Tuttav pilt, eks ole? Kahjuks on tülid lähedaste inimeste vahel vältimatud.

Te elate ühise katuse all või veedate üheskoos lihtsalt palju aega ning on täiesti loomulik, et midagi hakkab ikka vastukarva käima. Tavaliselt on nõudmised lähedaste vastu teistega võrreldes hulga suuremad. Nende juhuslikult pillatud sõnad teevad aga rohkem haiget — just lähedastel on ju hästi teada teie valupunktid.

Miks ka kõige lähedasemad inimesed ei taha tülitsedes teineteist kuulata? Kuidas olukorda parandada saaks?

Kasulik aeg

Samas arvavad psühholoogid, et tülid võivad suhteid ka positiivselt mõjutada. Need lasevad „auru välja“, harutavad lahti vaidlusaluseid momente ning aitavad teineteist paremini mõista. See, kes kannatab solvumist vaikides, surub negatiivsed emotsioonid maha ning sellesamaga tekitab endale stressiolukorra. Kui sulle miski ei meeldi, ütle see otse välja.
Kuidas aga kõrgendatud häälega vestlust konstruktiivsele teele juhtida? See on juba iseküsimus.

Vaheaeg on vajalik

Kui emotsioonid on lakke tõusnud, püüdke võtta time out kasvõi hetkeks, et veidi rahuneda. Võib teeselda, et on tarvis teha üks tähtis telefonikõne või minna kööki vaatama ega supp pole üle keenud. Selline väike paus võimaldab mõtteid korrastada.
Solvumishetkel võib öelda palju ägedaid sõnu, mida tuleb hiljem kahetseda. Kuidas sa hiljem suudad mehele seletada, et „armetu hädavares, kes on kogu sinu elu ära rikkunud“ pole midagi muud kui vaid metafoor?

Duellantide koodeks

Kui oled veidi rahunenud, alusta vestlust.

  • Räägi ainult iseenda nimel. Kirjelda enda tundeid. Kas sind häirib, et ema hoolitseb sinu kui väikese lapse eest? Ütle siis talle, et tahaksid otsuseid ise vastu võtta. Seleta, et sa ei tunne end vabalt. Kui sa alustad etteheidetega: „Sa surud peale nagu tank“, siis sunnid sa vestluskaaslast paratamatult kaitsesse asuma. Sinu sellisesse väljaütlemisse suhtuks iga inimene kui agressiooni.
  • Ära kaldu teemast kõrvale. Üsna sageli kaob tüli põhjus vaidluste käigus sootuks. Tülitsejad asuvad klaarima vanu arveid. Sina meenutad mehele, kuidas ta kohtumisel sinu vanematega unustas sinu ema nime, tema aga heidab sulle ette, et sa hilinesid esimesele kohtumisele terve tund aega… Nii võib tüli venida lõpmatuseni.
  • Ära šantažeeri. Kõige olulisem on, et teine saaks aru sinu pretensioonidest ning et te leiaksite lõpuks ühise lahenduse. Ähvardused ja pisarad on ebaausad võtted, mis jätavad oponendi ilma hääleõigusest. Võimalik, et hetkel nõustub ta olukorra leevendamiseks sinuga, kuid probleem jääbki niiviisi lahenduseta.

Püüa nende reeglite järgi käia ning peagi imestad isegi, kui vähe närve kulutad nüüd suhete klaarimisel.

Allikas: Liza