Ole vihane!   Nii kaitsed end hingelise trauma eest

Suhte alguses see isegi meeldis sulle. On vähe mehi, kes nii hästi oma emasid mõistavad, kellel on nii palju kannatlikkust, kes on hoolitsevad ja armastavad. Sa ei näinud midagi halba selles, et ta külastas oma ema sageli ning küsis ta käest nõu. Eks tal, nagu ka igal mehel, on raske ilma naiseliku hoolitsuseta.

Sa lootsid, et pärast pulmi see muutub. Kahjuks veendusid üpris ruttu, et su mees sõltub liigagi palju oma emast. Ja kuigi ta ütleb, et armastab sind väga ning on õnnelik, pole ta ikkagi võimeline nabanööri katki lõikama.

Sageli ta isegi ei mõista, milles nimelt probleem seisneb, ta ei saa ju emale ära öelda. Ta helistab, sest muretseb tema pärast. Ta kuulab teda, sest ema soovib ju oma poisile üksnes head.

Elu koos memmepojukesega pole lihtne. On  üsna keeruline jagada armastatud meest teise naisega. Eriti veel siis, kui too ei suhtu sinusse just kõige paremini. Ja pole siis imeks panna, et vahel on sinu kannatus lõpukorral. Seetõttu on käes aeg silmad lahti teha. Pole vaja endale sisendada, et mees peab ise täiskasvanuks saama. Kui sa ei asu tegutsema, olukord ei muutu!

Veena teda selles, et sina oled tema jaoks kõige tähtsam

Juhtub, et mees muudab teie ühiseid plaane. Ning seda üksnes sellepärast, et ema helistas ning tal on tarvis kiiresti millestki rääkida. Ema veedab teie juures kõik puhkepäevad, kuna mees kinnitab, et ta ema tunneb end muidu väga üksikuna. Vahel imestad, miks mees üldse sinuga abiellus, kui ema on tema jaoks ikkagi esimesel kohal.

Ära korralda skandaale, vaid ava mehe silmad.     Ilmselt oled talle juba mitmel korral mõista andnud, kui keeruline on sinu jaoks taoline olukord. Tavaliselt lõpeb see skandaaliga ning süüdistustega, et sa ei mõista, kui vajalik ta oma emale on. Sa tead suurepäraselt, et see tee ei vii kusagile. Sul pole enam jõudu.

Mehega tuleb rääkida, kuid selleks peab ette valmistuma. Mõtle hoolega järele, mida sa öelda kavatsed. Korja argumendid loogiliseks tervikuks kokku, meenuta lugusid teie elust (mees vajab vaidluse ajal konkreetseid näiteid, sest vaid need võivad teda veenda). Ta peab mõistma, et see, mida sa räägid, on väga tähtis.

Ära alusta jutuajamist esimesel vabal hetkel. Et oma sõnadele kaalu anda, teata talle hommikul, et tahad temaga õhtul millestki tähtsast rääkida.  Ära allu emotsioonidele ega solva teda. Ja kohe kindlasti ära räägi midagi halba tema emast.

Tuleta talle meelde, et teie kahekesi olete meeskond.    Rõhuta igati, et te olete koos. Kui sa räägid millestki, mida te kolmekesi teete, ütle: „Ema ja meie”. Sellise lihtsa võtte abil saadad mehele signaali: “Ema pole meie meeskonnast”.  Kui mees räägib sinu ämmast ja kasutab asesõna „meie”, täpsusta: „Kes meie? Kas sina ja su ema?“  Jäägu talle meelde, et sõna „meie” on reserveeritud vaid teile kahele.

Piira oma kontakte tema emaga.    Kui ämm käib teie juures liiga sageli, ära karda mehele öelda, et see pole sulle meeltmööda. Anna märku, et sa ei tahaks koos ämmaga kõiki oma puhkepäevi veeta.  Ütle mehele, et kui ta tahab oma emaga kohtuda, siis peab ise tema juurde minema. Ka sina vajad ju puhkust.

Ära luba ennast võrrelda

Mida iganes sa ka ei teeks, kuuled ikkagi, et tema ema teeb seda paremini.

Ära luba endaga manipuleerida!     Vahel näib sulle, et see, mida mees sinu kohta ütleb, ei peegelda päriselt tema arvamust. Võid olla kindel, et ta kordab oma ema sõnu.  Seega, alati kui kuuled midagi taolist, tunne huvi, kes seda arvab — tema või tema ema. Ära anna alla ning püüa välja selgitada, miks mees samamoodi mõtleb, miks ta on emaga ühel meelel. Küll näed, et sama kiiresti, kui ema veenis teda oma arvamuses, õnnestub sinul need argumendid põrmustada, kuna memmepojukesed astuvad reeglina vanemate poolele automaatselt, millegi üle mõtlemata.

Vahel lihtsalt ignoreeri.    Kui sa ei taha liiga närvi minna, tasub vahel võrdlused ämmaga kõrvust mööda lasta. Ära reageeri, ära vaidle, ära närveeri. Kui ta järjekordselt millegi ebameeldivaga lagedale tuleb, hinga lihtsalt mõned korrad sügavalt sisse. Mõtle sellele, et stress on tervisele kahjulik. Pealegi on võimalus, et kui sa hakkad mehe märkusi ignoreerima, annab ta lõppude lõpuks alla.

Seleta, et see on ebaõiglane.     Mees kritiseerib sinu toitusid, seda, kuidas sa triigid või nööpe ette õmbled. Ja seda üksnes sellepärast, et tema ema teeb teisiti. Las ta mõtleb siis veidi, kui pikaajalised kogemused on ämmal. Anna talle mõista, kui ebaõiglane on tema suhtumine. Ja kui ta arvab, et ema triigib ta särke paremini, viigugi need siis ema juurde.

Ära anna alla 

Sinu kallis kaasa peab igas küsimuses nõu oma emaga. Probleem poleks ehk nii terav, kui see puudutaks üksnes tema asju. Paraku arutavad nad koos ka teie ühiseid koduseid ettevõtmisi. Kui ämm vaid saaks, „abistaks” ta oma kallist lapsukest elu lõpuni.

Teata kindlalt, mida vajad.     Ära luba võõrastel enda eest otsustada. Loomulikult võid teatud olukordades ämma nõuandeid ka kuulda võtta, ometi ei tähenda see üldsegi mitte, et pead neid ka täitma. Ütle kindlalt ja arusaadavalt, et sa pole teatavate asjadega nõus ning tahad toimida teisiti. Anna oma mehele teada, et sul on olemas oma arvamus ning sa oled võimeline selle eest seisma.

Ära suhtu mehesse kui lapsesse.     Ämm on sinu mehele sisendanud, et ilma temata ei suuda too sammugi astuda. Ära korda tema vigu. Isegi kui su mees käitub kohati kui laps, on ta ikkagi täiskasvanud inimene. Sunni teda iseseisvalt vastu võtma teie elu puudutavaid otsuseid. Las leiab ise lahendusi, ilma oma ema abita.

Esita ultimaatum.   Kui sa tahad, et su mees täiskasvanuks saaks, ilmuta kindlameelsust. Ema sidus teda enda põllepaelte külge pikkadeks aastateks. Sul läheb selle muutmiseks palju südikust tarvis.

Kui näed, et sinu võtted ei mõju, mõtle järele, kas sa ikka tahad selliselt kogu oma elu elada. Kas sa suudad harjuda sellega, et ämm on alati esimesel kohal? Kui ei, siis esita ultimaatum:  „Kui midagi ei muutu, lähen minema”. Ja ole valmis ka selleks, et sul tulebki selline otsus vastu võtta.

Saa „vaenlasega” sõbraks 

Selles, milline inimene on saanud sinu mehest, on süüdi tema ema. Tal on oma pojale väga tugev mõju. Seetõttu, kui kõik teised meetodid jooksevad liiva, püüa hakata mõjutama oma ämma.

Näita talle, et tal pole midagi karta.    Tavaliselt ei suhtu memmepojukese ema oma  miniasse kuigi sõbralikult. Ta kardab, et „võõras naine” võtab talt tema lapsukese. Nii püüab ta alateadvuslikult — sageli ka täiesti teadlikult — iga hinna eest vabaneda konkurendist. Kui sulle on sinu suhted tähtsad, võid üritada ämma veenda selles, et ta ei kaota oma poega, et sa oled tema poolel ning oled samuti pereliige. Ta kardab jääda päris üksi, ilma abita, ilma seltskonnata. Tee talle selgeks, et seda ei juhtu.

Püüa teda „taltsutada”.     Tuleta meelde, kui kahtlustavalt suhtus ta sinusse teie esimesel kohtumisel. Sellest ajast on muutunud vaid see, et ta võib nüüd täiesti avalikult demonstreerida oma vaenulikku suhtumist. Ära loovuta positsioone! Püüa teda veenda oma heades kavatsustes. Kutsu ta külla, valmista midagi maitsvat. Las talle jääb mulje, et ta on aukülaline. Ole armastusväärne, kuid ära üle pinguta. Kui te tavaliselt sellest ei räägi, siis küsi nüüd ämma käest, milline oli su mees lapsena. Räägi temaga mehe lemmikroogadest. Näita, et sa mõistad, kui tugev side teda pojaga ühendab. Sisenda ämmale, et teid kahte seob midagi väga olulist — armastus ühe ja sama mehe vastu, ning et sa teed kõik endast oleneva, et see mees oleks õnnelik.

Võitle ämma enda relvadega.   Jälgi, kuidas su ämm oma pojaga käitub. Milliseid argumente kasutab, et teda milleski veenda? Kas ta käitub hellalt või kasutab vaimset väljapressimist? Psühholoogid kinnitavad, et mees, kes on pikki aastaid ema seelikusabast kinni hoidnud, võib üsna kergesti sattuda naise tuhvli alla. Seetõttu, kui selline asjade seis sind rahuldab, võid kasutada ämma relvi.

Tee asjad täiesti selgeks.     Kui sa oled läbi proovinud kõik rahumeelsed meetmed, ämm aga jätkab oma taktikat, ei jää sul üle midagi muud, kui teha asjad konkreetselt selgeks. Sa pead talle teada andma, et  ei kannata enam sellist käitumist. Ära karda, et ta solvub. Kui see ka nii läheb, halvemaks ei saa enam niikuinii minna. Tee ämmale selgeks, et sa ei soovi tema sekkumist oma pereellu. Kui sa aga vajad nõu, siis küsid sa temalt seda ise. Sa oled väärt austust juba sellepärast, et oled ämma lapselaste ema. Vahel võib selline sahmakas külma vett avada meheema silmad ja aidata tal mõista, kui valesti ta käitub.

Allikas: Planeta Ženštšinõ, juuni 2011