Seksuoloogid nimetavad sellist nähtust donžuanluseks — kuulsa hispaanlase auks. Kaasaegsed don juanid vahetavad alatasa partnereid ega näe sellistes suhetes midagi muud peale seksi. Kõik jutud naise salapärasest hingest, sügavatest tunnetest ning hingesugulusest on nende jaoks tühised. Õrnema soo esindajates hindavad need mehed vaid ühte — keha. Niipea kui Everest on vallutatud, kaob uudsuse võlu ning koos sellega kogu veetlus. Seetõttu jõutakse harva teise kohtumiseni, viiendani aga mitte iialgi. Kuni mahajäetud daamid valavad kibedaid pisaraid, valmistuvad nemad juba järgmise tipu vallutamiseks. Ja seda nii kaua, kuni päris ära kuluvad. Siis suunduvad nad seksipensionile. Muide, sellised tüübid peavad päris kaua vastu.

Seks-maraton

Kui uskuda statistikat, siis rohkem kui 70% abielumeestest omab armukesi või on astunud lühiajalistesse seksisuhetesse. Seega, vaid üksikud on truud ainult ühele naisele. Õnneks ei saa kõikidest nendest siiski don juane. Enamus mehi tunneb partnerite vastu ikka ka tundeid: kedagi armastatakse tugevamini, kedagi vähem, keegi lihtsalt meeldib. Don juanid ei armasta naisi, sageli nad põlgavad või koguni vihkavad neid.

Kuri ema

Psühholoogide arvates on don juan enamasti mees, kes on lapsepõlves vähe armastust tundnud. Ilmselt oli tema ema väga range ja võimukas ning lapsele jätkus vähe tähelepanu. Või siis vastupidi — hellitas teda üleliiagi. Selle tulemusel tõstis poiss mässu kõikide naiste vastu üldse. Keeldumine hingelisest suhtlemisest nendega on omamoodi kättemaks emale tema käitumise eest. Iga don juani poolt petetud naine aitab tal ennast kehtestada ja tõsta oma enesehinnangut. Just seetõttu tormab ta oma seks-maratonil võidult võidule. Ning reeglina ta sellelt teelt kõrvale ei pööra.

Don juan abiellumas…

… on suur illusioon, lohutamaks ennast lootusega teda ümber kasvatada. Enamasti on sellised mehed veendunud poissmehed. Ja kui ka abielluvad, siis mitte sellepärast, et on leidnud ideaalse naise või on armunud, vaid seetõttu, et nii on lihtsalt kasulikum: „Kõik abielluvad, mille poolest mina kehvem olen?“ Pealegi, kui mees on 40-aastaseks saanud ega pole kordagi abielus olnud, siis näib see kahtlane. Kui ta aga on pereinimene, tunnevad naised kohemaid tema vastu usaldust. Ei naine ega lapsed peata tema pidevaid kõrvalehüppeid. Pere on tema jaoks vaid kaitsekilp.
Suhted don juaniga ei anna soojust ega õnne, üksnes ajutist eufooriat ning kahtlasevõitu uhkust, et õnnestus endale macho saada. Seejärel aga tuleb vältimatult pettumus ning tunne, et sind on lihtsalt ära kasutatud. Veel kõlavad kõrvus eilsed armutõotused, kui ta juba teatab telefonis külmalt: „Mul on tegemist“. Või ei vasta üldse.

Kes peaks sellist vajama?

Kohtumine don juanidega võib olla huvitav ja kasulik üksnes nendele naistele, kes ei soovi tõsiseid püsisuhteid, vaid otsivad partnerit üheks ööks — kiiresti ning ilma vastastikuste kohustusteta. Siis võib kenasti koos aega veeta.

Seksuoloogid kinnitavad, et don juanidest mööda vaadata ei olegi nii lihtne — nad varjavad oskuslikult oma salakavalaid plaane. Muide, nad ise ei pea neid sugugi salakavalateks… Nad lihtsalt tunnevadki just nii. Tavaliselt jätavad nad endist meeldiva mulje. See on ka arusaadav — teisiti ei satutaks ju nende võrku.

Siiski on rida tundemärke, mis sellist südametemurdjat iseloomustavad:

1. Ta on kena ja efektne — seksikas habemetüügas, julge, hindav pilk, maitsekas riietus, kallis parfüüm ja musklis torso. Kes siis sellisele suudaks vastu panna? See on ka arusaadav — kui ta oleks närtsinud väljanägemisega, kulunud sviitris ja katkiste sokkidega, kas siis ükski naine teda vaataks?

2. Ta suudab leida lähenemistee igale naisele: tagasihoidlikule raamatukoguhoidjale loeb ta luuletusi, särtsakale piigale jutustab vürtsikaid anekdoote, kaua abielus olnud naist ümbritseb ammuunustatud romantikaga, üksikule räägib käest ja südamest… Tema arsenal on täis huvitavaid mälestusi, aforisme ja põnevaid lugusid.

3. Ta on enesekindel. Võrgutaja pole kunagi kõhkleja — ta teab suurepäraselt, et naised armastavad kindlameelseid ning julgeid mehi. Ja ta mängib seda osa ideaalselt.

4. Ta viitab seksile juba esimesel kohtumisel, sest tunneb, et peab võimalikult kiiresti „asja kallale asuma“: „Ma lähen hulluks su naha lõhnast. Sa viid mult mõistuse“ … Ja kuni lollitatud naine supleb meelitustes, koob don juan ta ümber oma ämblikuvõrku, kuni ohver alla annab.

5. Ta ei heida meelt, kui teda ignoreeritakse. Ta viskub kõige järele, mis liigub — tema jaoks ei ole peamine kvaliteet, vaid hulk. Vahel peab ta lausa päevikut, kuhu kirjutab üles kõik oma võidud, et vanaduspäevil oleks, millega end lohutada. Kui aga „ohver“ osutab kaua vastupanu, lendab ta peagi otsima järgmist kergeusklikku.

6. Ta väldib kõnelusi tuleviku teemal ega tutvusta sõbratari oma sõpradele. Ta demonstreerib kõikide vahenditega, et suhe on mööduv. Naisukesed, kes pärast ööd don juaniga hakkavad juba mõtteis mööblit ümber seadma või pulmakleiti valima, pettuvad hingepõhjani.

Don Juani taktika

Rõhub kaastundele rääkides hingekriipivaid lugusid oma elust. Sellesse suhtutakse kui usaldusse. Naistel on ju üldse kaastundest armastuseni vaid pool sammu…
Ümbritseb tähelepanuga, lubab lahendada kõik probleemid. Kuid vaid esialgu — kuni daam pole veel alla andnud. Kui seks on olnud, siis naise probleemid talle enam huvi ei paku.
Kuulab tähelepanelikult: on ju teada tõsiasi, et kõige enam maailmas tahame me rääkida iseendast. Don juan annab võimaluse end tühjaks rääkida põhjusel, et naine teda veelgi enam hindaks.

Üritab näida mehelik:
sõnades lubab uuele sõbratarile vajaduse korral kasvõi põlevasse majja tormata. Ent tema julgus on puhas sõnamulin. Ta ei kavatse ennast ohverdada mitte mingitel asjaoludel.

Naistemeheks sünnitakse ja ka saadakse

Psühholoogid nimetavad mõningaid põhjusi, mis ärgitavad mehi vahetama naisi kui kindaid.

Madal enesehinnang

Süüdi on ema, kes ei andnud pojale küllalt armastust ja hellust, või kooliaegne armastus, kes kogu klassi ees nimetas poissi prillipapaks. Või esimene naine või eks… Suutmata taluda valu ja alandust, asus mees sõjaretkele kogu naissoo vastu ning tegi kättemaksust oma elu peamise eesmärgi. Mida ilusam, targem ja seksikam naine, seda magusam võit ehk kättemaks.

Jahimehe hasart

Huvitav pole niivõrd naine, kuivõrd tema kättesaamise protsess. See erutab meest palju enam. Kuna aga üksainus naine ei suuda seda hasarti pidevas tegevuses hoida, asub mees peagi juba järgmist saaki jahtima.

Tormiline temperament

Mõned mehed on sündinud naistemehed. Neil on lihtsalt selline temperament, et on valmis seksima kogu ööpäev. Kaugeltki mitte iga naine ei jaksa sellele maratonile vastu pidada. Nii suundubki asjaarmastaja mujale lisa saama. Muide, naist ta tavaliselt maha ei jäta. Tema jaoks on ajutised sõbratarid vaid viis kustutada oma vaibumatut seksijanu.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, aprill 2013