Vahel piisab sellest, kui ta pahandab sinuga, et jätsid sokid vedelema või tualettpoti prill-laua üles ning ühel hetkel avastad hoopis, et räägite mingist aastatetagusest asjast, mil polnud tüli algusega mingit pistmist. Sellised tülid lõppevad alati samamoodi: üks solvab teist, teine kaitseb end ja probleem vaid paisub.

Seksterapeut ja suhtenõustaja Ian Kerner annab nõu, kas tasuks nüüd poksikindad käest võtta ja rahu sõlmida või on parem kangekaelselt oma õigust taga ajada?

Kuidas leida parim lahendus?

“Jõulised emotsioonid võivad meie ajud üle võtta ja mõjutada meid vastama ebasobivatel viisidel,” tõdeb Kerner. Näiteks: kui su kallim küsib sult, miks sa kaks tundi õhtusöögile hiljaks jäid, asud kaitsepositsioonile. Seejärel hakkab tema end kaitsma, sest sina hakkasid end kaitsma ja nii see läheb, kuni avastad, et ütlesid talle midagi viisil, mida sa isegi seletada ei oska.

Selge on see, et oma kallima solvamine ja tema peale karjumine või hoopis vaikimine ja pahameele endas hoidmine ei vii teid lahenduseni sammugi lähemale. “Osa armsamaga vaidlemise protsessist on oskus näha olukorda läbi tema silmade,” teab Kerner. “Sel viisil ei vaidle te niisama, vaid proovite vaielda end lahenduseni.”

Kui vabandamiseks on liiga hilja...

Kui aga olete tüli ajal jõudnud punkti, kus hetk, mil vabandada, möödus liiga kiiresti, tasuks Kerneri sõnul võtta korraks aeg maha. “Lase teisel inimesel öelda, mida ta soovib öelda, sest see võib teile mõlemale kasuks tulla,” selgitab ta. “Kui ta on end tühjaks rääkinud, võta mõned minutid rahunemiseks. Kui suudad oma enda mõtted läbi mõelda, suudad ka oma emotsioonidega paremini hakkama saada, kui nüüd ise rääkima hakkad.”

Kas hommik on õhtust targem?

Aga oletame, et lahing jätkub ja öö hakkab lähemale jõudma ning on aeg magama heita. Samas ei ole kumbki teist valmis vabandama. Kas on ikka hea mõte enne uinumist tüli lõpuni tülitseda või on hoopis hommik õhtust targem?

"Kuigi mõne inimese arust on tõesti hommik õhtust targem, siis tegelikult on alati parem tegeleda olukorraga nii kiiresti kui võimalik," teab suhtenõustaja. "Mälestused ja tunded on siis ikka veel värsked ja saate paremini aru, mis teid tegelikult häirib ja milline on sobiv lahendus teie mõlema jaoks."

Loodetavasti on nendest teadmistest järgmise tüli ajal kasu ja leiate mõlemale osapoolele sobiva lahenduse pisaraid valamata.

Allikas: Muscle & Fitness