„Iga kord, kui probleemsed teemad tõstatan, mees lihtsalt vaikib või ingnoreerib seda, samas ma saan aru, et ta kuulab. Ma olen nii väsind sellest „seinaga rääkimisest”, et vahel on tunne, et jalutaks lihtsalt minema.”

Nõu annab paariterapeut Imbi Viirok, nõustamiskeskusest Tark Süda.

Iga käitumise taga on mingi põhjus.

Kui mees läheb vestluste käigus lukku, siis see võib küll tunduda suhte seisukohalt ebaproduktiivne, kuid ometi peab sellel olema mehe jaoks mingi väga loogiline põhjus. Näiteks võib lukku minemine olla kaitsereaktsioon siis, kui kuuled enda suunas kriitikat. Küllap on naise soov rääkida asjadest, mis teda häirivad selleks, et suhe oleks veel parem ja suhtes oleks veel rohkem lähedust. Mees võib aga kuulda sellest jutust seda, et teda lükatakse eemale, kuna ta mehena pole piisavalt hea. Vahel võib mees vaikida ka selleks, et suhet kaitsta, sest kui ta ka hakkaks pingeseisundis asju ütlema, läheks tüli suuremaks. Nii et ka vaikija võib suhte heaks kõvasti tööd teha. Samuti nagu partner, kes rääkida tahab.

Loomulikult on oma vajadustest rääkimine suhtes väga oluline, kuid sellest on kasu vaid siis, kui jutu tegelik mõte jõuab kohale. See saab toimuda vaid siis kui kaitsemüüre ees ei ole.

Selleks, et partner ei tunneks end kritiseerituna ja kaitsemüüre ette ei tõmbaks, tasub järgida paari lihtsat nippi:

- räägi oma tunnetest, mitte partneri käitumisest. Näiteks "tunnen ennast üksildasena ja igatsen sinu tähelepanu või tunnen end väsinuna ja vajan sinu abi", mitte "miks sa jälle õhtu otsa arvutis oled või miks sa kunagi kodus midagi ei tee".

- väldi üldistusi nagu alati, mitte kunagi jne., need kõlavad süüdistavalt

- räägi ka sellest, mis sulle partneri juures meeldib, mis sind rõõmustab ja olulisena tundma paneb.

Naine, kes soovib probleemidest rääkida, enamasti vajab kinnitust, et ta on oluline, teda kuulatakse ja toetatakse. Mees üldjuhul tahab tunda, et naine väärtustab teda, on temaga koos rahul ja õnnelik. Mees on enamasti valmis sellesse ka palju panustama.

Teraapias ütlevad mehed sageli, et nad ei tulnud selle pealegi, et kui naine näitab oma rahulolematust, siis tegelikult küsib ta sellega tähelepanu ja kinnitust selle kohta, et ta on mehe jaoks oluline.

Samuti nimetavad mehed sageli, et naine ei küsi abi, teeb asjad ise ära ja siis on hiljem pahane, et mees ei aidanud. Mees aga tahab, et naine talle ütleks, kuidas teda õnnelikuks teha.