallima eksil talle Orkutisse teateke jätta, kui ongi põrgu lahti. Kuigi tundub, et suhtlusvõrgustike puhul on tegemist täiesti uue tüliõunaga, on nende põhjustatud lahkhelide aluseks siiski juba sajandeid eksisteerinud tunded — armukadedus ja ebakindlus.

Popkultuuri ekspert Karen Brooks Austraalia Southern Crossi Ülikoolist soovitab näha asja helgemat külge: “Kui kaaslane on avatud ega tee eksiga suhtlemisest saladust, on sul vedanud. Teda takistada püüdes teed sellest aga keelatud vilja ja mis saaks olla magusam?” Võti peitub usalduses. Kahju, et seda koos muude programmidega installeerida ei saa…

Loe värskest Cosmopolitanist:
• Scarlett Johansson: “Ma armastan armastust.”

• Recessionista’de võidukäik.

• 69 siivutut seksiküsimust.

• “Mu parim sõber vägistas mind!”
3. Naise karjääriambitsioonid
Meie vanavanematel oli kõik kenasti paigas — vanaisa käis tööl, vanaema kokkas ja koristas. Tänapäeva naised aga pole enam nõus olema n-ö õrnem sugu ning püüdlevad sama kõrgetele ametikohtadele kui mehed. Sõna kõige otsesemas mõttes mehe moodi töötamine võib aga kodus majapidamistööde vallas pingeid tekitada — kes neid siis tegema peaks? Cooperi sõnul on moodsaks lahenduseks tiimitöö: “Eesmärk on ju ühine. Milleks siis põdeda, et keegi peab “naiste töid” tegema, või teisele surutakse jällegi peale vanaaegseid soorolle? Süüa teeb see, kes esimesena koju jõuab — asi lahendatud.”

4. Ebamäärane suhe
Ei saa öelda, et oleksid vaba ja vallaline. Samas ei ole sa ka otseselt seotud. Te nagu käite või midagi taolist… Sellised “vabad suhted” on tänapäevane fenomen — soovitakse kogeda mõlemat, nii lähedust kui vabadust, kuid ainult nende nähtuste häid külgi. “Praegustele noortele meeldib end n-ö parema pakkumise jaoks vabana hoida, see võib aga teha neist suhtefoobikud.

Lisaks manitsevad ka vanemad oma võsukesi suhtesse hüppamisega mitte kiirustama,” ütleb Brooks. Kuigi ebakindlad suhted võivad üsna frustreerivad olla, on neil ka omad plussid. Mõtle sellest kui suhtetreeningust — samal ajal, kui “ametlikult” kohustustest vaba oled, saad siiski tasapisi harjutada ka kellegagi arvestamist.

5. Kuulsustekultus
Lahutus? Ah, mis see siis ära ei ole. Vaadake kas või Brad Pitti, kes vahetas Jennifer Anistoni veel vingema Angelina Jolie vastu — lahutus rokib! Staaridest lähtudes võiks abielu pidada ajutiseks nähtuseks — kui läheb raskeks, lase jalga.

“Meedia põhjal tekib inimestel väärastunud ettekujutus abielulahutuse emotsionaalsetest, psühholoogilistest ja majanduslikest tagajärgedest,” ütleb Brooks. “Meie vanavanemad ja isegi vanemad olid olukorras, kus lahutus polnud aktsepteeritav ning ainuke viis omavahelistest lahkhelidest ülesaamiseks oli need lahendada,” lisab Cooper. “Eelmistel põlvkondadel oli oluliselt parem arusaamine sellest, et ükski suhe ei püsi igavesti eufoorilise armumise faasis. Tänapäeval on lahutus aga vabalt kättesaadav ja keegi ei tunne, et ta on kohustatud terve elu ühe ja sama partneriga veetma.”

6. Vanematekodus elamine
Paljude noorte jaoks algab iseseisev elu hetkel, mil nad vanematekodust partneri juurde kolivad. Emme-issi kaitsva tiiva alt otse täiskasvanurolli sattumine võib aga suhtele katsumuseks saada.

Brooksi arvates teevad vanemad oma võsukesele karuteene, kui teda, hoolimata täisealiseks saamisest, pesast välja ei viska: “Vanematekodust lahkumine treenib iseseisvust. Õpid rahaga toime tulema ning sõpradega koos elades ka paremini teistega arvestama. Vanemad kipuvad taluma palju sellist, mida võõrad inimesed välja ei kannataks,” ütleb Brooks. Puhveraeg välistab ka olukorra, kus partner sinu jaoks vanemate rolli üle võtab: “Lapsepõlvekodus oled sa lapse rollis, ükskõik kui vana sa ka poleks. Sealt otse partneri juurde kolides tekib oht, et vanema rolli jääb elukaaslane, kellele jääd igapäevaasjades liialt lootma.”

7. Virtuaalne võrgutaja
Laineid löönud online-keskkond Second Life on paljude jaoks koht, kus oma fantaasiaid välja elada. Kas virtuaalse maailma kohtingud on aga petmine? “Otsustavaks saavad siin kasutaja enda kavatsused ning põhjused, miks ta seda teeb,” ütleb Cooper. “Ehk näebki ta seda lihtsalt arvutimänguna? Kui inimene aga tõsimeeli väljaspool suhet lähedust otsib, tuleb see ikka sellest, et ollakse suhtest välja kasvanud.”


Bookmark and Share