„Läheb veidi aega ja ta jätab su maha või leiab endale noore armukese“. Sääraseid ennustusi kuuleb peaaegu iga naine, kes on otsustanud endast noorema mehe kasuks. Eks mingid kartused on siin ju põhjendatud. Tõepoolest, olukordades, kus naine on abikaasast vanem rohkem kui 10 aastat, hakkab teatud ajal (lähemale menopausile) tema libiido nõrgenema ning ta seksuaalne temperament ei pruugi enam partneri vajadustega ühte langeda. Ometi on need probleemid abikaasade tähelepaneliku suhtumise puhul teineteisesse täiesti lahendatavad.

Pealegi, kas on olemas garantiid, et eakaaslasest või aastatelt hoopis vanem mees ei hakka petma? Elu on ju teatavasti ettearvamatu. Ja on ka täiesti võimalik, et just naine kohtab teist meest — ning pole vahet, kas nooremat, vanemat või eakaaslast — ja läheb oma noore mehe juurest minema…

Isiklik kogemus

Viimasel ajal on üha enam populaarsust kogumas nn „ebavõrdsed abielud“, kus nimelt naine on mehest vanem. Ning seda mitte üksnes „tähtede“ seas, vaid ka meie — lihtsurelike hulgas. Pikkamööda — kuigi liigagi aeglaselt — muutub ka suhtumine sellistesse liitudesse. Vahet mehe ja naise vahel — 3-5 aastat — ei mõista enam ka mitte kõige kirglikumad moraalijüngrid hukka. Kui aga partnerite vanusevahe suureneb, kasvab ka inimeste õiglane viha, õigemini küll kadedus.

Naised, kes on suhtes endast noorema partneriga, näevad välja palju nooremad omaealistest naistest, nendest, kes on abiellunud eakaaslase või hulga vanema mehega. Ning asi pole sugugi ainult selles, et noorte meeste naised üritavad välja näha nooremad, hoolitsedes enda eest ning olles aktiivsemate eluviisidega (ei lesi diivanil krõpse süües ega seebikaid vaadates).
Peamine põhjus on siin üldises maailmatajus, mida pakub suhtlemine hulga noorema partneriga. Lisaks kindlustab 8-10-aastane vahe abikaasade seksuaalsete tsüklite kokkulangemise. Seega, kui meestel tekib seksuaalse aktiivsuse kõrgpunkt 20-25-aastaselt, siis naised avavad oma tundelisuse 30-35-aastaselt. Seetõttu loetakse kõige kirglikumateks paarideks just selliseid, kus mees on veidi üle 20, naine aga üle 30.

Veealused karid

Tegelikult pole sellistes suhetes, nagu kõikides teisteski, vähe probleeme. See aga, kas just teie nendega kokku puutute, sõltub juba üksnes teist endist. „Heasoovlike“ traditsioonilised hoiatused, et naine peab sellises liidus võtma enda peale ema rolli, pole siiski päris alusetud. Psühholoogid kinnitavad, et mehed, kes valivad endale vanema partneri, olid lapsepõlves üle külvatud emaarmastusega. Samas on üks asi lasta mehel tunda oma toetust, kinnitada ta eneseusku (ilmselt just seda tema ema ei teinud) ning julgustada teda langetama otsuseid, hoopis midagi muud on aga mängida „emmet“. See on kõige destruktiivsem kõikidest võimalikest variantidest. Kui sa ei muuda oma suhtumist mehesse, siis ei tule teie liidust midagi välja. Varem või hiljem kasvab sinu „pojuke“ suureks ja tahab pehmest pesakesest välja lennata.
Pea meeles, mida noorem on mees, seda enam tahab ta tunnetada oma mehelikkust ja iseseisvust. See peaks ju meile, naistele, just sobima. Lubades partneril end tõelise mehena tunda, tunned end peagi tõelise naisena.

„Kogemustega“ naiste elu võivad rikkuda ka mõtted sellest, et noored mehed ei kavatse lähimas tulevikus isaks saada. Loogika on ju mõistetav. Kui sinu bioloogiline kell räägib sulle, kui hea oleks olla ema, siis mehe bioloogiline programm võib veel vaikida ning kinnitada, et tal on aega veel küllaga. Tavaliselt pole 20-25-aastane mees veel valmis isaks saama. Need noored mehed aga, kes on kohtunud endast vanemate naistega, on psühholoogiliselt oma eakaaslastest vanemad ning seetõttu valmis kõikideks täiskasvanud mehe tegudeks, kaasa arvatud lapsed, ühine olme ja truudus.

Muret teevad veel ka vanemad, kes ei suuda armunuid mõista. Seejuures on sellistele suhetele vastu just noore mehe vanemad. Tarvis on kannatust varuda. Kui nad näevad, et paaril läheb hästi, rahunevad nemadki maha. Targal naisel on aga kergem leida ühist keelt eriti ämmaga — kui ta ei kuulu just viimase põlvkonda, siis vähemalt lähemasse küll.

Aga kui mees on vanem?

Kui sa nüüd, lugenud läbi loo ebavõrdsest abielust, kus mees on naisest noorem, muutusid kurvaks, sest sinu kaasa on sinust hulga vanem, siis pea meeles, et iga perekond on unikaalne. Ühtedele sobivad suhted, kus naine on kogenum partner. Teiste jaoks on aga ideaalne liit võimalik üksnes siis, kui mees on vanem. Kas palju vanem või väheke vanem, see on juba individuaalne lähenemine asjale. Nii ühtedel kui ka teistel liitudel on õigus eksisteerida. Ning nii ühtedel kui ka teistel on omad plussid ja miinused.LOE KA:

Allikas: SamaJa