See, et mehed ja naised töötlevad ning edastavad informatsiooni erinevalt, on teada-tuntud tõsiasi. Hiljuti läbi viidud uuringutest aga selgub, kui vastandlikud meie peaajud siiski on. Uuritud on kõike, alates sellest, miks meeste vestlusstiil meie jaoks segadust tekitab, kuni põhjusteni, miks mees, kes võib-olla päevi lumevangis olnud… on ikkagi huvitatud seksist.

Loe Cosmo juulinumbrist:
• Intervjuu: Cameron, kes kõnnib omapäi. 
• Armu-eskpert: kuidas töötab mehe aju;
  millal ta petab?; milline vallaline sa oled? 
• Glamuuri
comeback
: 4 võrgutavat juuksestiili
• Õpi kehakeelt. Sinu boonus: parem mees,
  töö, välimus
Cosmo psühholoogia. Jäta endast märk

Meie arust ülioluline info: „Kui teed endale selgeks, et teie peaajud töötavad erinevalt, on võimalik tülisid ennetada ning saavutada enneolematut lähedust,” selgitab raamatu “The Brain in Love” autor Daniel Amen.

Päevategemistest rääkimine

Räägid 20 minutit järjest talle detailselt oma hullumeelsest päevast. Küsimusele, kuidas tema päev möödus, saad vastuseks: “Normaalselt.”

Tema peas — Uuringud on näidanud, et mehe ajupiirkond, kus juhitakse meie kõnet, on õhem kui naistel. See selgitab, miks mehed ei räägi, kui neil pole enda arvates midagi tähtsat öelda.

Sinu peas — Kuna naiste selles ajupiirkonnas on rohkem rakukesi, tajume kohe ära, kui keegi on huvitatud meiega vestlemisest. Lisaks oskavad naised end paremini väljendada östrogeeni tõttu, mis on arendanud meie keelelisi oskusi.

Kuldne kesktee — Mehed ei hakka meiega iialgi sõbrannade kombel vadistama. Selle asemel, et välja pinnida temalt isiklikke asju, kui olete kohvitamas, räägi näiteks parem mõnest põnevast filmist. Isiklikematest asjadest tasub temaga kõneleda mingi füüsilise tegevuse käigus, kas või korteri seinu värvides.

Stressiga toimetulek

Sina tahaksid talle kurta, kui nõme su ülemus viimasel ajal on, pinges mees eelistab vaikida.

Tema peas — California ülikooli uuring avastas, et kui mehed on stressis, väheneb tegevus nende selles ajupiirkonnas, mis tegeleb teiste tunnete mõistmisega. Seepärast ei olegi nad eriti osavad stressiperioodidel ennast teistega samastama ja tahavad, et neid rahule jäetaks.

Sinu peas — Naised kogevad ajus elavnemist, kui on vaja teistega samastuda — just seepärast soovimegi oma muresid jagada. Kuna naise ajus on 50% vähem heaoluhormoon serotoniini, on meil ka raskem masendusest üle saada.

Kuldne kesktee - Mehed kasutavad stressis olles võitle või põgene taktikat ning ärrituvad, kui neil ei lasta omaette olla. Kõige targem on ta mõneks ajaks rahule jätta. Sina aga helista sõbrale, kes sind mõistab, ja vestle temaga. Hiljem ütle oma kaaslasele, et räägiksid temaga meeleldi siis, kui ta on maha rahunenud.

Tähtsate asjade mäletamine

Ta ei suuda meenutada teie esimesel kohtingu pisiasju. Murrad pead, kas see õhtu talle üldse midagi tähendas? Tema peas — Naistele teeb haiget, kui mehed ei mäleta meie jaoks olulisi asju. Kuid tema mälu on udune seepärast, et mehed ja naised talletavad mälestusi erinevalt. Mehed toetuvad mõeldes n-ö suurele plaanile ja seetõttu ta ei suudagi meenutada igat detaili.

Sinu peas — Meie kasutame mõttetegevuses rohkem seda ajupiirkonda, mis kujundab sündmustele emotsionaalseid reaktsioone. Seejärel talletab me aju mälestused sellises järjekorras, kui oluline mingi detail meie jaoks tol korral oli.

Kuldne kesktee — Et meelitada teda endaga mälestusi jagama, meenuta sündmuse üksikasju, alustades suuremast plaanist. Mehed mäletavad asju üldisemalt ja keskenduvad informatsiooni töödeldes rohkem faktidele kui emotsioonidele.

Tülliminekud

Ta kutsus sõbra külla, kui sina olid plaaninud romantilist õhtusööki. Ta ei taipa, miks sa vihastad.

Tema peas — Piirkond (corpus callosum), mis võimaldab sidet mõlema ajupoolkera vahel ja aitab inimestel probleeme tunnetada, on meestel vähem aktiivne. See seletab, miks nad arvavad, et kõik on hästi, kuni naised vastupidist väidavad. Kui hakkad temaga tülitsema, tunnevad nad sama tunnet, mis stressiolukorras — võitle või põgene.

Sinu peas — Naise aju aktiivsem corpus callosum sunnib asjadest, mis talle kahtlased või halvad tunduvad, koheselt rääkima. Aju täitub siis stressihormoon kortisooliga, mis tekitab meis üha suuremat ärritust. Meie aju tõlgendab ta tühja pilku, mis järgneb probleemi tõstatamisele, ükskõiksuse märgina.

Kuldne kesktee — Järgmise ragina ajal proovi hästi sügavalt hingata. Tänu sellele muutud rahulikumaks ja tema ei tõrju sind tõenäoliselt kohe eemale.

Seksisuhted

Tema on valmis sind voodisse tirima kohe, kui töölt tuled, sina aga tahad enne pisut puhata ja lõõgastuda.

Tema peas — Mitte miski pole võimeline sinu peika seksiisu vaigistama, välja arvatud ehk suured probleemid. Testosteroon paneb mehi peaaegu pidevalt seksile mõtlema, sest erutumist põhjustav ajupiirkond on meestel 2,5 korda suurem kui naistel ja sisaldab kaks korda rohkem rakke.

Sinu peas — Ka naiste kehas leidub testosterooni, kuid see on 10 korda väiksema võimsusega. Naiste puhul mõjub eelmänguna kõik, mis juhtub 24 tundi enne seksi, meeste jaoks kestab aga eelmäng enne suguakti vaid kolm minutit.

Kuldne kesktee — Kuna vajad lõõgastust, palu mehel endale massaaži teha. Talle meeldib näha
Cosmopolitan
sind paljana, sinu keha aga panevad tema puudutused tootma heaoluhormoon oksütotsiini. Võid ka tantsida. Liigutamine tekitab naise kehas testosteroonitaseme tõusu, mis aitab meid seksiks ette valmistada.